• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
luni, 1 septembrie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
luni, 1 septembrie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » De când mâncam la restaurant?

De când mâncam la restaurant?

29 iunie 2020
in Istorii
A A

Este un lucru unanim acceptat ca Franta are cea mai spectaculoasa mostenire culturala, iar restaurantele frantuzesti sunt cele mai apreciate din lume, dar stiati ca primele locatii de acest gen nu au aparut în Parisul secolului XVIII, ci cu peste o jumatate de mileniu mai devreme, în cealalta parte a lumii?

 Doi autori americani, Elliot Shore si Katie Rawson, au scris anul trecut o carte dedicata istoriei restaurantelor, în care afirma, bazându-se pe o foarte serioasa documentare, ca primele restaurante în sensul modern al cuvântului au aparut în jurul anului 1100 în China, unde orase precum Kaifeng si Hangzhou aveau deja pe atunci peste un milion de locuitori si un comert înfloritor.

 Tocmai acest comert a dat nastere necesitatii restaurantelor în China, pentru ca negustorii care veneau din vestul îndepartat al tarii în est nu erau obisnuiti cu preparatele culinare de aici. Ca atare, întreprinzatorii localnici au decis sa le ofere oaspetilor mâncaruri „ca la mama acasa” si asa au aparut primele restaurante – le-am numi etnice azi. Aceste restaurante erau situate în districte pline de viata, care acordau negustorilor veniti de departe si alte facilitati, ca hoteluri, cârciumi si… bordeluri.

 Potrivit documentelor medievale chinezesti, descoperite de cei doi autori mentionati, varietatea de restaurante din China secolului XII era deja comparabila cu cea a unui complex turistic din secolul nostru. Astfel, cei care treceau pragul restaurantului erau mai întâi întâmpinati cu zeci de boluri de mâncare, pe post de… lista de bucate, din care puteau gusta, pentru a sti ce comanda. Chelnerul lua apoi comenzile si transmitea, cântând (!) retetele dorite la bucatarie, unui fel de bucatar-sef, numit „stapânul tigailor”.

 Aceleasi documente medievale prezinta si ilustratii foarte sugestive, care ne dau de înteles ca ospatarii si chelnerii erau extrem de îndemânatici: ei puteau aduce la masa în mâna stânga trei farfurii, iar pe mâna dreapta, însirate de la umar la vârful degetelor, nu mai putin de douazeci de mici boluri cu diferite delicatese, distribuindu-le apoi fara greseala exact în ordinea în care fusesera comandate.

 Abia pe la 1500 apar restaurante si în Japonia, unde bucatarul Sen no Rikyu inaugureaza traditia kaiseki – meniurile erau concepute în asa fel încât fiecare sa spuna povestea unui anumit anotimp sau loc. În ciuda secolelor de comert dintre Orient si Occident, nu exista dovezi ca aceste prime restaurante din China si Japonia ar fi influentat notiunea de restaurant european, aparuta dupa 1800. Atunci, în Franta începe sa apara o traditie diferita, numita Table d’hôte, un meniu cu preturi fixe, continând preparate culinare care puteau fi consumate la o masa comuna.

 Acest tip de servire nu era propriu-zis una specifica restaurantelor, întrucât exista un singur fel de mâncare, servit fix la ora 1 dupa-amiaza. Nu clientii comandau ce sa manânce, ci bucatarul decidea ce gateste, iar ei mâncau ce li se oferea. În Anglia, abia la 1714 apare o institutie similara, amatorii putând plati doi silingi în schimbul unei mese compuse din „douasprezece stridii, supa, carne fripta, alte trei feluri principale, carne de batal si brânza”.

 Legenda spune ca adevaratele restaurante în sens modern ar fi aparut în Franta, dupa Revolutia de la 1789, când renumitii bucatari ai aristocratiei s-au vazut nevoiti sa-si deschida afaceri personale, dupa ce stapânii le fusesera ghilotinati în masa… Principalul fel de mâncare era bouillon, o supa de carne si legume, foarte hranitoare, de la care vine si numele termenului modern de restaurant: „bouillon restaurant” – „supa întrematoare”. Cu timpul, acestui preparat i s-au adaugat si fripturi, si vinuri, brânzeturi si alte delicatese.

 În America, primul restaurant a fost Delmonico’s, care si-a deschis portile în 1837, la New York. Restaurantul exista si astazi, tot în Manhattan, fiind primul de pe continent unde s-au folosit fete de masa, iar bucatarii au inventat preparate celebre, devenite clasice ale gastronomiei, precum ouale Benedict, puiul a la Keene sau homarul Newburg.

GABRIEL TUDOR

ShareTweet
Articolul precedent

Noi dezvaluiri despre “Tic Tac”

Urmatorul Articol

Masinile autonome, proiecte si reusite

Articole Similare

Istorii

Hugh Thompson, eroul de la My Lai

1 septembrie 2025

Satul My Lai, Vietnam – 16 martie 1968, în mijlocul junglei vietnameze,...

Istorii

Urban al VII-lea, papa care a „excomunicat” tutunul

25 august 2025

Când tutunul ajunsese de câteva decenii în Europa, un papa cu o...

Istorii

„Miserere mei, Deus”, o capodopera furata cu… urechea!

18 august 2025

Într-o epoca în care muzica sacra era învaluita în mister si restrictii,...

Istorii

Viata uimitoare a lui Margorie McCall

11 august 2025

În istoria lumii sunt multe povesti care par imposibile, dar putine sunt...

Istorii

Agustina de Aragón, femeia care l-a înfruntat pe Napoleon

11 august 2025

Într-o epoca dominata de razboaie, invazii si barbati care scriau istoria cu...

Istorii

Cum a fost învinsa o armata romana?

10 august 2025

În istoria militara a Antichitatii, marcata de cuceriri si batalii epice, rareori...

Urmatorul Articol

Masinile autonome, proiecte si reusite

Tema: “DESPRE BATRÂNETE”

2 iulie 1505 - Martin Luther ia decizia de a se calugari

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

28 august 430 – A murit Sfântul Augustin din Hippo

1 septembrie 2025

Sfântul Augustin din Hippo (354-430) a fost unul dintre cei mai importanti...

Citeste mai departe
Blitz

Liam Neeson: Un (alt) politist cu explozie întârziata!

1 septembrie 2025

Dupa mai bine de trei decenii de la lansarea seriei originale Un...

Citeste mai departe
Blitz

Retrospectiva „ANONIMUL”

1 septembrie 2025

Retrospectiva celei de-a XXII-a editii a Festivalului International de Film Independent ANONIMUL,...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Nu sariti peste micul dejun!

1 septembrie 2025

Pentru foarte multe persoane active fenomenul acesta nu constituie o noutate: daca...

Citeste mai departe
Femina Club

Look proaspat

1 septembrie 2025

Vara cu temperaturi ridicate confera mai multa sensibilitate pielii. In aceste conditii...

Citeste mai departe
Femina Club

Placinta de cartofi

1 septembrie 2025

5 cartofi mari, 100 g friptura sau mezeluri, 3-4 cepe verzi, 5...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.