Despre faimoasa, in intreaga lume, Indira Gandhi, singura femeie prim-ministru din India, s-au scris numeroase studii datorita biografiei sale incarcata cu evenimente istorice notabile si de mare importanta pentru evolutia Indiei. Tatal sau a fost Jawaharlal Nehru (1889-1964), prim-ministru al Indiei intre 1947 si 1964. Asa cum tatal sau a condus cu o politica centralizata, si Indira a urmat acelasi drum „ultracentralizat” – care in final i-a atras o dusmanie de moarte din partea adversarilor politici si a fost asasinata la 31 octombrie 1984.
In 1959 a fost aleasa presedinta a Partidului Congresului Indian si ulterior i s-a oferit postul de prim-ministru in locul tatalui sau. Dar ea a refuzat si abia la 24 ianuarie 1966 a inceput primul mandat de prim-ministru. Aceasta functie a detinut-o pana in 1977 si ulterior a fost realeasa, avand mandatul inceput in 1980. Istoria Indiei o apreciaza ca fiind liderul politic care a intarit o „putere centralizata fara precedent” si o „politica externa foarte dura”. Intr-adevar, printre cele mai importante actiuni externe se afla implicarea Indiei in Razboiul de independenta din estul Pakistanului (desfasurat intre 26 martie 1971 si 16 decembrie 1971). Cu sprijinul Indiei, in acea regiune (inclusiv Golful Bengal) s-a format statul Bangladesh. Astfel, sub presedintia Indirei Gandhi, India a devenit cel mai puternic stat din sudul Asiei. Indira Gandhi a dorit sa influenteze si politica statelor himalayene Nepal si Buthan.
In toate aceste actiuni externe ale Indiei, Indira Gandhi s-a bazat pe sprijinul Uniunii Sovietice (cu care a semnat un Tratat de asistenta mutuala). In aceste circumstante, politica Indiei nu a fost pe placul SUA, si personal presedintele Richard Nixon dezaproba cu vehementa tacticile Indirei. De altfel, este cunoscut faptul ca Nixon o poreclise „Vulpea vicleana”…
Un alt element deosebit de important din cariera politica a Indirei Gandhi este Programul nuclear al Indiei. Conform unei viziuni a tatalui sau, Indira a autorizat dezvoltarea armelor nucleare indiene – si ca raspuns la testul nuclear nr. 6 al Chinei (17 iunie 1967). Si, in 1974, savantul indian Raja Ramanna i-a spus Indirei ca India este pregatita pentru primul test al armelor sale nucleare! S-a desfasurat in acelasi an un test nuclear subteran poreclit „Buddha zambind” – indelung criticat de Pakistan.
Dupa alegeri controversate (1971), Indira Gandhi a fost confruntata cu o politica interna generatoare de mari tulburari si in 1975 presedintele Indiei Fakhruddin Ali Ahmed a declarat stare de urgenta. Conducerea tarii s-a facut prin decrete si ordonante nediscutate in Parlament. Rivalitatile politice au culminat cu inlaturarea Indirei de la conducere si arestarea ei (1977). Dar asta n-a facut decat sa-i creasca popularitatea si la alegerile din 1980 a redevenit prim-ministru. Dar tulburarile nu au incetat si Partidul Congresului s-a divizat. Au aparut si grave disensiuni confesionale care au culminat cu ocuparea Templului de Aur de catre militantii Sikhs.
Indira Gandhi a ordonat armatei sa atace faimosul templu Sikhs – Operatiunea Stea Albastra. Liderul religios Sikhs a fost ucis si locasul sfant avariat. Se spune ca urmarea directa a acestei actiuni ordonate de Indira Gandhi a fost asasinarea ei din 31 octombrie 1984 de catre doua garzi de corp, la resedinta Beant Singh (Punjab). Ambii asasini erau de confesiune Sikhs. Ei au fost executati prin spanzurare. Fiul sau Rajiv a fost asasinat in 1991.
PAUL IOAN
Comentarii