Apartinator de Casa dinastica Hohenzollern (fondata in jurul anului 1050), Frederick William I s-a nascut la 14 august 1688 si a domnit din 1713 pana la moarte, in 1740. Titlurile nobiliare dobandite de el au fost cele de rege al Prusiei, elector de Brandenburg si lider in conducerea Principalitatii Neuchatel. Cercetatorii in domeniu au pareri destul de controversate despre contributia la consolidarea Prusiei si despre insusirile personale ale lui Frederick William I (Friedrich Wilhelm, in germana).
Astfel, istoricul Jerome Blum (in ampla lucrare „Lumea europeana. O Istorie”, 1970) ne spune ca avea un „temperament violent si necontrolabil, vulgar in exprimare si maniere, dispretuia educatia si cultura, dar era foarte pios si considera teatrul un templu al diavolului… Se ingrijea toata ziua…” Dar acelasi istoric apreciaza ca „…a fost cel mai reformator din dinastia sa… El este adevaratul parinte al militarismului prusac si al birocratiei prusace eficiente”.
Nascut la Berlin, Frederick William I a fost fiul lui Frederick I al Prusiei si al Charlottei de Hanovra. In timpul domniei a dus o politica dura de centralizare a puterii si de intarire a Prusiei. Veniturile tarii au crescut considerabil, mai ales prin politica monetara economicoasa si taxele impuse clasei de mijloc. A fost atat de preocupat de organizarea „disciplinei functionarilor de stat”, incat a dictat personal „Regulamentul oficialilor statului” (35 de capitole), in care nu a uitat nici cel mai mic amanunt al ordinii si disciplinei la serviciu.
Acest rege, care a lasat impresii foarte diverse, a fost si cel care a lasat vistieria regala plina si care a introdus programe de antrenament al armatei care a facut din Prusia tara cu o forta militara de exceptie – suveranul fiind poreclit si „Regele Soldat”…
Aceeasi disciplina intoleranta a manifestat-o si fata de fiul sau cel mare, Frederick al II-lea (zis „Fritz”). Fredrick William I fost casatorit cu verisoara sa Sophia Dorothea de Hanovra, si a avut 14 copii. A murit in 1740, la 51 de ani. Fiul sau cel mare a domnit 40 de ani.
PAUL IOAN
Comentarii