Lovitura de gratie pentru cariera politico-militara a lui Benito Mussolini (1883-1945) a constat in succesul debarcarii aliatilor in Sicilia (SUA, Marea Britanie si Canada au desfasurat „Operatiunea Husky”), incepand cu 9 iulie 1943. La acea data, „Il Duce” (porecla de glorie dupe ce a distrus mafia din Sicilia) avea functia suprema de prim-maresal al Imperiului (din 1938). Tot ceea ce a urmat de atunci, inclusiv formarea statului-marioneta a lui Hitler numit „Republica Sociala Italiana”, nu a fost decat o prelungire a agoniei.
Pentru italieni, debarcarea aliatilor insemna finalul regimului fascist. In consecinta, guvernul il repudiaza pe Mussolini, iar regele Vittorio Emanuele il demite la 24 iulie 1943. Italia capituleaza in fata aliatilor la 8 septembrie.
Executie umilitoare
Arestat, Ducele prizonier este purtat din loc in loc, dar un comando al nazistilor reuseste sa-l elibereze la 12 septembrie 1943. Epuizat fizic si moral, Mussolini este dus cu avionul la Hitler, care-i propune sa fie seful unui nou stat supus nazistilor, in nordul si centrul Italiei. Atunci a fost momentul psihologic al destinului sau: Ducele a acceptat, nu foarte convins. Dar ce s-ar fi intimplat daca il refuza pe Hitler? Era clar ca aliatii vor invinge si vor elibera Italia.
Impotriva curentului razboiului, Mussolini devine seful Republicii Sociale Italiene (RSI), stat-marioneta la dispozitia Wehrmachtului. Fara capitala, cu rese-dinta la Salo (orasel pe malul lacului Garda), fara fonduri proprii, acest stat artificial a rezistat de la 23 septembrie 1943 pana la 25 aprilie 1945 (care este Ziua Eliberarii Italiei). Umilit, Ducele cedeaza teritorii nazistilor (sud Tirol, Trieste etc.) si se razbuna pe politicienii care l-au dat jos. Face marea greseala de a-l executa pe ginerele sau, Galeazzo Ciano. Lupta contra partizanilor si evreilor. In acest timp, armata nazista se vede impinsa spre nord de aliati.
Trupele italiene erau naucite: unele erau cu aliatii, altele cu Axa, despartiti de „Linia Gotica” (demarcare artificiala). Iar Ducele face propaganda fascista cu ajutorul lui Nicola Bombacci, fost student al lui Lenin! Mussolini tot mai credea ca este un progresist si ca actioneaza pentru binele poporului.
Aliatii inaintau spre Lombardia si Ducele cheama poporul la lupta pentru „a transforma Milano in „al doilea Stalingrad”. Habar n-avea ca lideri ai RSI deja negociau armistitiu cu americanii. La 25 aprilie 1945, Mussolini este capturat de partizani, impreuna cu ultima amanta, Clara Petacci. E greu de inteles cum aceasta actrita, cu 28 de ani mai tanara decat el, a vrut sa moara, dupa ce aliatii i-au propus sa plece in Elvetia. Impuscat si spanzurat in Milano, la 28 aprilie 1945, Benito Mussolini a lasat mostenire Italiei pe neofascistii miscarii de extrema dreapta „Fiamma tricolore” (Flacara tricolora), care se considera continuatorii politici ai Republicii Sociale Italiene.
Fiul sau, Romano Mussolini (din casatoria cu Rachele), a murit in 2006. A fost un jazzman excelent, casatorit cu Anna Maria Scicolone, sora actritei Sophia Loren. Nepoata sa, Alessandra Mussolini (nascuta 1962), aflata in Israel in 2003, a cerut scuze pentru implicarea Italiei alaturi de nazisti si a spus ca „lumea trebuie sa ceara scuze Israelului”.
PAUL IOAN
Comentarii