Fara precedent în bogata istorie a conflictelor militare, în perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial a existat un interval foarte lung (dupa aprecierea multor istorici) când aliatii din Vestul Europei (Franta si Marea Britanie) nu au intreprins nicio actiune militara împotriva Germaniei naziste. Aceasta bizara situatie este cuprinsa între octombrie 1939 si aprilie 1940. Si asta, dupa ce ambii aliati declarasera razboi Germaniei lui Hitler înca din septembrie 1939. În limba engleza, perioada respectiva este numita „Phony War”, adica „Falsul razboi”.
„Crepuscul”
La 1 septembrie 1939, Germania începea invazia Poloniei si, conform Pactului Ribbentrop-Molotov, URSS invada la rândul ei acea tara, la 17 septembrie 1939, dupa ce ostilitatile cu Japonia fusesera oprite. Invaziile s-au finalizat la 6 octombrie, când Germania si URSS au ocupat si anexat întreaga Polonie. În consecinta, la 3 septembrie 1939 Franta si Marea Britanie declara razboi Germaniei naziste. Ambele tari aveau tratate cu Polonia pentru sprijin militar. Astfel, alianta militara anglo-polona pentru aparare fusese semnata la 6 aprilie 1939, ambele tari fiind constiente de pericolul expansionismului promovat de Hitler. Pe de alta parte, la 19 mai 1939 a fost semnata o noua alianta militara între Franta si Polonia. Dar, în conformitate cu atitudinile concrete ale Frantei si Marii Britanii din perioada de dupa invazia Poloniei, opinia publica (si nu numai) din acea tara a numit situatia „Tradarea Occidentului”.
Chiar si Winston Churchill, atunci când a ocupat functia de prim-ministru, a denumit perioada cu pricina „Crepuscul”. De altfel, Churchill a fost un critic aspru al prim-ministrului („Pacifist”) Neville Chamberlain, care a fost nevoit sa-si dea demisia, iar regele George al VI-lea l-a numit succesor în fruntea guvernului pe Churchill, la 10 mai 1940… În perioada „Razboiului tacut” (francezii îi spun „Drôle de guerre”), germanii s-au concentrat cu forte minore pe „Linia Siegfried”, o fortificatie de-a lungul granitei cu Franta. Iar francezii au pornit, totusi, operatiuni militare pe acel front – ofensiva numita „Actiunea Saar” – cu intentia de a sprijini Polonia. Numai ca actiunea franceza a durat între 7 si 13 septembrie 1939, fortele armate franceze retragându-se fara a fi fortate la aceasta miscare! Din cauza acestei atitudini incredibile, prim-ministrul Frantei Edouard Daladier a demisionat la 20 martie 1940. Un alt motiv pentru schimbarile guvernelor din Franta si Marea Britanie a fost si atitudinea pasiva fata de invazia sovietica a Finlandei („Razboiul de iarna”, care a început la 30 noiembrie 1939) si invaziile Germaniei în Danemarca si Norvegia, începute la 9 aprilie 1940.
Sfârsitul pasivitatii
La 10 mai 1940, dupa opt luni de când Franta si Marea Britanie declarasera razboi Germaniei, Hitler a intrat cu trupele în Belgia, Olanda si Luxemburg. Istoricii considera acea data ca fiind sfârsitul „Razboiului tacut”. La aceeasi data, Germania nazista a invadat Franta. Miscarea armatei germane a fost rapida si la 22 iunie s-a semnat armistitiul. Hitler ocupase nordul si vestul Frantei. Italia urma sa ocupe o zona în sud-estul Hexagonului, iar în zona neocupata, la Vichy, s-a format un guvern prohitlerist în frunte cu maresalul Pétain. Atât Franta, cât si Regatul Unit refuzasera ofertele de pace ale lui Hitler, la 12 si respectiv 10 octombrie 1939.
PAUL IOAN
Comentarii