Perioada Razboiului Rece s-a caracterizat prin mai multe aspecte specifice contradictiilor dintre marile puteri, SUA si URSS. O data cu terifianta cursa a înarmarilor, activitatea de spionaj a fost de-a dreptul efervescenta, generatii întregi de spioni executând misiuni de informare strategica despre activitatea economico-militara a „inamicului”. Soarta agentilor dubli sau tradatori a fost adesea nemiloasa.
Problema rachetelor balistice
Unul dintre cei mai importanti spioni sovietici care au transmis informatii SUA a fost Oleg Vladimirovici Penkovski (1919-1963), care a primit din partea Agentiei Centrale de Informatii americana (CIA) numele de cod „Eroul”. Penkovski a fost colonel în Serviciile Secrete Militare ale URSS (SSM) si principala sa contraactiune de spionaj a fost informarea Marii Britanii si SUA despre rachetele balistice sovietice din Cuba.
Din biografia lui Penkovski retinem un fapt semnificativ: tatal sau a murit ca ofiter în „Armata Alba”, cea care în Razboiul civil din Rusia a luptat împotriva bolsevicilor, adica împotriva „Armatei Rosii”. Oleg Penkovski a absolvit Academia militara din Kiev cu gradul de locotenent. A participat apoi la „Razboiul alb” al URSS contra Finlandei. Dupa ce a ajuns colonel, Penkovski a fost cooptat în Serviciul Secret Militar sovietic (SSM) si în aceasta calitate a fost numit atasat militar al URSS la Ankara, în 1955. A fost cooptat ulterior si în Comitetul sovietic pentru cercetari stiintifice. El avea deja foarte buni prieteni în SSM, printre care si maresalul S. Varentov.
Activitatea de spion pentru SUA a început în 1960. Un om de stiinta englez, Peter Wright, atasat al MI5 (serviciul secret al UK), aprecia ca de fapt rolul de agent al lui Penkovski a fost de a-i deruta pe americani, convingându-i ca rachetele balistice din Cuba nu au performantele banuite de CIA. Cert este ca Penkovski i-a dat un „pachet” unui student american din Moscova, întâlnirea desfasurându-se pe Marele pod din Moscova. Dar agentii americani se stiau supravegheati, asa ca agentul rus („Eroul”) a luat legatura cu serviciile britanice prin agentul Greville Wynne (1961), care a devenit curierul „Eroului”. Dupa o vizita la Londra, „Eroul” lua legatura constant cu doi agenti britanici, predându-le informatii despre armele plasate de URSS în Cuba – informatii care ajungeau direct la presedintele John F. Kennedy.
Interesant este urmatorul aspect ramas nedeslusit din activitatea lui Penkovski: de ce acesta, în „calitate” de tradator al URSS, nu a precizat niciodata nume de agenti rusi din SUA. Alti agenti dubli sovietici facusera astfel de dezvaluiri importante pentru CIA… Activitatea „Eroului” s-a terminat dupa ce un agent dublu american (Jack Dunlap) l-a tradat KGB-ului (Comitetul de stat pentru Securitate). Probabil ca Penkovski a fost executat si incinerat.
Final pozitiv
Oleg Penkovski a fost arestat la 22 octombrie 1962, înainte ca presedintele Kennedy sa anunte natiunea ca rachete balistice au fost amplasate în Cuba – fotografiate de avionele-spion U-2. Marea criza a rachetelor din Cuba a durat 13 zile, Kennedy fiind informat „discret” ca Nikita Hrusciov „bate în retragere”. O invazie americana în Cuba, cu urmari imprevizibile, a fost suspendata.
PAUL IOAN
Comentarii