Dupa razboiul dus de Benito Mussolini impotriva Mafiei siciliene (1925-1929), prin intermediul prefectului fascist de Palermo, Cesare Mori, gruparile criminale aproape ca au disparut, marii lideri au emigrat in SUA. Dar dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, pe fondul refacerilor economice din Italia, Mafia renaste in Sicilia luand o pozitie radicala impotriva guvernelor de orientare de stanga. Totodata, ascensiunea unor noi lideri locali si intoarcerea unor sefi de „familii” din SUA si Cuba (dupa succesele politiei si FBI-ului impotriva traficantilor) au dus la sporirea actiunilor criminale.
Masacre si bombe in trenuri
Razboaiele Mafiei s-au desfasurat in interiorul organizatiei, intre familii sau clanuri rivale, si contra reprezentantilor statului (in special magistrati) care desfasurau activitati anti-Mafia. Astfel, „Primul razboi mafiot” s-a desfasurat in 1963, dupa lupte sangeroase dintre clanul lui Cesare Manzella si cel al lui Angelo La Barbera. Conflictul a pornit de la un transport de heroina pierdut si dupa ce boss-ul Calcedonio DiPisa a fost asasinat. Dar atentatele dintre mafioti au determinat moartea a sase militari si a unui politist, in localitatea Ciaculli. Acestia incercau sa dezamorseze bomba pusa in masina boss-ului local Salvatore Greco. Amplele actiuni anti-Mafia ale politiei si procurorilor au condus la arestarea a peste 2.000 de suspecti, iar in 1968 a inceput procesul impotriva a 117 persoane.
Masacrul de la Viale Lazio, Palermo, a avut la baza o reglare de conturi intramafiota, cand patru barbati au fost ucisi: boss-ul Michele Catavaio si trei oameni ai sai. Atacul a fost gandit de Toto Riina (mare boss al anilor 1980, acum in inchisoare) si dus la indeplinire de Provenzano si Bagarella. La 10 decembrie 1969, masina bossului a fost prinsa in ambuscada si toti „adversarii” au fost impuscati (108 gloante). Toti faptasii („veterani de incredere”) au fost arestati cu ajutorul unui „pentito” („ciripitor”, fost mafiot).
O alta forma de a raspandi teroarea si implicit de a apara interesele mafiote este plasarea de bombe actionate de la distanta in trenuri. Un infiorator exemplu este explozia din Trenul Rapid 904, din 23 decembrie 1984. Detonarea s-a produs in Tunelul Apeninne Base, pe linia ferata care leaga Bologna de Florenta. Tunelul are lungimea de 18 kilometri. In urma deflagratiei, saptesprezece persoane au murit, iar 250 au fost ranite. Masacrul a fost atribuit Mafiei, care voia sa distraga atentia de la procesul anti-Mafia cu 474 inculpati, printre care si boss-ul Giuseppe Calo. „Ciripitorul” Tomasso Buscetta facuse marturii judecatorului Giovanni Falcone. Creierul masacrului a fost – s-a dovedit mai tarziu, abia in 2011 – acelasi Toto Riina. Acesta este inchis pe viata, acuzat si de asasinarea magistratului Falcone si a sotiei acestuia, in 1992 (bomba detonata de la distanta).
Atac pe autostrada
Un alt exemplu al terorii cu care Mafia vrea sa stopeze justitia este cel al magistratului Carlo Palermo din localitatea Pizzolungo, Sicilia. O masina-capcana plasata pe autostrada folosita de judecator a fost detonata atunci cand masina acestuia a trecut prin dreptul vehiculului cu bomba. Mafiotii au declansat explozia, fara sa tina seama ca si o alta masina trecea pe acolo. Magistratul a fost ranit, dar un tata si doi copii au murit pe loc…
PAUL IOAN
Comentarii