Aproape un secol le separa pe cele doua botaniste si exploratoare, Marianne North (1830-1890) si Margaret Mee (1909-1988), dar aceste doua englezoaice au in comun pasiunea ardenta pentru botanica si dispretul fata de conventii. La maturitate au efectuat o serie de expeditii aventuroase pentru a da de urmele unor plante rare si pentru a executa desene (picturi) cu subiecte peisagistice si florale.
Zeci de lucrari de acest gen au iesit din colectii particulare si din arhivele celebrelor Royal Botanic Gardens (RBG) din Kew (un cartier vestic al Londrei) pentru a fi prezentate intr-o expozitie pariziana (iulie a.c.). Si asta, prin bunavointa Fundatiei Mona Bismarck, creata in 1980 de contesa cu acelasi nume, o filantropa americana, pasionata de botanica si calatorii, cu o vocatie certa de a incuraja activitati artistice si stiintifice.
Expozitia „Exploratoare indraznete” a prezentat 50 de acuarele ale artistei Margaret Mee, crochiuri realizate pe teren si carnete cu note si desene din Amazonia realizate de la varsta de 46 de ani pana la cea de 79 de ani. Margaret Mee a efectuat ultima expeditie in 1988 in Rio Negro, imbarcata intr-o piroga, pentru a culege flori. Acestei femei i se datoreaza descoperirea mai multor specii amazoniene de plante, la care se adauga studiile minutioase aferente, in colaborare cu Institutul Botanic din Sao Paulo.
Din anii tineretii, a fost o luptatoare, cu un temperament angajat pentru drepturile omului, si o antifascista convinsa si, in acelasi timp, un dusman activ al destructiei padurilor amazoniene, denuntand, prin anii 70, dupa construirea drumului transamazonian, si posibilele despaduriri pe termen lung, in cadrul unei miscari ecologice braziliene pe care a condus-o. Dupa moartea sa, in urma unui accident de masina, prietenii au creat la Rio de Janeiro, Fundatia botanica Margaret Mee care militeaza pentru conservarea Amazoniei.
Cat priveste picturile inaintasei sale, Marianne North, acestea nu sunt riguroase din punct de vedere stiintific dar sunt considerate importante documente istorice. Numeroase plante culese, pictate si descrise de ea, au disparut de-a lungul timpului sau sunt pe cale de disparitie.
Marianne North e cea care a finantat constructia acestei sali de expozitie in care au fost stranse 800 din operele sale. Testamentul ei precizeaza ca niciuna dintre picturi nu va putea fi vanduta. Tablouri care n-au fost niciodata expuse, fiind conservate in arhive. Intre 1871 si 1881 a explorat teritorii vaste din SUA, Canada, Jamaica, Japonia, Java, Ceylon, India, Australia, Noua Zeelanda. Charles Darwin, i-a urmarit o parte din activitate, sfatuind-o, printre altele, sa exploreze Australia, reprezentativa pentru flora mondiala, continent spre care a plecat cu un „ordin regal”. Ultima expeditie va avea loc in Chile in 1884.
DORIN MARAN
Comentarii