Vestiti pentru exuberanta lor si pentru capacitatea de a se bucura de tot ce e frumos, locuitorii acestui vechi oras hanseatic sunt caracterizati drept „sudicii Europei de Est” sintagma sugerand bucurie si lumina. Inceputurile acestuia par a fi mai vechi decat cele ale multor orase europene. In jurul anului 900 Cracovia era deja un centru comercial activ.
Un secol mai tarziu ajunge sediu episcopal, iar in 1038 devine resedinta regilor din dinastia Piast. Acestia construiesc in secolul al XII-lea Castelul Regal Wawel, inaltat pe stancile cu acelasi nume de pe malul abrupt al Vistulei. Castelul, o fortareata inexpugnabila, care a rezistat asediului tatarilor din 1241-1242, a fost atent restaurat in secolul trecut.
Evocand aceste pagini sangeroase, din ora in ora, din turla catedralei Sfanta Maria, se aude un sunet strident de goarna care se intrerupe brusc. Locuitorii iti povestesc induiosati, dar mandri in acelasi timp, ca acesta reprezinta un fragment dintr-un imn inchinat Fecioarei, imn prin care, in 1241, gornistul de straja incerca sa-si avertizeze concetatenii. Cantecul s-a oprit insa cand o sageata dusmana a intrat in gatul strajerului, ucigandu-l pe loc. De fapt orasul este plin de asemenea legende, este presarat cu o multime de biserici si manastiri, are propriii sai sfinti martiri printre care Sfantul Stanislaw, caruia i s-a ridicat un impresionant monument. In fata acestuia, zilnic, se aduna tineri si batrani.
Orasul a inflorit mai ales in timpul domniei lui Boleslav al V-lea si a urmasului sau Cazimir al III-lea. Aceasta a fost o perioada de serioase constructii si restaurari, totul capatand un aspect riguros geometric, realizandu-se strazi perpendiculare una pe cealalta si o piata care la vremea respectiva parea imensa. In 1364 a fost infiintata Universitatea la care, printre alte personalitati ilustre, a predat Copernic. In 1430 Cracovia a intrat in Liga Hanseatica si a devenit un centru de prim plan al comertului cu textile.
Cu acest prilej a fost ridicat un antreprozit in stil gotic o constructie impunatoare rivalizand cu catedralele orasului impodobite cu peste 200 statui din lemn de tei aurit, create la Nürenberg, de catre artistul Veit Stoss. Orasul, multa vreme capitala a statului unit polon, incepe sa-si piarda importanta dupa ce, in 1596/1609 Sigismund al III-lea muta capitala tarii la Varsovia, dar isi mentine statutul de principal centru cultural.
In Evul Mediu, la sfarsitul secolului al XV-lea se stabilesc aici evreii, care isi inalta cartierul Kasimierz. In oras traia cea mai importanta comunitate mozaica, din mijlocul careia, din nefericire, in timpul ocupatiei naziste, 65.000 de persoane si-au gasit sfarsitul in lagarele Auschwitz-Birkenau. Dupa razboi cultura evreiasca a reinviat timid, dar acordurile muzicii specifice – Klezmer – rasuna din nou si cartierul a servit ca decor lui Steven Spielberg pentru celebrul sau film „Lista lui Schindler”.
Orasul si-a oblojit ranile lasate de razboi si acum calea regala care pornind de la poarta Florian, trecand prin elegantul cartier Florianska, ajunge in piata Rynek Glowni, este presarata de cafenele si rasuna de cantece. In jurul memorialului inchinat poetului national Adam Mickiewicz se aduna tineretul iar femeile din piata de flori ofera crini si trandafiri muzicienilor imbracati in vesele costume populare.
Orasul a constituit o adevarata scena si pentru regizorul polonez Tadeusz Kantor (1915-1990) dar scena cea mai vie este strada insasi. Spectacolele mimilor sunt prezente permanent si din toate colturile te imbie muzica. Rasuna deopotriva melodii populare si muzica clasica, iar deasupra tuturor pare a pluti veselul krakoviak, dans popular aducand un elogiu frumusetii vietii de fiecare zi.
IRINA STOICA
Comentarii