Binevenita masura a oficialilor Sanatatii, de a impune fiecarui cetatean efectuarea unui set de analize medicale, atrage dupa sine si necesitatea cunoasterii minime a semnificatiilor acestor investigatii, precum si limitele intre care valorile controlate ar trebui sa se situeze, pentru a avea convingerea ca nu suferim de anumite maladii. In numarul precedent, v-am prezentat principalele interpretari rezultate din analiza sangelui. Incheiem lista succintelor noastre informatii cu alte asemenea analize, devenite de rutina pentru personalul medical, dat totodata si relevante, in orice imprejurare.
Analiza urinei
– Cantitatea normala de urina este 1,200-1,500 ml/24 ore.
– Culoarea urinei este mai inchisa si rosiatica in cazul hepatitelor, dar si dupa folosirea unor medicamente.
Aspectul tulbure poate indica afectiuni renale.
– Aciditatea (Ph) urinei trebuie sa se situeze intre 6-6,5. Infectiile urinare duc la alcalinizarea urinei – litiaza urinara are drept consecinta o urina mai mult sau mai putin acida.
– Urina normala nu contine glucoza sau albumine.
– Sedimentul urinar contine in mod normal celule epiteliale (descuamate din peretii cailor excretorii), leucocite (nu mai mult de 1000), hematii (nu mai mult de 100) si cilindri (nu mai mult de 3). Prezenta in numar mai mare poate indica infectii, litiaze, nefrite etc.
– Urocultura este o analiza bacteriologica de punere in evidenta a unor eventuali microbi in urina. Ea este indicata in diferite boli infectioase ale aparatului urinar (cistita, nefrita) sau ale intregului organism (febra tifoida). In cazul in care urocultura este pozitiva, laboratorul determina felul acestor microbi si stabileste prin antibiograma sensibilitatea lor la antibiotice sau la sulfamida.
Analiza materiilor fecale (scaunul)
– Poate indica paraziti intestinali.
– Coproporfirina I-II peste 400 mg/24 ore indica ictere, alternari de parenchim hepatic, anemii, boli febrile acute, hemoragii, intoxicatii. – Coproporfirina III – normal absenta, indica saturnism, unele viroze hepatice, anemii s.a.
Saliva – Sputa
– Poate indica anumiti bacili (ex. TBC).
Sucul gastric
Se analizeaza prin sondaj gastric. Aciditatea totala are ca valori normale:
– Dupa pranzul de proba 1,89-1,92 g ‰ .
– La proba de histamina 2,0 g ‰ .
Exudat faringian
Indica eventuala existenta pe faringe a unor microbi; se insoteste de antibiograma in cazul in care se determina microbi patogeni.
Examenul secretiei vaginale
– Poate releva infectii (genococice sau trichomoniaze sau alte micoze). Examenul citologic Babes-Papanicolau se face pentru depistarea precoce a cancerului genital.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii