Un tanar negustor berber a facut o lunga calatorie prin regatul Mali, plecand in anul 1330 din orasul Sidjilmassa, din nordul Saharei, spre curtea regala. Un periplu relatat in cateva scrisori adresate unui prieten.
Draga prietene,
Ma pregatesc sa descopar acest regat in care, asa cum relateaza cei care l-au vizitat, aurul creste precum legumele. Tinuturile din Mali sunt atat de vaste, incat e nevoie de un an intreg ca sa le descoperi. Sunt foarte curios sa aflu daca regele e chiar atat de puternic precum se spune: unul dintre cei mai puternici cinci suverani ai lumii. Nu ti-am scris in ultima vreme, pentru ca stapanul meu mi-a rapit cea mai mare parte din timp. Dar a meritat pentru ca mi-a facut o mare favoare, aceea de a fi intermediar in aceasta lunga calatorie.
Are o familie numeroasa si cu totii sunt implicati in afacerea sa. Acum imi petrec cea mai mare parte din timp discutand despre pretul scoicilor cauris, despre alte scoici din Oceanul Indian, care sunt o excelenta moneda in Africa, de pretul graului, stafidelor, curmalelor si al altor marfuri. In antrepozitele noastre se gasesc stofe pretioase din Tunis si Granada, bare de plumb si cositor care asteapta, bine impachetate, sa fie incarcate. Maine vom parasi Sidjilmassa, pentru a incepe marea traversare a desertului. Sunt atat de nerabdator…
Din Sidjilmassa
*
Draga prietene,
Caravana noastra e alcatuita din peste 150 de camile. Vazuta de departe nu e decat o linie miscatoare. In interior, e un adevarat sat cu locuitori, clanuri, sefi. De fapt e vorba despre un singur sef, ghidul nostru Messufah. El decide traseul, el alege locurile in care ne oprim si facem campamentul. E foarte autoritar si nimeni nu indrazneste sa i se opuna. Dupa 25 de zile am ajuns in prima asezare, Teghazza.
Din nefericire, nici o urma de copaci in acest oras care traieste doar din sare. Toate casele si moscheea sunt construite din aceasta materie. E extrasa de sclavi si taiata in forma de dale. Incheiem tranzactia si incarcam fiecare camila cu doua dale de sare. O buna afacere, avand in vedere faptul ca vom vinde marfa cu un pret de patru sau de cinci ori mai mare. Am ramas aici doua saptamani, urmand sa infruntam din nou desertul.
Din Teghazza
*
Draga prietene,
Ce fericire sa regasim civilizatia dupa atatea saptamani de drum. Am ajuns in Tombuctu, un oras situat la cativa kilometri de marele fluviu legat de un canal natural. Sunt uimit de cartierul bogatilor, de casele cu unul sau doua etaje albite cu caolin, de Sankoré, o straveche moschee, de piata din centrul orasului plina de negustori, de vanzatori negri, berberi si arabi.
Am schimbat cu usurinta sarea cu aurul extras din mine sau din nisipul raurilor aflate in vestul imperiului. Iata-ne navigand in saica pe marele fluviu, in drum spre Niani, unde se afla palatul regelui suprem. Clipa cea mare a venit. Sunt prosternat la picioarele lui. Regele e asezat pe un tron de abanos, in mijlocul unei estrade protejate de soare de un dom din matase, cu un soim de aur in varf.
Regele Kanku Mussa e imbracat cu o tunica rosie, iar pe cap poarta o tichie de aur. In jurul sau se afla cantareti si peste 300 de sclavi iar in imediata sa apropiere, un locotenent-general, comandanti si un maestru de ceremonii care le permite supusilor sa se adreseze suveranului, care judeca lucrurile cu multa intelepciune, bucurandu-se de faima, din Orient si pana in capitalele Occidentului.
Din Niani
DORIN MARAN
Comentarii