Tanar, frumos, inteligent, cultivat, dar rebel pana in panzele albe. Imaginea lui Che seduce in continuare publicul, la 40 de ani dupa moartea sa. Si asta pentru ca efigia sa romantica ascunde o istorie tulburatoare, plina de dramatism.
Este una dintre imaginile cele mai vandute in lume. Un barbat ravasitor cu privirea spre cer, cu o bereta neagra lasand sa se reverse carliontii rebeli, ornata cu o stea. O fotografie reprodusa de milioane de ori pe T-shirts, afise, cesti de cafea, drapele, bijuterii, brichete sau pe corpul amatorilor de tatuaje. Cum ar fi de pilda, cel al fotbalistului argentinian Diego Maradona. Lucru firesc, intrucat revolutionarul Che Guevara e idolul sau.
Un portret multiplicat la nesfarsit pentru ca revolutionarul Ernesto Guevara, pe scurt, Che, a devenit un simbol pentru un impresionant numar de tineri dupa moartea sa. Relicvele sale sunt, in acceptie laica, pretioase ca ale unui sfant. Doar cateva fire de par au fost achizitionate cu aproape 100.000 de euro. In fond, ce simbolizeaza chipul lui Che pe un T-shirt?
De ce se vand tricourile cu Guevara ca painea calda?
Managerul involuntar al acestei afaceri e Steven Soderbergh, cel care a realizat recentul film consacrat cubanezului, care nu te lasa sa respiri 4 ore si jumatate. Cu toate ca viata si ideile sale sunt controversate, viziunea cineastului, care a facut din el un erou pe placul tuturor, a dat unda verde fabricantilor de tricouri purtand imaginea acestuia. Produsul pus in vanzare a facut furori intr-o serie de tari europene si in SUA, ca pe vremea lui Ceausescu cand ne lasam rand la ratia de oua, ca sa nu lesinam inainte de a savura omleta facuta dintr-un singur ou batut bine, cu putina apa ca sa se umfle si sa acopere fundul tigaii.
In 1953, Che e un argentinian care traieste in Guatemala, unde s-au refugiat revolutionarii cubanezi care au incercat zadarnic sa-l rastoarne pe Batista. Che patrunde in cercul lor, si alaturi de ei, se agita in favoarea presedintelui argentinian Arbenz. Americanii intervin insa organizand o lovitura de stat. Guevara fuge in Mexic in septembrie 1954, unde isi regaseste tovarasii cubanezi care i-l prezinta pe Castro. Intre cei doi se produce un adevarat „coup de foudre”. Par nascuti pentru aceleasi idei. Castro ii dezvaluie planul de debarcare in Cuba care debuteaza in noiembrie 1956. Cei doi barbati insotiti de o mica armata de revolutionari debarca in Cuba. Nu trec insa neobservati. Sunt vanati, iar o parte dintre ei ucisi. Supravietuitorii se refugiaza in Sierra Maestra, o regiune muntoasa unde duc, timp de doi ani, actiuni de gherila impotriva fortelor lui Batista pe care il prind in cele din urma obligandu-l sa ia drumul exilului, intrand trimfator in Havana in ianuarie 1959.
Ajunsi la putere
In primele zile ale anului 1959, Che controleaza un tribunal revolutionar care condamna la moarte zeci de colaboratori ai lui Batista. In inchisoarea militara din Cabana pe care o conduce asista la executia a 180 de persoane. Tolanit langa un zid, cu trabucul in gura. Impasibil… Tanarul licentiat, cu o alura de seducator hollywoodian, se dovedeste a fi un militar plin de cruzime. Va ocupa o serie de posturi importante, in umbra lui Castro pentru care puterea absoluta inseamna totul: Ministru al Industriei, Agriculturii, Presedinte al Bancii Nationale, ambasador care reprezinta Cuba intr-o serie de tari din lumea a III-a.
De ce a parasit Cuba?
Pentru ca Fidel Castro i-a sugerat sa renunte la toate functiile si responsabilitatile sale si sa reia lupta impotriva imperialismului, spun unii. Pentru ca a fost decizia lui Che, spun altii. Guevara era prea mandru si prea ambitios ca sa stea in umbra lui Castro si sa se ocupe cu probleme administrative. Iar Castro, era mult prea ahtiat dupa putere ca sa suporte langa el prezenta unui barbat aureolat de glorie, inteligent, ambitios, temerar si in plus extrem de carismatic, care putea oricand sa-i uzurpe autoritatea. Asa incat a facut tot posibilul ca sa-l determine pe Che sa paraseasca insula si sa opteze pentru Congo, unde, insotit de un contingent cubanez, se alatura rebelilor care vor sa puna mana pe putere. Actiunile lor esueaza.
Che se implica pe plan ideologic denuntand lasitatea URSS-ului fata de lumea a III-a pe care ar trebui s-o sprijine financiar. Ba mai mult, ataca principiul coexistentei pasnice cu tarile capitaliste si asta in vreme ce URSS sustinea economia Cubei. Dojenit de omologul sau sovietic, Castro ii pune gand rau medicului argentinian. In 1966 il „ajuta” pe Che sa plece in jungla boliviana pentru a-l sprijini pe Huber Matos, un ex-comandant revolutionar cubanez sa preia puterea. L-a trimis insa la moarte sigura.
De ce a devenit un mit?
A fost ucis pe 9 octombrie 1967, la 39 ani, de un sergent al armatei boliviene, inainte de a fi vanat de CIA, abandonat de comunisti prosovietici. Singur in fata unui dusman numeros. In aceste circumstante, se adauga doua fotografii epocale. Cea a cadavrului sau cu ochii deschisi, o imagine vazuta de multi, ca un Christ mort (taranii bolivieni il venereaza, considerandu-l un sfant), apoi, fotografia in care poarta bereta si care va deveni cunoscuta in Italia (ilustra coperta unei biografii). Imaginea a fost reprodusa pe afise in sute de milioane de exemplare.
Legenda incepuse sa se coaguleze. Castro o asociaza regimului sau inchizitorial, pentru a castiga simpatia in lume. Iata, ar fi spus Castro, „prin Che, revolutia cubaneza e etern tanara rebela, egalitara”… Jean Paul Sartre a pus si el umarul la consolidarea legendei spunand, cu prilejul unei vizite in Cuba in 1965: „Che e omul cel mai complet din epoca sa. Un intelectual generos, un revolutionar pur si angajat.”
DORIN MARAN
Comentarii