Reptile uriase, cameleoni liliputani si multe, multe alte animale bizare s-au dezvoltat si au format ecosisteme "inchise" si restranse in diverse insule; medii izolate in care accesul si "evadarea" sunt dificile. Majoritatea animalelor insulare beneficiaza de un habitat stabil, aproape lipsit de agenti perturbatori, de concurenti, specii invazive, pradatori; conditii pe care nu le intalnesc pe continente. Un beneficiu pentru confortul animalelor, contraproductiv insa pentru evolutia unora dintre ele. Sa vorbim despre cateva dintre ele.
In Noua Zeelanda traieste o reptila (sperodon) dotata cu un al treilea ochi, denumit pineal, care inregistreaza cele mai subtile nuante ale luminii. Aceasta specie nu s-a schimbat, in linii mari, din epoca Triasicului, din urma cu 200 milioane de ani; o epoca in care au aparut lepidosaurii din care s-au desprins sperodonii care au subzistat pe insule, majoritatea nepopulate de om si de specii invazive.
Mediul insular asigura aparitia unor specii endemice. Cu cat o insula este mai veche, cu atat cazurile (noile specii) sunt mai numeroase. In Hawaii, de pilda, procentul de endemism este de 91% (doar melcii se pare ca inregistreaza 750 de specii, unice in lume). In luxuriantul Madagascar, in care misuna aproximativ 250.000 de specii de animale si de vegetale (procentul de endemism este de 70%) au fost descoperite, in ultimii 10 ani, 600 de specii necunoscute, cum ar fi, de pilda, cel mai mic cameleon din lume (Brookesia micra) cu o lungime de 28-29 milimetri, inclusiv coada, al carui habitat se afla pe insulita Nosy Hara, din apropiere de nordul Madagascarului. Specialistii germani, care l-au descris in 2012, incearca sa identifice cauzele, mecanismele care au "condamnat" aceasta specie la o constitutie de asemenea dimensiune. Una dintre ipotezele formulate este legata de consangvinitate, care modifica unele caractere genetice, mai ales in conditii de fecunditate limitata.
Fenomenul de nanism insular, binecunoscut, s-a manifestat frecvent in timpuri stravechi, marturii ale acestuia regasindu-se in arhivele de fosile. Un caz special il reprezinta dinozaurii pitici care au vietuit pe o insula lacustra din zona Hategului, mamutii pitici din Creta si din insula Wrangel (Siberia), cervideele si hipopotamii din Malta, capra pitica cu sange rece din Insulele Baleare sau elefantul liliputan cu o lungime de aproximativ 70 de centimetri (a trait in urma cu 1 milion de ani) ale carui fosile au fost descoperite in Sicilia.
Si omul a fost marcat de nanism insular, lucru atestat de fosilele unui individ (este vorba de Homo floresiensis) descoperite in 2004, care avea o inaltime de 1 metru si o greutate de aproximativ 25 kilograme.
Au existat insa si animale al caror corp s-a dezvoltat "impetuos", ajungand la gigantism, in absenta pradatorilor si beneficiind de resurse bogate de hrana (reptile, rozatoare, pasari etc.). Un exemplu il reprezinta pasarea moa (fosile descoperite in Noua Zeelanda) care avea o inaltime de 3,50 metri! Animale care n-au supravietuit din cauza bulversarilor mediului si a interventiei umane. A supravietuit insa varanul de Komodo, contemporan cu Omul de Flores dar si cu noi…
DORIN MARAN
Comentarii