Uneori mai pretioasa decat aurul ori titeiul, apa este cea mai raspandita substanta de pe Terra. Indispensabila vietii, lipsa ei in tot mai multe regiuni de pe Pamant devine cea mai mare problema.
Dintotdeauna omul prevazator si responsabil si-a facut rezerve de apa potabila pentru a depasi momentele dificile, dar uneori, pentru a o putea pastra, s-au cladit cisterne de piatra imense si fortarete pentru a o putea apara.
Apa, bunul cel mai pretios
Fabuloasele fantani in trepte din India, ridicate in zonele aride pentru a furniza apa in tot timpul anului, sunt constructii absolut fascinante, intre care Chand Baori din Rajasthan, frecvent mentionata pentru cele 13 etaje si peste 3.500 de trepte ale sale, dar si pentru arhitectura ridicata la rang de arta suprema.
Similara ca utilitate, insa mult mai veche, pe continentul nostru atrage atentia structura din situl „Motilla del Azuer”, o fortareata solida datand din epoca bronzului, aflata in Castilla la Mancha. In regiune exista mai multe asa-numite motile – coline artificiale, mai exact constructii preistorice circulare de piatra, cu scari si coridoare labirintice, care adapostesc un turn rectangular sau circular, cu o inaltime de peste 10 metri si o fantana cu apa in centru.
Zidurile de calcar combinat cu os sunt foarte puternice si, alaturi de „culoarele” foarte inguste, par sa fi avut rol defensiv, protejand ceea ce era depozitat in interior. Ce anume?
Pentru a raspunde la aceasta intrebare, cercetatorii au analizat amanuntit epoca de construire a motilelor, cu 3.500-4.000 de ani in urma, cand Peninsula Iberica a fost afectata puternic de o seceta devastatoare, ce i-a determinat pe locuitori sa amenajeze constructii speciale, destinate depozitarii si protejarii apei si alimentelor precum graul, orzul sau leguminoasele.
Intregul complex era desfasurat oarecum in mod similar cetatilor care ii protejau pe locuitorii aflati in interior. In cazul de fata, in jurul motilelor s-au gasit resturi de constructii rezidentiale, dar se presupune ca oamenii nu locuiau in ele, ci langa ele. Pe de alta parte, in interior au fost gasite o serie de morminte, conferind acestor locuri o mare incarcatura simbolica. Datorita acestor elemente, probabil ca motilele erau locuri de depozitare a apei si alimentelor, care insa puteau servi si ca zone comerciale si de schimb cu oameni din asezari aflate in apropiere, lucru comparabil intr-o oarecare masura cu actualele centre comerciale.
Impreuna, dincolo de timp
Motila de pe valea raului Azuer se desfasoara ca un bandaj protector in jurul turnului central inalt de 12 metri, in interiorul caruia se patrunde printr-o retea complexa de rampe si coridoare. In ansamblul sau, acest spatiu este delimitat de mai multe randuri de pereti dispuse circular, intre care se desfasurau activitati economice precum depozitarea si pazirea cerealelor si leguminoaselor, arderea ceramicii si adapostirea animalelor in grajduri.
In curtea de forma trapezoidala se gaseste o fantana adanca de 18 metri. Aceasta ajunge la nivelul calcarului pliocen, care contine apa, constituind acviferul regional al zonei. Al treilea spatiu exterior corespunde unei asezari situate in jurul zidului motilei, unde exista incaperi ovale sau subrectangulare, case si gropi.
Deosebit de interesante sunt elementele din ansamblul motilelor care indica un mod cu totul original de raportare a oamenilor de acum peste patru milenii la lumea de apoi. Probabil dintr-un respect oarecum aparte, familiile pastrau in imediata apropiere a locuintei ramasitele rudelor plecate dintre cei vii. Acestea erau ingropate in pozitie fetala, pe lateral, de regula pe partea stanga.
Pe langa indiciile de ordin social, un element insolit se refera la atentia acordata copiilor. In cazul mortii acestora trupurile neinsufletite nu erau puse in pamant, ci in vase de ceramica, de asemenea, ingropate in incinta casei.
Pe de alta parte, explorarile arheologice din zona Motilla de Azuer au relevat faptul ca insiruirea acestor mici fortarete de-a lungul raurilor si cu locuintele inconjurand strategic edificiul central avea rol defensiv, conferit de conducatorii care urmareau totodata si atacarea altor comunitati, pentru a le acapara bunurile.
In opozitie cu conflictele violente, care nu contenesc de mii de ani, atentia si protectia acordate asigurarii apei releva o atitudine absolut naturala fata de aceasta si implicit respectul acordat vietii.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii