Cu un nume melodios de catedrala amintind de vechile cantonete italiene, cunoscut si sub numele „Serenissima Republica San Marino” microstatul-enclava este inconjurat de Italia si situat la circa 10 kilometri distanta de Marea Adriatica.
Este unul dintre cele trei state enclava ale lumii, celelalte doua fiind Vaticanul, inconjurat de orasul Roma si Lesotho, inconjurat de Africa de Sud. Are o suprafata de numai 61 kmp si o populatie de 33.000 de locuitori, dar financiar este unul dintre cele mai bogate state din lume, domeniile economice cheie fiind turismul, serviciile bancare, industria electronica si ceramica.
Considerat cea mai veche republica din lume, dupa cea romana, statul are peste 1700 de ani de existenta. A fost intemeiat la 3 septembrie 301 de Sfantul Marino, originar din Dalmatia, taietor de pietre care lucra la constructia portului Rimini. Prigonit pentru credinta sa crestina el s-a refugiat pe muntele Titana unde a intemeiat o comunitate mica, crestina.
Prin anii 1320 o alta comunitate crestina, Chiesanuova s-a alaturat micului stat, iar in 1463 alte patru mici comunitati i-au urmat exemplul, formand statul ale carui granite au ramas neschimbate pana in prezent.
Incepand din anul 1000 conducerea statului a fost incredintata capilor de familie, institutie numita Arego, iar in 1243 Consiliul Mare si General a numit primii doi capitani regenti. Acestia sunt alesi din partide opuse si sunt schimbati la fiecare sase luni.
In 1797, Napoleon le-a propus largirea granitelor tarii, dar oferta a fost refuzata de teama represaliilor statelor vecine. In secolul al XIX-lea, San Marino oferea adapost celor care luptau pentru unificarea Italiei si, pentru sprijinul adus, Giuseppe Garibaldi, a acceptat independenta micului stat.
Capitala tarii, denumita San Marino aduce aspectul medieval atat prin stradutele pietruite, cat si prin bisericile impunatoare si multimea muzeelor.
Pe muntele Titano, care face parte din lantul Apeninilor, se gasesc trei turnuri medievale devenite simboluri ale tarii, incluse in Patrimoniul Mondial UNESCO si care apar pe drapelul tarii.
Primul dintre ele, Guaita sau La Rocca este cel mai vechi si a fost folosit o vreme ca inchisoare. Gazduieste o colectie mica de arme medievale si este deschis publicului. O carare pavata si strajuita de magazine duce la cel de al doilea turn, De La Fratta sau Cesta. A fost finalizat in secolul al XIII-lea si este plasat pe cea mai inalta pozitie dintre cele trei turnuri. In 1956, in interiorul lui a fost organizat un muzeu in cinstea Sfantului Marinus, cuprinzand peste 1500 de arme folosite din Evul Mediu pana in epoca moderna. Ultimul dintre turnuri, numit Montale, este cel mai mic si a fost construit in secolul al XIV-lea fara sa fi fost vreodata deschis publicului. Se presupune ca a fost construit pentru protectia familiei Malatesta care a condus Rimini doua secole.
In piateta construita a orasului se afla monumentul lui Bartolomeo Borghesi, un anticar italian care si-a petrecut aici ultimii ani din viata si cateva miniaturi reprezentand cladiri importante.
In Piata Libertatii, mai larga si mai aglomerata, se afla Palazzo Pubblico reprezentand atat o primarie cat si o cladire guvernamentala. Aici isi desfasoara activitatea cei doi Capitani Regenti, Consiliul si Congresul, iar publicul poate admira schimbarea garzii.
Pot fi admirate Basilica de San Marino si Biserica San Pietro cu altare si picturi remarcabile, Muzeul National, Muzeul de Ceara dar si Muzeul Curiozitatilor cu exemplare inregistrate in Cartea Recordurilor.
San Marino nu este membra a Uniunii Europene, dar are un acord semnat cu Consiliul Europei, face parte din ONU si dreptul de a utiliza moneda euro.
IRINA STOICA
Comentarii