Privite ca impunatoare constructii ale lumii antice, cu un rol legat de credintele si practicile religioase vechi si chiar de astronomie, piramidele atrag astazi din ce in ce mai mult interesul celor familiarizati cu atributele lor reale si cu ceea ce simbolizeaza ele.
Unui vizitator pentru prima data in Galveston – o splendida statiune texana de la Golful Mexic –primul lucru care ii va atrage atentia sunt cele trei piramide enorme ale parcului stiintific si de agrement din departare.
Structurile colorate in alb, albastru si rosu se remarca nu doar prin dimensiunea lor, ci si prin forma neobisnuita pentru un loc asaltat de iubitorii marii si ai distractiilor estivale.
The Moody Gardens este un centru educational de conservare focalizat in jurul naturii si faunei salbatice, chiar daca numele sau s-ar traduce prin „Gradina capriciilor”, evocand bizarele picturi ale suprarealistului „primitiv” Hieronymus Bosch, din secolele XV-XVI.
In incinta parcului se afla o serie de atractii asociate implicit cu acea cunoastere directa si dinamica a lumii prezente. Vizita-torii se pot bucura de o experienta interactiva cu animale si plante pe cale de disparitie in Piramida Padurii Tropicale si Piramida Acvariului. Aceasta din urma, de culoare albastra, gazduieste lei de mare, meduze, rechini si alte animale marine.
Mai spectaculoasa si mai accesibila, Piramida Padurii Tropicale ofera prilejul cunoasterii unei faune din care nu lipsesc maimutele din specia saki, aligatorii, vidrele uriase, ocelotii (feline inrudite cu leopardul, dar de talie mai mica), liliecii si alte specii de reptile, pasari sau fluturi.
Constructia de inaltimea unui bloc cu zece etaje, presarata inclusiv cu vestigii ale constructiilor mayase si cascade, adaposteste peste 1.000 de specii exotice, intentia oamenilor de stiinta fiind de a initia aici si o posibila populare cu animale rare si pe cale de disparitie.
Nu in ultimul rand, Piramida Descoperirii prezinta expozitii itinerante si un film simulator de miscare, prin care publicul se „scufunda” in aventura intr-o calatorie la bordul submarinului Nautilus.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii