In anul 1997, o echipa de arheologi rusi a descoperit intr-o necropola siberiana din Zeleniy Yar, un sat aflat pe o peninsula pe care localnicii au numit-o „capatul pamantului”, 34 de morminte in care au fost depuse corpuri conservate in conditii de temperaturi negative, vechi de un mileniu. Cinci dintre mumii, invelite in blanuri de ren, castor si urs purtau cate o masca din arama. Cel mai bine conservat corp, al unui barbat cu parul rosu aflat intr-un sarcofag de lemn, avea pieptul acoperit cu o placa de arama. Langa el au fost depuse un topor, blanuri si un cap de urs din acelasi metal.
In 2002, sapaturile au incetat in urma opozitiei populatiei locale care se temea ca nu cumva sufletele stramosilor sa fie tulburate. In luna mai a.c., o noua echipa de arheologi s-a deplasat in sit pentru a continua cercetarile, cu acordul localnicilor.
Arheologii, care au efectuat noi sapaturi, au dat de urma unui pumnal de fier, a unor podoabe din argint, a unor figurine din lut si a unor noi piese sferice de origine persana, datand din secolele X-XI.
Descoperirile atesta faptul ca in urma cu un mileniu, aceasta zona nu era inospitaliera si inaccesibila. Dimpotriva, era un important „carrefour” comercial. Urmatoarele cercetari vor fi axate pe teste genetice.
DORIN MARAN
Comentarii