În trecutul îndepartat al omenirii, navigatori priceputi au reusit traversari curajoase din Asia spre insule din Pacific, o migratie de importanta globala ce a determinat distributia speciei noastre, Homo sapiens, pe întreaga planeta.
Cercetari recente ofera dovezi directe ale rutelor acestor navigatori preistorici de-a lungul Ecuatorului pentru a ajunge pe insulele din apropiere de Papua de Vest.
Acestia au fost stramosii oamenilor care traiesc în aceasta regiune din Pacific si, în prezent, din Papua de Vest si pâna în Aotearoa (denumirea în maori a Noii Zeelande).
Cercetarile arheologice desfasurate pe insula Waigeo, arhipelagul Raja Ampat din Papua de Vest, s-au concentrat pe santierul arheologic din pestera Mololo, o camera colosala din calcar aflata în padurea tropicala, ce se întinde în subteran pe sute de metri si în care traiesc colonii de lilieci, sopârle monitor si serpi.
În limba locala Ambel, Mololo înseamna locul în care curentii se întâlnesc, un nume potrivit pentru apele agitate si vârtejurile puternice ale strâmtorilor din apropiere. Sapaturile au dus la descoperirea mai multor straturi arheologice aso-ciate unei populatii umane preistorice, în care se afla unelte din piatra, oase de animale, scoici si carbune – urmele lasate de oamenii care s-au adapostit în aceasta pestera conform Live Science/Agerpres.
Descoperirile arheologie au fost rare în cele mai adânci straturi, dar datarea cu carbon radioactiv realizata la Universitatea Oxford si la Universitatea din Waikato a demonstrat ca oamenii traiau la Mololo în urma cu cel putin 55.000 de ani.
Adaptare si flexibilitate
O descoperire cheie pe acest santier arheologic a fost cea a unui artefact realizat din rasina unui copac, care reprezinta cel mai vechi exemplu al folosirii acestui material de catre oameni din afara Africii si demonstreaza abilitatile complexe dobândite de oamenii care traiau în padurile tropicale.
Modul de utilizare al acestui artefact din rasina nu este cunoscut, dar se presupune ca ar fi putut fi folosit pentru a întretine focul în interiorul pesterii. O rasina similara era adunata în Papua de Vest pâna în secolul XX pentru a fi folosita la foc, înainte de introducerea mijloacelor moderne, pe baza de gaz sau energie electrica.
„Analiza noastra a oaselor de animale din Mololo arata ca oamenii vânau pasari, marsupiale si probabil lilieci mari. Desi pe insula Waigeo traiesc animale mici care sunt greu de capturat, oamenii s-au adaptat sa foloseasca resursele oferite de padurea tropicala precum si hrana specifica zonelor de coasta. Acesta este un exemplu important al adaptarii umane si a flexibilitatii în conditii grele”, a declarat Dylan Gaffney, profesor de arheologie paleolitica la Universitatea Oxford.
Sapaturile din pestera Mololo contribuie la identificarea perioadei în care oamenii au început sa navigheze în apele Pacificului. Aceasta perioada este obiectul unor aprige dispute între oamenii de stiinta pentru ca are implicatii majore pentru teoriile privind raspândirea omului modern în Asia si Oceania.
Alte implicatii ale acestei descoperiri sunt legate de ipotezele privind disparitia de origine antropica a megafaunei din Oceania (cangurii gigantici Protemnodon sau wombatul gigant Diprotodontids), precum si cu privire la posibilele interactiuni dintre Homo sapiens si alte specii hominide, asa cum erau „hobitii” (Homo floresiensis) care traiau pe insulele din Indonezia pâna acum 50.000 de ani.
Sapaturi arheologice realizate în nordul Australiei arata ca oamenii s-au stabilit pe vechiul continent Sahul, care lega Papua de Vest de Australia, în urma cu 65.000 de ani.
„Cercetarea noastra demonstreaza ca primii locuitori din Papua de Vest erau sofisticati, foarte mobili si capabili sa obtina solutiile creative necesare vietii pe mici insule tropicale. Excavatiile în desfasurare în cadrul proiectului nostru au drept obiectiv obtinerea de noi informatii despre modul în care acesti oameni s-au adaptat schimbarilor climatice si de mediu din regiune”, a mai sustinut Dylan Gaffney.
El a mai precizat ca datele obtinute din alte situri arheologice din Papua Noua Guinee arata ca, odata ce oamenii au patruns în regiunea Pacific, s-au raspândit pâna în muntii din Noua Guinee, Arhipelagul Bismarck si Insulele Solomon pâna acum 30.000 de ani. Abia acum 3.000 de ani navigatorii au ajuns dincolo de Insulele Solomon pentru a ocupa insulele Vanuatu, Fiji, Samoa si Tonga.
NICUSOR DINCA
Comentarii