Fiecare strat succesiv din solul sitului Umm el-Tlel din Siria se raporteaza la un moment istoric, la o cultura. E unul dintre rarele cazuri in care arheologii dispun de o astfel de inregistrare a ocupatiilor umane. Conditiile din situl arheologic sunt aspre, sapaturile inceteaza imediat dupa ora 12 inainte ca temperatura sa atinga 50 grade Celsius.
Una dintre perioadele pe care se concentreaza arheologii este asa numita perioada Kebarian geometrica (in urma cu 16.000 de ani), caracterizata prin abundenta microlitilor, minuscule si foarte fine lame din piatra, dificil de reparat si de degajat din solul format din gips. Aparent, aceste lamele au un aer inofensiv dar taie ca niste lame de ras.
Unul dintre aceste obiecte are forma unei lame dintate – un cutit-ferastrau – care putea fi folosit pentru taierea stufului sau pentru despicarea carnii de animale. Un alt obiect seamana cu un instrument de razuit pielea. Din pacate nu au fost descoperite obiecte intregi (unelte sau arme) din os sau lemn pentru ca aceste materiale se conserva dificil. Pentru a le reconstitui si identifica functia e practicata arheologia experimentala si observatiile sub microscop. Una dintre certitudinile arheologilor se refera la folosirea bitumului in urma cu 75.000 de ani, cu 60.000 de ani mai devreme decat se stia.
Bitumul provenea din aflorimentele naturale aflate in zonele muntoase, la cativa zeci de kilometri spre nord-vest. Una dintre surprize a constituit-o o arma, prima arma compozita din lume cu un maner fixat cu bitum care-i marea forta de actiune. Cercetarile sunt orientate si in zonele apropiate in care se aflau sursele de silex, materia prima predilecta a nomazilor.
Studiind stocurile de obiecte descoperite, specialistii au incercat sa identifice, sa-si explice modul de gandire si de actiune al oamenilor preistorici. „Au dobandit exercitiul previziunii, apreciaza unul dintre arheologi. Isi spuneau, de pilda: trebuie sa ucidem un dromader, sa desprindem carnea de pe el, sa tabacim pielea. Vom avea nevoie si de cateva cosuri din papura. Pentru toate acestea va trebui sa confectionam diverse unelte arme ca sa ducem totul la bun sfarsit.”
DORIN MARAN
Comentarii