Dupa secole de independenta si prosperitate, civilizatia nabateeana, afectata de seisme puternice, cotropita de musulmani, dispare de pe arena istorica din motive inca neclarificate pe deplin, lasand insa in urma complexe arhitecturale fabuloase. In incinta orasului, toate cavitatile au fost golite de jefuitori. Pe de alta parte, cu putine exceptii, zidurile s-au innegrit de fumul focurilor aprinse de beduini care s-au asezat aici timp de secole. Acestia au patruns si in camerele funerare subterane la care se ajungea prin puturi. Rarele ramasite pamantesti ale defunctilor, studiate, nu au scos in evidenta vreun tratament special al corpurilor.
Desi erau vecini cu egiptenii ale caror obiceiuri si-au pus intr-o oarecare masura amprenta asupra modului lor de viata, nabateenii nu procedau la mumificare. Nu a fost descoperita vreo mumie nici in Petra si nici in necropolele lor din Israel, Hegra sau Arabia Saudita. Textele gravate in pietre (stele) vorbesc despre unii defuncti si despre mormintele lor, unul dintre personajele descrise fiind Trkmaniyyah. Este vorba de cea mai lunga dedicatie gasita in limba nabateeana in care sunt mentionate numele unor locuitori si genealogia lor.
In anul 394, imparatul Theodosiu impune crestinismul in toate orasele din Orient. Locuitorii din Petra au manifestat o lunga rezistenta fata de aceasta religie intrucat erau adepti infocati ai unor divinitati incarnate in pietre sacre (betile), unele din ele fiind descoperite, dar niciodata intregi. Locuitorii cetatii nu erau straini de crestinism, aceasta fiind frecventata de primii crestini.
In secolul al V-lea a fost construit aici cel mai important edificiu crestin care a dainuit pana in zilele noastre. Numerosi specialisti au inceput restaurarea sa in urma cu mai bine de un deceniu, iar acum se ocupa de refacerea mozaicurilor fragilizate de infiltratiile apei. Interesul pentru aceasta civilizatie este centrat si asupra ultimelor perioade de ocupatie dupa ce regiunea a fost invadata de armatele musulmane prin anul 630.
Incepand cu secolul al X-lea civilizatia din Petra se destrama. Nu se stie exact motivul disparitiei acesteia. Cu mult timp in urma, in anul 363 d.Ch., a avut loc aici un puternic cutremur care ar fi indepartat o parte din locuitori. In 749 d.Ch. are loc un alt seism in urma caruia numerosi locuitori parasesc cetatea instalandu-se pe colinele din imprejurimi. Documente legate de Petra din Evul Mediu nu au fost descoperite. Se stie doar ca armate de cavaleri franci au venit sa apere hotarele regatului latin al Ierusalimului in secolul al XII-lea si sa construiasca fortarete la intrarea in cetate. Una dintre acestea, impunatoare – Montreal – se afla in partea de nord a cetatii, pe "ruta Regilor", care lega Damascul de Amman. Au ramas doar blocurile uriase de piatra ale ruinelor. Tacerea care s-a lasat peste cetate va fi spulberata de-abia in 1812 dupa redescoperirea acesteia de arheologul elvetian Johann Ludwig Burkhard.
DORIN MARAN
Comentarii