• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 18 decembrie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 18 decembrie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Reconstituirea bucatariei romane

Reconstituirea bucatariei romane

15 noiembrie 2013
in Minuni ale lumii
A A

Panzele maestrilor din Evul Mediu sau din perioada Renasterii care ilustreaza mesele imbelsugate, cu delicatese aranjate cu rafinament, ale suveranilor, inaltilor prelati, nobililor etc., din Antichitate sau din Evul Mediu, au incitat mereu opinia publica. Cum erau pregatite preparatele puse pe mesele celor avuti din diverse popoare antice? Ale persilor, egiptenilor etc. Dar ale romanilor? In lucrarea De recoquinaria scrisa de gastronomul roman Apicius, diversele texte ale agronomilor, cronicarilor si informatiile furnizate de descoperiri arheologice (picturi, mozaicuri etc.) au incitat si numerosi specialisti care au incercat sa reconstituie bucataria romana in care apare frecvent sosul garum, despre care am mai vorbit (maruntaie de peste macerat indelung in saramura).

 O echipa de arheologi si gastronomi francezi a studiat timp de 10 ani numeroase documente pentru a intra in culisele bucatariei romane publicand zeci de retete, inclusiv cele ale lui Apicus, insotite de comentarii, istorioare, intr-o carte intitulata "Bucataria romana". Nu inainte de a testa fiecare reteta cu speranta ca vor reusi sa redea gustul autentic, cel de altadata. Ceea ce era problematic intrucat gustul carnii si al legumelor de altadata nu este identic cu cel de azi. Pe de alta parte, pentru a conferi carnii animalelor de crescatorie (pui, rate, porci etc.) o savoare deosebita, romanii le indopau cu fructe deshidratate. De retinut faptul ca romanii incepeau, de obicei, mesele cu oua preparate in diverse moduri (in special, rascoapte) si le incheiau cu mere.

 Va prezentam cateva dintre preparatele pe care le-au reprodus:

 – Sos de stridii, cu patrunjel, menta, piper, cumin, ulei de masline, miere, otet, garum, galbenusuri, toate amestecate pe foc.

 – Placinta cu sparanghel, garum, vin alb, ciuperci, frunze proaspete de coriandru, leustean, cimbru, oua, ulei (evident, piper, sare) lasata in cuptor cam 40 de minute.

 – Masline macerate in must de struguri caruia i s-a oprit procesul de fierbere.

 – Sos pe baza de leustean (zdrobit in mojar), stafide, branza moale, proaspata, ulei, mere, must sau suc de fructe, garum, diverse condimente. Peste sos erau puse frunze de menta, leustean, muguri de pin, stafide.

 – Piure de sparanghel cu oua batute, ulei de masline si garum, totul fiind lasat pe foc cateva minute.

 – Pui rumenit, asezonat cu sos pe baza de supa de vanat, vin si legume fierte si pasate.

 – Branzeturi aromatizate cu mirodenii.

 – Carne marinata in sos de smochine deshidratate, cu un strat de aluat si lasat in cuptor.

 – Pui prajit in baie de ulei, servit cu legume calite (in special praz), sos garum, si un altul din ulei, apa, vin, frunze de coriandru, praz, marar, cimbru, diverse plante aromatice si condimente.

 – Curmale umplute cu nuci, miere si seminte prajite.

 – Placinte umplute cu jambon de porc desarat, fiert in apa cu vin, frunze de dafin, smochine. Carnea maruntita, invaluita in aluat crestat deasupra era data la cuptor.

 Specialistii francezi au urmat in timp "traseul" acestei mosteniri gastronomice abandonata in cea mai mare parte incepand cu secolul al XV-lea cand gusturile au inceput sa se schimbe, mai ales dupa inventarea de noi retete cu noi produse, mirodenii aduse de Lumea Noua, din tarile tropicale etc. Unele retete mentionate de Apicius se regasesc si azi in bucataria mediteraneana, in special.

DORIN MARAN

ShareTweet
Articolul precedent

Inima si rinichii un „cuplu” uneori fatal

Urmatorul Articol

Cupidon, personaj enigmatic

Articole Similare

Minuni ale lumii

Pestera ascunsa în inima junglei

15 decembrie 2025

Fascinati de mirajul posibilei existente a unor lumi ascunse în maruntaiele pamântului,...

Minuni ale lumii

Piciorul fosilizat din Burtele

8 decembrie 2025

Un misterios picior fosilizat descoperit în Etiopia îl aduce sub luminile proiectoarelor...

Minuni ale lumii

Mina de petrol

3 decembrie 2025

România s-a aflat printre jucatorii exploatarilor de titei din întreaga lumea, aici...

Minuni ale lumii

Popoarele indigene amenintate cu disparitia

23 noiembrie 2025

Aproape jumatate dintre popoarele indigene care traiesc în mod voluntar izolate de...

Minuni ale lumii

Tribul izolat din Amazon

18 noiembrie 2025

Omul traitor în mediile civilizate de pe planeta nu mai concepe o...

Minuni ale lumii

Regina insulelor Dalmate

11 noiembrie 2025

Supranumita „Saint Tropezul croat”, insula Hvar (Croatia), din Marea Adriatica, emana un...

Urmatorul Articol

Cupidon, personaj enigmatic

Castelul Highclere

Alte cateva "Venetii" de pe Terra

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

11 decembrie 969 – Asasinarea împaratului bizantin Nicefor al II-lea

15 decembrie 2025

Nicefor al IIlea Focas (Nikeforos Fokas) a domnit ca împarat bizantin între...

Citeste mai departe
Blitz

Cele mai bune filme despre Frankenstein

15 decembrie 2025

Savantul Frankenstein si creatura sa monstruoasa au captivat generatii întregi, dand nastere...

Citeste mai departe
Blitz

Enciclopedie a provinciei

15 decembrie 2025

Primul volum al trilogiei „Encyclopaedia Bannatica”, semnat de medicul timisorean Adrian Badescu,...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Alimente sanatoase pentru vasele de sânge

15 decembrie 2025

Consumul excesiv de alimente procesate sau de grasimi nesanatoase poate duce la...

Citeste mai departe
Femina Club

Stralucire si luminozitate

15 decembrie 2025

Exista multiple „trucuri” la care e bine sa apelati pentru a da...

Citeste mai departe
Femina Club

Legume cu smantana

15 decembrie 2025

1 kg legume fierte, 250 ml smantana, 30 g faina, sare, 50...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.