In anul 1088 prima universitate din Europa a fost infiintata la Bologna, tot atunci insa, Nalanda – unul dintre cele mai apreciate centre de invatare din lumea antica, situat in legendarul Tibet – oferea studii superioare pentru mii de studenti din tarile asiatice, de mai bine de sase sute de ani.
Descendentii unor spirite divine
Din marele centru spiritual Nalanda, numeroase suluri de pergament continand inestimabile relatari si invataturi ar fi luat calea unui alt locfabulos, din acelasi tinut – manastirea Sakya (in tibetana – „Pamant alb”).
Marea Biblioteca Sakya gazduieste peste 84.000 de suluri ramase neatinse timp de sute de ani, ele fiind descoperite in anul 2003, in spatele unui zid. Examinate de Academia Tibetana de Stiinte Sociale, s-a descoperit ca aceste pretioase documente antice contin cunostinte valoroase despre o mare varietate de subiecte: scrieri budiste, lucrari de literatura, istorie, filozofie, astronomie, matematica si arta.
Potrivit savantului indian de limba si cultura tibetana, Das Sharat Chandra (1849-1917), biblioteca se afla pe rafturi lungi de 57 de metri si care seinalta pana la 11 metri, pe latimea de 3 metri. Aici se pastreaza numeroase volume legate in fier, scrise cu litere aurii, paginile avand o latime de sase picioare si latimea de optsprezece centimetri. In marginea fiecarei pagini sunt iluminari, iar primele patru volume au in ele imagini ale celor o mie de Buddha.
Traditia Sakya reprezinta una dintre sectele majore ale budismuluitibetan, ea detinand unele caracteristici speciale in ceea ce priveste descendenta familiei Khon. Khon este numele familiei saual grupului de indivizi despre care se credea ca este progenitorul familiei divine sau ceresti. In plus, acest detinator de descendenta a jucat un rol semnificativ in propagarea si dezvoltarea budismului pe teritoriul tibetan, precum si in tarile vecine, cum ar fi China, Mongolia si India.
Arta de esenta pura
In anul2003, calugarii au descoperit o comoara fabuloasa, constituita din 84.000 de suluri ascunse cu grija intr-un zid. Savantii speculeaza ca aceste lucrari nu au fost vazute de nimeni, timp de sute de ani. Academia tibetana de stiinte sociale evalueaza in prezent aceste lucrari. De asemenea, manastirea detine peste 3.000 de thangka sacre.
O thangka este o pictura din matase tibetana infrumusetata cu broderii. Aceste incredibile opere de arta infatiseaza reprezentari ale zeitatilor budiste tibetane, ale unei mandale, scene naturale sau istorice. Lucrarile sunt realizate prin pictare sau folosind broderii pentru a crea o imagine. Apoi, pictura sau tesatura este asezata peste imagine. In cele din urma, intreaga thangka este protejata cu o acoperire de matase. Acest proces permite operelor sa ramana neafectate, in culori vibrante, deloc estompate, timp de secole.
De fapt, in cultura tibetana thangkas nu reprezinta ceea ce noi numim creatii artistice. Ele sunt folosite ca instrumente pentru a preda budismul tibetan, subiecte populare pentru acestea fiind viata lui Buddha, ale zeitatilor budiste, ale unor calugari lama si bodhisattva, care sunt fiinte ale iluminarii. Colectia de mandale thangka a manastirii Sakya este cea mai mare si mai valoroasa din lume, in primulrand nu din punct de vedere material, ci spiritual. La fel de importanta si fascinanta pentru vizitatori este Lakhang Chenmo – sala principala de cantare a manastirii. Pelerini din intreaga lume calatoresc aici pentru a auzi sunetul rascolitor pe care il emit calugarii tibetani in timp ce isi scandeazasutrele.
Aceasta imensa incapere se intinde pe 5.800 de metri patrati si poategazdui 10.000 de calugari care scandeaza. Manastirea a consacrat aici trei Buddha: Sakyamuni, Dipankarara si Maitreya mistica, despre care budistii tibetani cred ca vor aparea si vor elibera lumea de mizerie si vor conduce omenirea la iluminare.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii