Oamenii de stiinta israelieni au transformat o samânta veche, gasita într-o pestera din desertul Iudeea într-un copac care ar putea apartine unei specii disparute, cu proprietati medicinale mentionate de mai multe ori în Biblie.
Rasina considerata miraculoasa
Cercetatorii au plantat samânta straveche în 2010, la mai bine de doua decenii dupa ce aceasta fusese descoperita într-o pestera din Desertul Iudeii, la sfârsitul anilor 1980. Ei au avut nevoie de aproape 14 ani de eforturi intense pentru a creste din samânta un copac viabil.
Supranumit „Sheba”, misteriosul copac are acum o înaltime de aproximativ 3 metri, ceea ce înseamna ca oamenii de stiinta îi pot descrie în sfârsit caracteristicile complete. De asemenea, ei au putut efectua analize ADN, chimice si de radiocarbon ale copacului, dezvaluind noi indicii cu privire la originile sale, potrivit unui studiu publicat în revista Communications Biology.
Samânta din care a crescut Sheba dateaza între anii 993 si 1202 d.Hr., potrivit datarii cu carbon radioactiv. Specialistii sunt de parere ca ea a supravietuit proba-bil unei populatii de copaci acum disparute, care a existat în sudul Levantului – o regiune care cuprinde în prezent Israelul, Palestina si Iordania – si este prima de acest fel care a fost gasita acolo.
În mod remarcabil, cercetatorii spun ca specimenul complet crescut ar putea fi sursa legendarului „tsori” biblic – un extract rasinos caruia i se atribuie o serie de vindecari miraculoase în mai multe carti din Vechiul Testament, inclusiv Facerea, Ieremia si Ezechiel. „Identitatea acestui „tsori” biblic (tradus ca „balsam”) a fost mult timp supusa dezbaterii”, precizeaza cercetatorii în studiu.
Substanta este legata de regiunea istorica a Galaadului, care se afla la est de Iordan, între râul Yarmuk si extremitatea nordica a Marii Moarte. Acum, dupa ce au revigorat copacul Sheba, echipa crede ca a dezlegat în sfârsit misterul din spatele tsori-ului biblic.
Inrudit cu plantele care dau smirna si tamâia
Cercetatorii au identificat-o pe Sheba ca apartinând genului Commiphora, care face parte din familia smirnei si a tamâiei (Burseraceae) si cuprinde aproximativ 200 de specii de plante vii.
Plantele Commiphora se gasesc în principal în Africa, Madagascar si Peninsula Arabica. Înca nu este clar carei specii apartine Sheba, deoarece copacul nu a înflorit si, prin urmare, nu a produs materialul reproductiv de care oamenii de stiinta au nevoie pentru a efectua analize mai detaliate.
Ceea ce pare clar însa este ca Sheba este strâns înrudita cu trei specii de Commiphora – C. angolensis, C. neglecta si C. tenuipetiolata – care mai cresc astazi doar în Africa de Sud. Arborele are legaturi de rudenie mult mai slabe cu speciile Commiphora care produc rasini parfumate, cum ar fi C. gileadensis, despre care unii cercetatori presupun ca ar fi sursa istorica a unui parfum si a unei tamâi pretuite numite în Antichitate „Balsamul Iudeii” sau „Balsamul de Galaad”.
Exista îndoieli cu privire la planta din spatele balsamului antic. „Ipoteza noastra initiala a fost ca Sheba ar putea fi un candidat pentru Balsamul Iudeii istoric”, au scris cercetatorii în studiu, dar lipsa de compusi aromatici a copacului i-a determinat sa respinga aceasta idee.
În schimb, analizele lor au aratat ca Sheba are o multitudine de proprietati medicinale, ceea ce, alaturi de alti factori – inclusiv locatia din nordul desertului Iudeea unde a fost gasita samânta – sugereaza ca arborele ar putea fi acel tsori biblic. Analiza chimica a frunzelor si rasinii de Sheba a aratat ca arborele este bogat în triterpenoizi pentaciclici, care sunt compusi biologic activi cu proprietati antiinflamatorii si anticancerigene.
Frunzele si tulpinile sunt, de asemenea, bogate în squalene, o substanta ule-ioasa naturala cu proprietati antioxidante si de netezire a pielii, potrivit studiului. Sunt necesare lucrari suplimentare pentru a identifica un alt compus cu potentiale beneficii anticancer în tesuturile copacului, au remarcat cercetatorii.
„Credem ca aceste constatari sustin cea de-a doua ipoteza a noastra, conform careia Sheba… poate reprezenta o specie de copac astazi extincta, dar care era originara din aceasta regiune si a carei rasina tsori, mentionata în textele biblice era foarte pretuita, fiind asociata cu vin-decarea, dar nu descrisa ca parfumata”, se precizeaza în studiu.
Între timp, cautarea sursei „Balsamului Iudeei” continua. „Deocamdata nu suntem siguri ca planta din care se extragea cândva Balsamul Iudeei supravietuieste astazi ca specie Commiphora existenta, dar este posibil ca ea sa existe însa oamenii de stiinta sa nu o fi recunoscut înca”, scriu cercetatorii israelieni.
GABRIEL TUDOR
Comentarii