Ipoteza invaziei extraterestre a fost foarte la moda pe la începutul anilor 50, când amplificarea fenomenului OZN a fost interpretata drept o pregatire a unei debarcari iminente a unei civilizatii agresive, care, într-o prima faza, si-a propus testarea capacitatii de aparare pe care ar putea-o opune armatele pamântene. Mai târziu, pe masura ce fenomenul continua netulburat, un deceniu dupa altul, ipoteza invaziei si-a pierdut treptat din credibilitate, ramânând un subiect fecund doar pentru autorii de povestiri si filme SF sau horror.
Ipoteza invaziei extraterestre a fost foarte la moda pe la începutul anilor 50, când amplificarea fenomenului OZN a fost interpretata drept o pregatire a unei debarcari iminente a unei civilizatii agresive, care, într-o prima faza, si-a propus testarea capacitatii de aparare pe care ar putea-o opune armatele pamântene. Mai târziu, pe masura ce fenomenul continua netulburat, un deceniu dupa altul, ipoteza invaziei si-a pierdut treptat din credibilitate, ramânând un subiect fecund doar pentru autorii de povestiri si filme SF sau horror. Totusi se pare ca la ora actuala ea a revenit din nou în actualitate. Astfel, de pilda, Ellen Crystall în Silent Invasion (1991), este convinsa ca ocupantii OZN-urilor sunt pe cale de a înfaptui o invazie tacuta a Pamântului; deghizarea navelor lor în avioane, elicoptere etc. ar fi doar unul dintre semnele intentiilor lor necurate. Faptul ca, aparent, vizitatorii însisi se pot deghiza în oameni care nu pot fi deosebiti de cei obisnuiti, e un alt exemplu dovedind cât ar putea fi de periculosi. De ce ar râvni presupusii extraterestri Pamântul? Dupa Ellen Crystall principalul lor obiectiv ar fi zacamintele noastre de beriliu, zirconiu si titan, sau materiale biologice pentru a-si revitaliza rasa. George Andrews merge mai departe, spunând ca s-ar putea ca ei sa se hraneasca cu energia noastra psihica… Generalul Douglas Mac Arthur, unul dintre cei mai distinsi militari din istoria SUA, comandantul fortelor aliate din Pacific în al doilea razboi mondial, învingatorul Japoniei, comandantul fortelor ONU în razboiul din Coreea, a declarat în 1955, dupa trecerea sa în rezerva, ziarului New York Times: „Natiunile lumii vor trebui sa se uneasca, pentru ca urmatorul razboi va fi unul interplanetar” si „Natiunile Pamântului vor trebui într-o buna zi sa faca front comun împotriva atacurilor fiintelor de pe alte planete”. Tot el, în 1962, într-o cuvântare tinuta în fata absolventilor academiei militare West Point afirmase ca „suntem martorii conflictului final dintre rasa umana si fortele sinistre venite dintr-o alta galaxie”.
Wernher von Braun, parintele programului spatial american, declara în 1959, referitor la abaterea inexplicabila de pe orbita a unei rachete: „ne aflam în fata unor forte mult mai puternice decât am crezut pâna acum, a caror baza ne este în prezent necunoscuta. Nu pot spune mai mult acum. Suntem angajati într-un proces de contactare a acestor forte, iar în 6 sau 9 luni ar fi posibil sa vorbim cu mai multa precizie despre aceasta problema”. Din pacate, el nu a mai revenit niciodata, pâna la moartea sa, asupra acestei probleme. Philip Corso, în cartea The Day After Roswell (1997), mentioneaza ca dupa alegerea lui Ronald Reagan, în 1980, cercetarile privind armele cu fascicul de particule accelerate sau cu energie cinetica au primit un impuls important, fiind incluse în mult discutatul program SDI „Initiativa de Aparare Strategica” numit (oare fara nici o aluzie?) si „Razboiul Stelelor”. Corso afirma chiar ca „Programul SDI a schimbat razboiul rece si i-a silit pe extraterestri sa-si modifice strategia. Omenirea a câstigat prima victorie împotriva unui inamic mai puternic si superior din punct de vedere tehnologic”.
În ultimul timp s-au intensificat si alte cercetari cum ar fi, de pilda, cele pentru proiectul EXCALIBUR, care ar servi realizarii unei rachete capabila sa penetreze la o adâncime de 1000 de metri într-un sol mai moale (cum este cel din New Mexico). Sa fie oare aceste arme destinate si distrugerii presupuselor baze subterane ale extraterestrilor?
(Va urma)
Elizondo si Mellon la Congresul SUA
Brandi Vincent este corespondenta publicatiei DefenseScoop la Pentagon. Într-un articol din 31...
Comentarii