Actualele instrumente nu sunt suficiente
Într-un articol din 2001, prof. John Mack arata ca metoda stiintifica este foarte eficace în cunoasterea lumii materiale.
Actualele instrumente nu sunt suficiente
Într-un articol din 2001, prof. John Mack arata ca metoda stiintifica este foarte eficace în cunoasterea lumii materiale. Dar la ora actuala se pune problema elaborarii unei metodologii complementare, care sa fie la fel de sigura, privind domenii care nu sunt exclusiv obiective sau exclusiv subiective, ci pot partaja ambele situatii.
Un domeniu multidisciplinar
Subliniind usurinta vizitatorilor de a se prezenta când într-o forma materiala, când într-una spirituala, capacitatea de a trece fara probleme peste limita dintre tarâmuri, Mack remarca: „Pentru a întelege cum actioneaza proprietatile interdimensionale ale fenomenului rapirilor s…t sunt necesare studii multidisciplinare, combinând fizica cu religia si cu spiritualitatea comparativa”; între altele „de o importanta iesita din comun este sa determinam în ce realitate se petrec rapirile”.
Spre o „stiinta a subiectivului
Mack scrie ca nu poate dovedi nicicum faptul ca vreunul dintre cei pe care i-a examinat a fost luat de-adevaratelea de niste nepamânteni într-o nava spatiala. Aceasta nu din cauza lipsei unor argumente, ci din cauza viziunii înguste pe care o avem despre lume si a modurilor de cunoastere care sustin aceasta viziune. Avem nevoie deci de o cunoastere capabila sa investigheze experienta umana prin ea însasi, într-un mod tot atât de riguros precum investigam lumea fizica. Avem nevoie de „o noua psihologie, o stiinta diferita, cu o epistemologie care sa nu se limiteze doar la cunoasterea senzoriala, empirica”.
Pentru a studia fenomenul rapirilor OZN, ca si alte fenomene de acelasi tip, bazate doar pe experienta personala a unor martori credibili, se cere o „stiinta a experientei”, sau ceea ce Robert John de la universitatea Princeton numea o „stiinta a subiectivului”.
Avem nevoie de noi metode de cunoastere
Stiinta actuala pretinde ca fenomenele sa poata fi reproduse ori de câte ori se doreste. Aceasta conditie nu poate fi îndeplinita la rapirile OZN si ar trebui înlocuita printr-o metodologie de evaluare a rapoartelor unor informatori demni de încredere, valabila chiar daca nu exista probe fizice si chiar daca ceea ce afirma martorul contrazice viziunea acceptata asupra lucrurilor.
Uneori stacheta credibilitatii este plasata mult prea sus sau mult prea jos. De pilda, în 1992 filosoful C.A.J. Coady critica, pe de o parte, practicantii unui „scientism strident” care resping dintru început orice raport care violeaza legile naturii asa cum le cunosc ei. Pe de alta parte, la ora actuala suntem inundati de tot soiul de istorii despre fenomene paranormale, unele cu o încarcatura emotionala puternica, pe care oamenii sunt tentati sa le creada fara sa se mai preocupe de criteriile de evaluare a acestor marturii. Ca remediu, Coady propunea sa se stabileasca niste criterii solide de evaluare a credibilitatii martorilor unor „raportari uluitoare”, incluzând sanatatea mintala, stabilitatea psihica, integritatea, calitatile de observator, interesele si prejudecatile pe care martorul le are etc. prof. Mack crede ca la aceste criterii ar mai trebui adaugate: lipsa unor avantaje personale legate de întâmplare, intensitatea si autenticitatea emotiilor manifestate de martor, ca si alte elemente capabile sa convinga ca relatarea e veridica.
Evaluarea corecta a marturiei trebuie sa fie doar o componenta dintr-o metodologie mai cuprinzatoare. Mack creioneaza în articolul sau elementele unei astfel de metodologii. În primul rând ar fi nevoie de o „deschidere disciplinata” a mintii, apoi de acceptarea sinelui, în totalitatea sa (inclusiv a intuitiei), ca instrument de cunoastere, de o utilizare a constiintei într-o „epistemologie holistica”, apoi de întelegerea faptului ca toate fenomenele si toate nivelurile existentei sunt legate între ele.
Îngeri sau extraterestri?
Pe 18 iunie 2024, pe site-ul Conferintei Episcopilor Catolici din SUA a...
Comentarii