Un nou studiu sugereaza ca plantele pot capta semnalele electrice trimise de albine, care le ajuta sa îsi sincronizeze productia de nectar în functie de momentul în care polenizatori sunt în apropiere. Mai mult decât atât, plantele ar putea sa-si transmita între ele aceste semnale, prin intermediul solului.
Cel care a descoperit aceste fapte fascinante si le-a prezentat recent la reuniunea Societatii Americane de Fizica se numeste Daniel Robert si este biofizician la Universitatea Bristol din Anglia.
Flori, albine si electricitate
Cercetatorii intuiesc de multa vreme ca plantele ar putea folosi electricitatea pentru a comunica. Acest lucru le-ar permite sa transmita informatii mai repede decât daca ar folosi substante chimice, dar modul în care ar putea functiona aceasta „semnalizare” electrica a ramas pâna nu demult o enigma.
În trecut, fizicianul britanic a facut parte dintr-o echipa care a descoperit ca bondarii poarta o sarcina electrica pozitiva. Tulpinile plantelor au o sarcina negativa. Mai mult, tulpinile de petunii devin mai încarcate electric pe masura ce o albina se apropie de ele.
De asemenea, florile lor produc mirosuri mai intense atunci când o albina se afla în apro-piere. Acest lucru sugereaza ca plantele pot detecta polenizatorii fara a fi atinse de acestia, ceea ce înseamna ca ele „simt” semnalele electrice emise de insecte.
Detectie electrica
În noul studiu, echipa lui Robert a proiectat antene care emit semnale electrice specifice. Aceste semnale le imitau pe cele produse de aripile unei albine care bat într-un câmp electric. Astfel de câmpuri exista în natura datorita sarcinilor electrice ale florilor, albinelor si atmosferei Pamântului. Antenele au fost plasate deasupra unui lot de narcise crescute în laborator.
Echipa a instalat, de asemenea, electrozi metalici pe tulpinile florilor, pentru a masura toate schimbarile de tensiune produse la suprafata tulpinilor.
Acest lucru le-ar fi permis cercetatorilor sa stie daca plantele reactioneaza la semnalele electrice emise de antene, semnale asemanatoare celor difuzate de albine. Rezultatele înregistrate i-au determinat pe oamenii de stiinta sa emita ipoteza ca narcisele puteau capta semnale electrice de la antene fara sa le atinga.
Oare schimbarea formei florii ar putea perturba semnalul, s-a întrebat echipa lui Robert? Narcisele au o floare în forma de coroana, cu un fel de trompeta în centru, înconjurata de alte petale. Când cercetatorii au îndepartat trompeta sau celelalte petale, planta nu a mai putut capta la fel de bine semnalele asemanatoare cu cele ale albinelor.
Cercetatorii au pus apoi electrozi pe plante de brânca-ursului si de piciorul-cocosului cultivate în gradinile în aer liber ale Universitatii din Bristol. Din nou, echipa a mimat trimiterea semnalelor electrice ale albinelor deasupra unui strat de astfel de flori.
Florile din apropiere, aflate în acelasi sol, purtau electrozi, dar erau acoperite cu un scut metalic. Acest scut era menit sa blocheze semnalele electrice sau chimice din aer, împiedicându-le sa ajunga la plantele respective.
În mod surprinzator însa, electrozii de pe plantele ecranate au detectat în continuare semnale electrice. Acest lucru a sugerat ca plantele expuse la antene au captat acele semnale, apoi le-au transmis catre alte plante direct prin pamânt. Semnalele au ramas puternice chiar si pe plantele aflate la o distanta mai mare de antene. „Extraordinar în legatura cu aceasta lucrare este faptul ca sugereaza ca plantele «dialogheaza» între ele prin intermediul câmpurilor electrice”, a declarat Scott Waitukaitis, un fizician de la Institutul de Stiinta si Tehnologie din Austria din Klosterneuburg, care nu a luat parte la noul studiu.
„Desi pare exagerata, aceasta idee nu este în totalitate în afara domeniului ratiunii. Si, cu siguranta, ar trebui sa se lucreze mai mult pentru a explora aceasta posibilitate.”
Sincronizare perfecta
Pe de alta parte, Ingo Dreyer, un biofizician si botanist de la Universitatea din Talca, Chile, este sceptic cu privire la faptul ca albinele ar face schimb de semnale electrice cu florile. O albina zburatoare „schimba cu greu sarcini (electrice) cu mediul înconjurator”, spune el.
Mai mult, semnalul de la antenele din cadrul experimentelor a fost de 10 volti. Dar senzorii de pe flori au detectat un semnal care era mai mic de 20 de milivolti. Acesta înseamna a cincea sutime din puterea semnalului original, ceea ce ridica întrebari cu privire la puterea conexiunii electrice.
Semnalul mai slab detectat în plante arata totusi ca electricitatea este condusa prin aer, spune Robert. S-ar putea sa fie doar un proces lent. Semnalul ar putea fi trimis în subteran catre alte plante prin intermediul sarurilor, al solului umed sau al ciupercilor, spune el. Dar impactul mai larg al raspândirii acestui semnal ramâne neclar.
Schimbul de informatii ar putea ajuta în cele din urma plantele sa economiseasca energie, declara Robert. Producerea nectarului pentru a atrage polenizatorii necesita multa energie si de aceea gasirea unei modalitati de a sincroniza productia cu momentul în care polenizatorii sunt prezenti ar putea reprezenta o extraordinara adaptare la mediu.
GABRIEL TUDOR
Comentarii