Daca ne luam dupa studiile stiintifice ajungem sa ne pierdem definitiv in hatisul supozitiilor. Ce mai e bun si ce mai e rau in cazul aceluiasi subiect in care studiile se bat cap in cap? De dinainte de 1990, in Romania, si cam peste tot in lume, a castigat teren teoria conform careia este sanatos sa mananci putine grasimi, cat mai multi carbohidrati (legume, fructe, fainoase), si miscare multa care este sanatoasa pentru ca arde caloriile in surplus.
Putina istorie
In cartea sa Carbohidrati putini, Grasimi multe, o alimentatie revolutionara, Dr Andreas Eenfeldt, medic si cercetator suedez, face un istoric al unei strategii alimentare care are o vechime de patru decenii. Este vorba despre teoria medicului american Ancel Keys, nascut in 1904.
In anii 50, Keys avea sa devina un star al presei nationale americane, ajungand chiar si pe coperta revistei TIME , impreuna cu porecla „Domnul Colesterol”.
Bazandu-se pe niste cercetari care spuneau ca oamenii mor de atacuri de inima din cauza ca mananca prea multe grasimi (saturate), el a ajuns la o concluzie aparent logica: grasime inseamna colesterol, colesterolul se depune pe vase, placile desprinse duc la aparitia cheagurilor de sange care ajung la inima, producand infarctul cardiac. Asadar: mai putine grasimi, dimpotriva, multe legume si fructe.
In studiul sau, Keys gasise un ucigas in serie: colesterolul. Si un vinovat pe masura: grasimea saturata. In urma publicarii acelui studiu al lui Keys s-a nascut pe planeta frica de grasimi, o frica perfida care toaca sufletul oamenilor din toate colturile lumii pana in ziua de azi.
Problema e ca datele lui Keys erau false si nu aveau legatura cu realitatea!
John Yudkin s-a nascut in 1910, a fost profesor la Universitatea din Londra si a scris o carte care se numeste „Pur, alb si Mortal”. Studiul lui constata ca teoria lui Keys era gresita, adevaratul vinovat de mortalitatea cardiaca era zaharul si carbohidratii! A existat in SUA si un razboi al acestor doua teorii, iar in cele din urma Yudkin a fost ostracizat, castigatorul fiind declarat Keys!
O teorie falsa!
De atunci, au fost realizate sute de studii, cel mai important in Suedia, care restabileste adevaratul invingator: grasimea saturata nu este raspunzatoare de mortalitatea cardiaca, dimpotriva, zaharul si carbohidratii (legume, fructe, fainoase) omoara mai multa lume si produce ceea ce Keys refuza sa vada: obezitate si diabet. Dar teoria lui Keys a placut atat de mult industriei alimentare americane incat ea a fost preluata si de oamenii politici din SUA care in anii 80 au legiferat Ghidul de alimentatie sanatoasa pentru cetatenii americani: o alimentatie bazata pe multi carbohidrati, putine grasimi si miscare pentru arderea caloriilor. O teorie care e prezenta si azi pretutindeni in lume, inclusiv la noi!
Ce nu se stie, sau se ignora cu buna stiinta, este ca in SUA, dar si in lume, ca urmare a acestei alimentatii „sanatoase”, o treime din populatie sufera de obezitate (obezitatea este declarata azi boala cronica precum cele cardiace) cu perspectiva sumbra ca, pana in anul 2048, in SUA nu va mai exista nici o persoana cu greutate medie normala!
Asta deoarece cauza obezitatii nu este grasimea saturata, ci carbohidratii: legume, fructe si fainoase!
La intrebarea „sunt mai sanatosi oamenii daca mananca mai putine grasimi”, studiile mai vechi si mai noi raspund cu un decisiv „nu!”.
Daca ar fi adevarat ca grasimile saturate sunt o otrava pentru organism, cum credea Key si toti nutritionistii pana in ziua de azi, atunci inseamna ca mamele care isi alapteaza nou-nascutii (laptele matern contine multa grasime saturata), isi otravesc cu buna stiinta progeniturile, pe intreaga planeta!
Sfarsitul jocului
Azi este imposibil sa lansezi pe piata un medicament care sa nu se sprijine pe cateva studii care sa-i certifice eficacitatea. Cate studii serioase, certe, isi imagineaza cineva ca exista azi care sa ateste faptul ca dieta cu grasimi putine este sa-natoasa pentru populatie? Sute, zeci?
Nici unul!
In ianuarie 2010 in American Journal of Clinical Nutrition, cea mai importanta revista din lume in domeniul stiintei nutritionale, aparea un studiu care incerca sa explice corelatia dintre consumarea grasimilor saturate si starea de sanatate. Cercetarea a fost facuta pe mai bine de 300.000 de persoane, de-a lungul a doua decenii. Rezultatul? Nu exista nicio consecinta a consumului de grasimi saturate si bolile de inima!
Cu cativa ani in urma, Peter M. Nilssen, profesor si cercetator in domeniul cardiovascular, declara in fata a cinci sute de medici la o importanta conferinta din Stockholm: „Rezultatul studiului inseamna ca punem punct acestei terorii. Nu exista nici o corelatie intre nivelul de grasime saturata consumata si bolile cardiovasculare”. Cu alte cuvinte, adio si teoriei cu colesterolul din grasimile animale, satu-rate, care produce infarct miocardic! Pentru a se ajunge la aceasta concluzie au trebuit sa treaca patru decenii!
Moare, dar nu se preda
Ca si obisnuintele rele care mor, dar nu se predau, exista azi studii care continua sa sustina ca grasimile si colesterolul ne pun viata in pericol!
Un studiu publicat recent in Statele Unite, in The Journal of the American Medical Association (Jama), considera ca „cresterea numarului de oua consumate intr-o zi cu, in medie, o jumatate de ou a sporit riscul de boli cardiovasculare cu 6% si pe cel de deces prematur cu 8% in perioada studiata”.
Care e mesajul specialistilor? „O cantitate suplimentara de 300 de miligrame de colesterol alimentar pe zi creste cu 17% riscul de boli de inima si pe cel de deces prematur cu 18%”(?).
Numai ca Tom Sanders, profesor de dietetica la King’s College din Londra, afirma, dimpotriva, ca „aceste rezultate trebuie comparate cu cele ale unui studiu american de amploare, publicat in 1999, care nu a identificat niciun efect”.
Timp de decenii, oamenilor li s-a spus ca colesterolul din alimente creste colesterolul din sange, cauzand bolile de inima si infarctul cardiac. Ideea se dovedeste azi, cu probe, a fi complet falsa scrie HealthLine, dar si Dr Andreas Eenfeldt in cartea sa.
Cu alte cuvinte: colesterolul din alimente nu se transforma in colesterol in sange. Grasimile saturate sunt bune, carbohidratii ne imbolnavesc!
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii