Ne pregatim pentru Marte?
Oamenii par mai grabiti ca niciodata sa se desprinda de Pamântul care îi gazduieste, ca specie, de câteva milioane bune de ani. De ce? Poate în speranta gasirii unor noi rezerve minerale care sa-i scuteasca de cosmarurile energetice ale viitorului apropiat.
Ne pregatim pentru Marte?
Oamenii par mai grabiti ca niciodata sa se desprinda de Pamântul care îi gazduieste, ca specie, de câteva milioane bune de ani. De ce? Poate în speranta gasirii unor noi rezerve minerale care sa-i scuteasca de cosmarurile energetice ale viitorului apropiat. Poate din nevoia de a a deschide noi orizonturi locuintelor noului mileniu. Poate din dorinta de a stabili primele avanposturi necesare continuarii cautarii altor specii inteligente care se presupun a exista în Cosmos, a altor civilizatii. Poate pur si simplu din spirit de aventura. La aproape 35 de ani de la primul pas al unui om pe un alt corp ceresc decât Terra, pregatirile sunt în toi pentru urmatoarea destinatie: Marte.
Antenele odiseei martiene
S-a vorbit mult si probabil cu o urma de zâmbet din partea unora, despre „ratarea” Misiunii spatiale prezise în celebrul film al lui Stanley Kubrick si Arthur Clarke. Iata însa ca „razbunarea” a venit din partea NASA care a lansat Odiseea martiana 2001 – cel mai important moment înaintea mult asteptatului prim pas al unei fiinte umane pe Planeta Rosie. Ceea ce a facut ca interesul pentru urmatoarea statie spatiala a pamântenilor sa atinga în ultimul an cotele cele mai înalte. Mai ales de când multi specialisti au început sa vorbeasca deosebit de serios inclusiv despre posibila origine martiana a vietii terestre!
O etapa majora a proiectului a fost inaugurata la începutul lunii februarie a.c., când a fost instalata antena de comunicatii care va permite o legatura foarte buna între nava si Terra. „Acolo”, pe Marte, antena parabolica, cu un diametru de 1,3 m, poate fi orientata în orice directie; si din orice pozitie ea „priveste” spre Pamânt catre care poate transmite date cu o viteza de 110000 biti pe secunda. Dupa cum declara directorul misiunii, David A. Spencer, de la laboratoarele JPL ale NASA de la Pasadena, California, „montarea cu succes a antenei deschide drumul pentru realizarea scopului cel mai important al Odiseei, transmiterea datelor stiintifice”.
Exista apa?
Aceasta este una din informatiile cele mai vânate. Calota polara nordica este unicul loc de pe suprafata planetei unde se considera ca exista apa. Sigur, apa este înghetata si observatiile sunt foarte dificile din cauza celor sase luni de întuneric, a ghetii care acopera totul în fiecare primavara si a norilor care de cele mai multe ori împiedica observatiile. Nori de praf, „stârniti” de cumplitele furtuni de praf martiene, sau chiar uneori nori formati din cristale de apa înghetata
Imaginile le datoram lui Mars Global Surveyor, lansat la 7 noiembrie 1996 si plasat pe orbita martiana un an mai târziu, la 12 septembrie 1997. Imaginile captate de el în 1999 au permis realizarea de curând a celei mai detaliate harti a suprafetei Planetei Rosii. Atlasul martian, care va ramâne instrument de referinta pentru multi ani de acum încolo, dovedeste din plin ca Marte este înca si astazi o lume extrem de activa!
Atractii martiene!
Întrebat înca înainte de lansarea acum un an a Odiseei spatiale martiene, George Page, managerul lansarii, tinea sa sublinieze într-un interviu ca „dintre toate planetele, Marte este cea mai apropiata de Pamânt.” Exista, spunea el, posibilitatea ca apa sa fi existat sau chiar sa existe si acum si este planeta cea mai susceptibila sa gazduiasca viata, sau o anume forma de viata, macar, în Sistemul nostru Solar. De unde permanenta fascinatie pe care o exercita asupra oamenilor în general si a specialistilor în particular, si eforturile care se depun tot timpul pentru a identifica apa.
Eforturi care au dus la o concluzie cu totul speciala: pe Marte au existat inundatii, si aceasta chiar de curând! Adica cu mai putin de 10 milioane de ani în ur-ma („un fleac” la scara timpurilor cosmice si chiar a timpului geologic). Mai mult, imaginile din zona numita Athabaska Valles, indica asemanari cu inundatii catastrofice similare pe Terra! Si cum acestea se stie ca „se repeta” la aproximativ 10 milioane de ani… oricum, descoperirea unor zone geotermice pe Marte ar fi una de senzatie, pentru ca ar furniza si caldura si apa unei planete aparent uscate, desi, cum spuneam, înca foarte active…
Asa ca lista „atractiilor martiene” este departe de a se fi epuizat. Statia orbitala a Odiseei, care deja si-a îndeplinit un obiectiv major prin instalarea antenei de comunicatii, va fi esentiala în „amartizarea” în 2003 a masinilor de teren, prevazute pentru explorarea planetei si mai ales pentru identificarea viitoarelor zone spre care se vor îndrepta si unde se vor aseza primele zboruri cu echipaj uman. Iar viitorii „întreprinzatori” sunt si ei gata. În fruntea listei, un nume super-celebru:
Hotelurile Buzz Aldrin
V-ati gândit vreodata, nu citind literatura SF, ci asa, cum ne gândim si ne facem planuri pentru un drum mai lung prin tara sau în afara, ca vom trai sa auzim de moteluri pe drumul spre Marte?! Sigur ca vor arata diferit, dar inginerii se gândesc de pe acum la un sistem de hoteluri spatiale, orbitând în jurul Soarelui, pe drumul dintre Pamânt si Marte – „popasuri” intermediare care sa permita traficul de materiale si persoane între cele doua planete. Pamântenii de astazi se gândesc foarte serios cum în final vor coloniza Planeta Rosie! Una din echipele de cercetatori de la Universitatea Purdue este condusa chiar de Buzz Aldrin, al doilea om care a pus piciorul pe Luna! Scopul lor este proiectarea unui nou tip de nave spatiale care sa serveasca si drept hoteluri orbitale. „Noi credem – spune Aldrin – ca zborurile planetare regulate vor face sa se nasca o noua economie si o noua abordare a explorarii spatiale. Refolosibile, sigure, pe care sa te poti baza, aceste „cyclere”, noile mijloace de transport spatial, vor putea fi cele care sa poarte omenirea în noua mare epoca a explorarii, expansiunii, stabilirii si comertului multi-planetar.”
Cycler-ele ar fi ca niste autobuze-hoteluri, pe orbita circumsolara, care ar asigura de fapt… calatorii pe gratis, pentru ca tot ce ar întrebuinta ele, dupa ce au fost asezate pe orbita, ar fi energia gravitationala! Urcarea în ele si coborârea s-ar face folosind un fel de taxiuri care ar trebui sa ajunga la aceeasi viteza cu ele pentru a permite transbordarea, apoi desprinzându-se. Primele cyclere ar putea deveni operationale în 2018. Generatiile tinere de astazi vor asista cu siguranta la zborul inaugural. Când, de fapt, se va inaugura cu adevarat o noua era, una în care diferentele între stiinta, tehnologie si fantezie aproape ca nu vor mai exista. Ceea ce va exista însa fara îndoiala, ceea ce va persista, va fi mica samânta de grija ascunsa în inima: va fi noua era cu adevarat una mai buna pentru noi toti si deci si pentru fiecare din noi?
Transformarea calatoriilor în spatiu
Laserele care exploateaza capacitatea naturala a bacteriilor de a transforma lumina solara...
Comentarii