O enigma milenara
Din protoistorie si pâna în zilele noastre, fenomenele parapsihologice îsi fac din plin simtita prezenta. Le putem descifra usor în mitologia popoarelor, în istoria religiilor si chiar în fabulosul lumii basmelor.
O enigma milenara
Din protoistorie si pâna în zilele noastre, fenomenele parapsihologice îsi fac din plin simtita prezenta. Le putem descifra usor în mitologia popoarelor, în istoria religiilor si chiar în fabulosul lumii basmelor. Dar, în timp ce cartile vedice, de exemplu, sau „cartea mortilor”, apartinând culturii tibetane, ale caror incursiuni în parapsihologie sunt atât de profunde si totusi ascunse în mare masura privirii si întelegerii celor din afara cercului sacerdotal, scrierile biblice, mult mai accesibile culturii si spiritului nostru european, ne dezvaluie marele areal dominat de parapsihologie. Chiar si fara a specifica explicit acest lucru, largi capitole cuprind consemnarea unor evenimente cu substrat parapsihologic – o fenomenologie care acopera întreaga epoca iudeo-crestina, adica parcursul a cinci-sase milenii de istorie!
Traim in mai multe universuri!
Evenimentele de la începuturile crestinismului, asa cum le gasim înscrise în Noul Testament, ne arata ca în afara dogmelor si adevarurilor stiintei cunoscuta noua astazi si fundamentate prin experienta si cercetare teoretica, exista si un alt univers. La fel de real, continând însa legi si fenomene pe care stiinta „ortodoxa” înca nu le-a asimilat, dar pe care le putem întelege fie prin revelatie, fie prin credinta (sa ne aducem de pilda aminte de modul în care Kékulé a descoperit ciclul benzenului!). Si aici intervine parapsihologia: ea cauta sa descopere acest univers, sa-l înteleaga, printr-o cercetare care foloseste pe de o parte mijloacele si metodele uzuale ale stiintei actuale, iar pe de alta parte mijloace si metode specifice acestei discipline. si aici apare un aspect deosebit de important: o astfel de abordare a problemei trebuie sa porneasca mai întâi cu o definitie adecvata a notiunii de fenomen. Cu alte cuvinte, trebuie definit ce înseamna
Fenomen natural – fenomen supranatural
Prin definitie, un fenomen nu poate fi decât natural, atâta vreme cât acesta s-a produs, deci a existat! Cum sa dovedesti însa ca nu este vorba de o plasmuire a iluziei, de produsul unei imaginatii? Cum sa depasesti relativitatea în sesizarea si aprecierea fenomenelor prin simturile noastre care deseori ne pot induce în eroare? Pentru aceasta este nevoie, cum se spune în justitie, de un… probatoriu, care poate fi facut prin mai multe metode: cu o aparatura specializata care înregistreaza fenomenul, prin sesizarea acestuia de catre mai multe persoane, cu ajutorul unor martori care îl înregistreaza, recurgând la cel putin doua dintre simturile noastre fiziologice… Daca un fenomen s-a produs, prin însasi aceasta producere a sa el este un fenomen natural. Fie ca el poate sau nu sa fie explicat deocamdata. Poate ca nu va fi explicat niciodata. Sau poate ca apartine unui univers ale carui legi nu le cunoastem si nu le stapânim.
Exista minuni?
Exista fenomene naturale care se produc în cadrul unor alte legi, tot atât de naturale si ele, pe care noi nu le cunoastem înca si care opereaza efectiv, dar nu prin abrogarea legilor cunoscute noua, ci având o preponderenta asupra lor, facând din acestea din urma fie niste cazuri particulare, fie scotându-le în evidenta domeniul limitat de aplicativitate. Asa apar minunile sau fenomenele supranaturale – într-un univers natural în care sunt operante legi necunoscute noua, ca reprezentari care pot deveni accesibile cunoasterii noastre cu conditia ca abordarea lor sa fie facuta cu mijloace si metode adecvate.
Constatam atunci ca evenimentele pe care Noul Testament le descrie si care au avut loc cu certitudine sunt, pe de o parte, absolut normale iar pe de alta parte, reproductibilitatea celor mai multe dintre ele este la îndemâna oricaruia dintre noi. Cu o conditie: respectarea prevederilor legilor naturale care le guverneaza si le determina. Una din caile care permit abordarea lor este credinta ca factor constient de investigare si cunoastere a acestui univers, aparent supranatural. Sa ne aducem aminte de spusele lui Iisus Hristos legate de miracolul pe care l-a produs prin uscarea smochinului neroditor: „Adevar graiesc voua: daca veti avea credinta si nu va veti îndoi, nu numai aceasta cu smochinul veti face, dar si acestui munte de-i veti zice, ridica-te si arunca-te în mare, asa va fi (Matei, 21:21)”…
Învatatii vor noi metode pentru a studia OZN-urile
Scriam în numarul trecut ca treizeci si trei de renumiti universitari si...
Comentarii