Studiul agresivitatii dar si al metodelor de reducere a acesteia are o mare relevanta sociala si individuala. Unii psihologi sustin ca, in cea mai mare parte, comportamentul agresiv se imita si se invata. In zilele noastre, agresivitatea este tot mai prezenta pe strazi, in familie si pe stadioane. Nu este vorba numai de agresivitate fizica. Chiar si cea verbala este la fel de nociva pentru individ. Agresivitatea nu este un raspuns automat, programat. Ea implica o determinare multipla bio-psiho-socio-culturala.
Baietii sunt mai agresivi
De ce? Un posibil raspuns se gaseste in studiul publicat de un grup de cercetatori americani si australieni care spun ca dezvoltarea in exces a unei zone din creier (amigdala) ii face pe unii baieti sa fie agresivi. Ei nu-si pot controla emotiile pentru ca alte parti ale creierului, ce „raspund” de acest control, nu se maturizeaza pana la implinirea varstei de 20 de ani. Profesorul Nicholas Allen de la departamentul de psihologie al Universitatii din Melbourne, unul dintre autorii studiului, este de parere ca „aceste zone din creier ajuta copiii sa-si controleze emotiile si comportamentul. Este important sa se inteleaga ca aceste zone din creier inca se dezvolta in adolescenta. Parintii trebuie sa constientizeze ca, desi copiii lor adolescenti arata ca niste adulti si fac lucruri complicate la scoala, unele parti ale creierului lor nu ating maturitatea pana la varsta de 20 de ani”.
In urma unor scanari ale creierului la copii participanti la studiu (137 de baieti cu varsta medie de 12 ani), dar studiind si raspunsurile unui chestionar adresat acelorasi voluntari, cercetatorii au observat, dupa cum afirma omul de stiinta, ca „baietii care aveau amigdala mai mare (se referea la partea de creier localizata in lobii temporali), prezentau un comportament mai agresiv pe perioada mai lunga de timp. Am observat ca daca aceste parti din creier sunt mai dezvoltate, in cazul baietilor apare un comportament mai agresiv, copiii manifestand mai multe emotii negative cand interactioneaza cu parintii”. Din acest motiv sa se intample, oare, atatea nenorociri prin scoli si… baruri?
Oamenii cu fata lata sunt mai violenti
Feriti-va de persoanele cu fetele latarete! Asa s-ar putea interpreta rezultatul unui studiu publicat de un grup de psihologi ai Universitatii Brock din Statele Unite. Ei sustin ca oamenii cu trasaturi faciale late au tendinta innascuta de a fi agresivi si violenti. Studiind sute de fotografii ale detinutilor condamnati pe baza unor fapte ce tin de agresiune, spre surpriza lor, cercetatorii au observat ca majoritatea covarsitoare a celor condamnati prezentau fete late, in comparatie cu cei care aveau fete inguste si alungite. Acelasi studiu a demonstrat ca in functie de latimea fetei, agresivitatea este mai mica sau mai violenta.
Mainile tradeaza tendinta de agresivitate
Daca ar fi sa credem ce sustine un grup de cercetatori ai Universitatii din Alberta am putea sa ne dam seama cat de agresivi pot fi unii barbati, privindu-le… mainile. Oamenii de stiinta care au studiat acest lucru sunt de parere ca diferenta de lungime dintre aratator si inelar ar reflecta predispozitia barbatului de a fi agresiv, din punct de vedere psihic. Cu cat aratatorul este mai scurt, cu atat creste probabilitatea ca barbatul sa fie agresiv. Dr. Peter Hurd, co-autor al studiului afirma ca „aceste descoperiri evidentiaza si subliniaza faptul ca o mare parte a personalitatii si a trasaturilor noastre se formeaza inca dinainte de nastere”. Chiar daca pentru barbati s-a descoperit aceasta legatura intre lungimea degetelor si agresivitate, studiul respectiv nu face precizari referitoare la femei. La ele ce tradeaza agresivitatea? Cum ramane insa cu agresivitatea verbala? Cine si ce provoaca aceasta violenta? Este greu de explicat. Pana acum, oamenii de stiinta n-au considerat nociv acest mod de agresivitate.
Testosteronul nu este hormonul agresivitatii
Daca in toate studiile de pana acum se arata ca acest hormon ar sta la baza agresivitatii, ei bine, oamenii de stiinta de la Universitatea din Zürich arata exact contrariul. Dupa un studiu efectuat pe 121 de femei pentru a determina efectele testosteronului asupra comportamentului uman, cercetatorii au ajuns la concluzia ca acest hormon determina sentimente de blandete, prietenie si corectitudine. Neurologul Christoph Eisenegger a declarat ca „persoanele care cred despre testosteron ca genereaza doar agresivitate au o idee preconceputa. Asta pentru ca literatura de specialitate si mass-media, timp de decenii, au scris despre acest hormon in mod eronat, ca este cauza comportamentului agresiv”. Asadar, a mai cazut un „mit” al agresivitatii.
Eibl-Eibesfeld, intemeietorul etologiei umane si autor al unor lucrari fundamentale in domeniu, sustine ca „trebuie sa admitem ca avem o anumita „slabiciune” pentru agresiune, insa ca fiinte culturale, de la natura suntem in mod esential capabili sa cunoastem inclinatiile noastre innascute si sa le reorientam. In afara de asta, razboiul ca forma de agresiune grupala, planuita strategic, si realizarea armelor este rezultatul unei indelungate dezvoltari culturale…” Sa fie civilizatia chiar apanajul agresivitatii si violentei?
N. FLORIA
Comentarii