Reprezentativ pentru cele trei mari religii monoteiste, Ierusalimul este considerat de evrei, crestini si musulmani un „oras al lui Dumnezeu”.
Pentru crestini el reprezinta locul Patimilor, Inmormantarii si Invierii lui Iisus Hristos. Din multimea locurilor sfinte, venerate de credinciosi, se remarca in mod deosebit Via Dolorosa sau Drumul Calvarului, cel pe care Iisus l-a suit cu crucea in spinare. Acesta serpuieste prin labirintul de stradute ale Orasului Vechi, pornind de la Manastirea Ecce Homo pana la Basilica Sfantului Mormant. Este drumul parcurs de Mantuitor, de la Sala de judecata a lui Pilat in Antonia, pana la Golgota, „Dealul Capatanii”, unde a fost crucificat. Cele 14 popasuri evocate in Evanghelii sunt marcate prin capele, manastiri si Basilica Sfantului Mormant.
Primul popas este considerat cel din curtea actualului Colegiu Omaha. In partea stanga se inalta un minaret, numit traditional „Turnul lui Antonie”, amintind locul vechii fortarete romane unde Iisus a fost condamnat. Din curtea colegiului, in fiecare vineri, calugarii franciscani incep Drumul Calvarului.
In cel de al doilea popas au fost ridicate capelele franciscane ale Condamnarii si Flagelarii. Sub manastirea Ecce Homo se afla inca pietrele podelii forumului construit de Adrian in secolul al II-lea i.Hr. Aici a fost rostita condamnarea la moarte a lui Iisus, aici a fost Mantuitorul incununat cu spini si de aici a inceput „Drumul Crucii”. Manastirea, construita alaturi de Arcul de Triumf al lui Adrian, a fost ridicata pe locul in care Pilat l-a prezentat multimii pe Iisus, incununat cu spini, rostind cuvintele „Ecce Homo” (Iata Omul).
Ce de al treilea popas, locul in care Mantuitorul s-a prabusit sub greutatea crucii, este marcat de o Capela Poloneza avand deasupra intrarii un basorelief realizat de Tadeuz Zielinsky. Intalnirea Mantuitorului cu Mama Sa, respectiv cel de al patrulea popas, este comemorata printr-o Capela Catolica Armeniana iar in locul celui de al cincilea popas a fost inaltat un paraclis franciscan.
Pe locul celui de al saselea popas se afla capela manastirii Micilor Surori ale lui Iisus. Conform traditiei aici s-a aflat casa Veronichii, cea care a sters cu naframa chipul insangerat al Mantuitorului. In subsolul capelei exista ruinele unei manastiri din anii 546-563, inchinata sfintilor Cosma si Damian. In locul celei de a doua caderi a lui Iisus, respectiv al saptelea popas se afla o inalta coloana in Capela Franciscana, al optulea popas este insemnat de o Cruce Latina pe zidul Manastirii Grecesti, iar cea de a noua oprire este insemnata de o coloana romana.
Ultimele cinci popasuri se afla in Basilica Sfantului Mormant. Aici patrunzi intai in Capela Dezbracarii (al zecelea popas) apoi in Sanctuarul Latin, cu superbe mozaicuri, locul in care Iisus a fost batut in cuie pe cruce (al 11-lea popas).
Altarul grecesc, reprezentand a 12-a oprire, ornamentat in stil oriental, se afla deasupra Stancii Calvarului, locul in care a fost rastignit Mantuitorul intre cei doi talhari. Stanca a fost larg fisurata de cutremurul care a avut loc in clipa mortii lui Iisus.
Cel de al 13-lea popas il reprezinta „Piatra Durerii” unde a fost pus Iisus dupa moartea sa. Ultimul popas este locul cel mai venerat de crestinatate. Este locul Inmormantarii si Invierii lui Iisus, capela respectiva, ridicata de cruciati pe fundatiile bizantine din timpul lui Constantin, reprezentand punctul central al Sfintei Basilici. Intregul Drum al Crucii glorifica misterul vietii Mantuitoului, iar rugaciunile credinciosilor, care au bucuria sa ajunga aici, contribuie la sfintirea sa.
IRINA STOICA
Comentarii