Atat la om cat si la animale albinismul a captat interesul cercetatorilor. Animalele albinoase au trezit mereu admiratia celor din jur deoarece sunt deosebite. Vom prezenta unele din raritatile globului starnind curiozitate. Albinismul este o afectiune ereditara fiind caracterizata prin absenta pigmentului (melanina), cea care da culoarea la piele, la par si la irisul ochilor.
Mutatie genetica
In 1996, oamenii de stiinta descopereau ca implicata in redarea culorii ochilor, ar fi gena OCA2 pentru ca de curand, profesorul Eiberg, din Departamentul de Medicina Celulara si Moleculara de la Universitatea din Copenhaga sa anunte ca in urma mai multor cercetari, s-a descoperit ca ochii albastri se datoreaza unor mutatii genetice produse de OCA2. Proteina P ce se regaseste in gena OCA2 este responsabila de sinteza melaninei. La origine, sustin oamenii de stiinta, toti oamenii aveau ochii caprui. Modificarea in cazul ochilor albastri s-a produs in gena adiacenta genei OCA2, incetinind astfel procesul de producere al melaninei si, implicit o cantitate mai mica din aceasta substanta.
Caprioara alba si delfinul roz, raritati spectaculoase
Un animal unic in salbaticie a fost fotografiat in regiunea vaii Lucane din Alpii Dolomiti de pe teritoriul Italiei. Este un mic ied albinos de caprioara, care a fost numit „Bambi cel Alb” de catre autoritatile din provincia Belluno. Mama puiului are culoare normala. In ciuda aspectului deosebit animalul ar putea intampina multe probleme deoarece, iese usor in evidenta dar prezinta si o sensibilitate crescuta in cazul expunerii la soare. La fel de spectaculos este si delfinul roz pe care un admirator al acestor animale inteligente l-a depistat in lacul Calcasieu la nord de Golful Mexic din sud-vestul Statelor Unite. El inota alaturi de alti patru delfini, printre care si mama sa.
Cu exceptia coloraturii sale inedite, delfinul roz parea a fi intr-o stare excelenta de sanatate. Este complet roz si are ochii rosii ceea ce demonstreaza ca s-a intamplat o dereglare genetica denumita, cum spuneam mai sus, albinism. Pielea este foarte stralucitoare. Cercetatorii care au venit la fata locului pentru a-l studia sustin ca nu le este prea clar cum a putut puiul de delfin sa mosteneasca aceasta tulburare a pigmentarii. „N-am mai vazut niciodata asa ceva in cariera mea. Delfinii roz sunt chiar mai rari decat cei albi” – declara Asmutis Silvia, biologist in cadrul Societatii pentru Conservarea Delfinilor si a Balenelor. Chiar daca este roz, el face parte tot din categoria albinosilor, avand ochii rosii.
Tigru alb fara dungi
Este considerat singurul exemplar de tigru bengalez de culoare alba, nascut fara dungi, ce traieste in salbaticie. Are sase luni si s-a nascut din parinti tot albi dar dungati. Fareeda, cum i s-a spus, a fost crescuta in primele luni de ingrijitorii de la Congo Wildlife Ranch, aproape de Cape Tawn, Africa de Sud si face parte dintr-un program de imperechere ce-si propune salvarea speciei de tigri bengalezi albi. Cei mai multi tigri bengalezi sunt nascuti in Statele Unite, ca descendenti ai unui singur mascul capturat in anul 1950. Cum insa Fareeda s-a nascut in Africa de Sud si nu are dungile specifice tigrilor, ea este considerata un exemplar rar si special.
Elefantul roz din Africa
Este „pata de culoare” intr-o turma de elefanti ce a fost vazuta de zoologii britanici in delta fluviului Okavango. Specialistii insa nu stiu daca este un exemplar albinos sau pur si simplu o specie de elefant roz. Elefantii albinosi sunt extrem de rari printre elefantii africani. Elefantii albinosi nu au culoarea alb imaculat ci roz sau maro-deschis. Aceasta afectiune genetica este intalnita, mai ales, la elefantii asiatici. Seful Centrului de conservare „Elephants Without Borders”, Mike Chase, declara ca puiul de elefant are mari sanse de supravietuire. „Elefantelul are deja 2-3 luni, deci a depasit varsta critica. In plus, experienta m-a invatat ca elefantii sunt niste fiinte cu adevarat surprinzatoare, foarte adaptabili, inteligenti si maestri ai supravietuirii”.
Albinosi sau nu, aceste animale de-o frumusete rara, atrag atentia nu numai specialistilor in genetica dar si turistilor. Spectaculozitatea lor ii incanta deopotriva pe oamenii de stiinta, biologi, zoologi sau simpli admiratori. Sa le respectam unicitatea si sa-i privim de la distanta.
N. FLORIA
Comentarii