O echipa de cercetatori ai universitatii britanice Exeter a descoperit in padurea tropicala amazoniana mii de imagini de arta rupestra care infatiseaza creaturi uriase din epoca glaciara: mastodonti, cerbi, lilieci, maimute.
Desenele au fost realizate cu aproximativ 11.800-12.600 de ani in urma si sunt asezate pe trei adaposturi de roca diferite, cel mai mare, care gazduieste 12 panouri si mii de pictograme individuale fiind cunoscut sub numele de Cerro Azul.
Situata in Serranía La Lindosa din Columbia moderna, arta rupestra indica faptul ca cei mai vechi oameni care au locuit in zona au coexistat cu megafauna din Epoca de Gheata, cu lenesi uriasi, mastodonti si camelide, relateaza CNN.
„Picturile ofera o privire vie si captivanta asupra vietii acestor comunitati. Este incredibil pentru noi astazi sa vedem ca au trait printre erbivore uriase, unele cu dimensiunile unei masini”, a declarat arheologul Mark Robinson.
Alte imagini prezinta figuri umane, forme geometrice si scene de vanatoare, precum si alte vietati precum cerbi, aligatori, lilieci, maimute, broaste testoase, serpi. Picturile au fost realizate folosindu-se pigmenti extrasi din ocru razuit si alcatuiesc una dintre cele mai mari colectii de arta rupestra din America de Sud.
La vremea cand au fost realizate, Amazonul se transforma, dintr-un conglomerat de savane, padure tropicala si tufe spinoase, in padurea tropicala cu frunze largi pe care o cunoastem astazi. Artistii din preistorie au folosit focul pentru a exfolia roca si pentru a obtine suprafete plane pe care sa picteze, spun expertii.
Desenele respective sunt protejate de stanca, ceea ce inseamna ca raman intr-o stare mai buna decat alte picturi rupestre gasite in Amazon.Unele dintre ele au fost pictate atat de sus pe stanca incat „ar fi fost necesare” scari speciale realizate din resurse forestiere pentru a le crea, potrivit cercetatorilor britanici.
Autorii erau vanatori-culegatori care se hraneau cu fructe si pescuiau in raul din apropiere piranha si aligatori. Oasele si ramasitele vegetale dezvaluie, de asemenea, ca mancau serpi, broaste si rozatoare.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii