Envisat (de la ENVIromental SATellite), in greutate de 8 t si care a costat Agentia Spatiala Europeana (ESA) 2,6 miliarde euro, a fost lansat pe 28 februarie a.c.
Envisat (de la ENVIromental SATellite), in greutate de 8 t si care a costat Agentia Spatiala Europeana (ESA) 2,6 miliarde euro, a fost lansat pe 28 februarie a.c. cu o racheta ARIANE-5. Cele 10 echipamente stiintifice optice, radar si de investigare a atmosferei de la bordul ENVISAT, au fost proiectate sa fotografieze Terra, sa monitorizeze gazele care produc efectul de sera, sa supravegheze curentii marini si zonele acoperite de alge ale oceanului, precum si sa inregistreze nivelele de ozon.
De fapt ENVISAT va transmite utilizatorlor, – sunt deja 1000 inregistrati, 74 de categorii de date impartite in 3 clase care depind de nivelul de procesoare avut de acestia; ESA a contractat comercializarea datelor firmelor EURIMAGE (Roma) si SPOT IMAGE (Toulouse). Firma ALCATEL SPACE (Paris) a proiectat sistemul de receptionare a datelor de la satelit, astfel ca transmisia sa se efectueze timp de 30 minute cu o viteza de 100 Mbit/s, procesarea si transmiterea datelor la sol sa se efectueze la un volum de 22 Gbit de date primare pentru 100 de minute de emisie din spatiu, iar datele ce nu vor fi imediat distribuite sa fie arhivate cu o viteza de 0,28 Gbit/min! In acest fel, cele cinci statii de arhivare din Europa vor stoca un volum de date cuprins intre 4 si 120 Tbit! Deoarece ESA nu este sigura ca satelitul-releu de date ARTEMIS va functiona corespunzator – el neajungând inca pe orbita geosincrona – au fost luate masuri tehnice ca, alaturi de cele 2 inregistratoare de la bordul ENVISAT (permanent in legatura cu statia KIRUNA (Suedia), statia de receptie a datelor din insula arctica Svalbard sa devina operationala permitând transmiterea datelor utilizatorilor… In plus, printr-un contract separat, de 100 milioane euro, firma ALCATEL SPACE a devenit distribuitorul prin INTERNET al imaginilor si informatiilor provenind de la ENVISAT.
De ce dintii umani sunt sensibili la frig si la durere?
Poate pentru ca ei sunt mostenirea unor organe senzoriale care aveau, la...
Comentarii