Fiecare floare de pe Pamânt are farmecul, frumusetea si sensibilitatea ei. Parfumul, culoarea dar si aria de raspândire, fac din cele peste 270.000 specii de flori, în care nu sunt incluse cele 10-15% din cele neclasificate ce cresc în regiunile îndepartate ale lumii, un fel de labirint al frumosului care începe dar nu se mai termina. În articolul ce urmeaza vom vorbi despre cele mai rare flori din lume, unele dintre ele aflate pe cale de disparitie, specialistii din multe gradini botanice, luptându-se cu salvarea speciilor respective.
Liana de jad (Strongylodon macrobotrys)
Este de fapt o planta agatatoare, polenizata de lilieci, care, pot culege nectarul stând agatati cu capul în jos. Liana de jad poate fi întâlnita doar în salbaticie dar, din cauza defrisarilor ce au loc în padurile tropicale din Filipine (habitatul acestei flori), dar si datorita scaderii numarului de polenizatori naturali, floarea se afla pe cale de disparitie. Planta poate atinge lungimi si de trei metri iar culoarea florilor, de la turcoaz pâna la verde simplu, este de-a dreptul, spectaculoasa.
Floarea de ciocolata (Cosmos atrosanguineus)
Disparuta din salbaticie de aproape 100 de ani, Floarea de ciocolata supravietuieste doar crescuta si îngrijita de om. Este originara din Mexic iar culoarea florilor variaza de la rosu la grena închis, diametrul lor fiind de 3-4 cm. Floarea de ciocolata emite un parfum asemanator vaniliei, parfum gasit si în boabele de cacao si cele de cafea.
Campion (Silene tomentosa)
Creste doar pe stâncile înalte din Gibraltar. În anul 1980 botanistii o considerau pierduta, pentru ca în 1992 comunitatea de stiinta s-o includa în rândul florilor disparute de pe planeta Pamânt. Cu toate acestea, în anul 1994, un alpinist care facea drumetii pe stâncile înalte ale Gibraltarului a gasit un exemplar. Cunoscator fiind, planta a fost dusa la Banca de seminte Milenium iar acum Campion creste `n doua dintre gradinile botanice ale lumii: Gradina Botanica din Gibraltar si Gradina Botanica Regala din Londra.
Koki’o (Kokai cookie)
Este un arbore mic specific Insulei Hawaii si, din nefericire, au fost descoperite doar trei exemplare, în anul 1860. În 1950, specialistii au declarat ca a disparut din flora spontana. În 1978, din întâmplare, a mai fost gasit un „supravietuitor”, care, din pacate, în urma unui incendiu, a ars. Ca printr-o minune, a fost salvata o ramura din care, altoita pe 23 de copaci diferiti în Hawaii, au crescut arbori înalti de 10-11 m, ale caror flori rosu purpuriu, impresioneaza si lumineaza în jurul lor.
Orhideea fantoma (Epipogium aphyllum)
Considerata disparuta timp de aproape 20 de ani, nu cu mult timp în urma a fost regasita. Raritatea ei se datoreaza faptului ca se înmulteste foarte greu, nu are frunze si nu depinde de fotosinteza. Pentru a se hrani are nevoie de o ciuperca specifica. Orhideea fantoma poate trai si în subteran si se gaseste mai ales în padurile din Cuba iar o alta varietate în Florida. Parfumul emanat de flori este iesit din comun iar înflorirea se produce în lunile iunie si august. În Cuba, orhideele fantoma cresc în chiparosi, „plutind” ca niste fantome, de unde le vine si numele. Pot fi polenizate de fluturi mari chiar în semintele lor.
Cactusul orhidee (Epiphyllum oxypetalum)
O floare „timida” care îsi arata frumusetea doar razelor de Luna. În Japonia este numita si „Frumusetea sub razele lunii”, din acest motiv. Înfloreste rar, numai noaptea iar pâna în zori se usuca. Creste în salbaticie dar poate fi si cultivata. Are o semnificatie speciala pentru budisti. Se crede ca atunci când înfloreste, noaptea, triburile semimitice Nagas din Sri Lanka coboara din locuintele lor ceresti sa culeaga floarea si a o da cadou lui Buda. Culoarea florii este alba iar parfumul este misterios. Poate pe aceasta Planeta mai exista si alte flori al caror destin nu-l cunoastem, probabil. Ceea ce este de neiertat e faptul ca aceste plante sunt la un pas de pieire.
IOANA FLORIA
Comentarii