– Stimate Maestre Nicolae Licaret, sunteti un apreciat si indragit interpret si, in acelasi timp, director artistic al celei mai mari orchestre simfonice românesti – Filarmonica George Enescu. Cât de mult va implicati in munca administrativa?
– Trebuie sa ma implic in tot ce se intâmpla in Filarmonica, pe scena Ateneului si pe celelalte scene aflate sub egida Filarmonicii.
– Stimate Maestre Nicolae Licaret, sunteti un apreciat si indragit interpret si, in acelasi timp, director artistic al celei mai mari orchestre simfonice românesti – Filarmonica George Enescu. Cât de mult va implicati in munca administrativa?
– Trebuie sa ma implic in tot ce se intâmpla in Filarmonica, pe scena Ateneului si pe celelalte scene aflate sub egida Filarmonicii. Programul este foarte complex, de la concertele simfonice obisnuite cele de joia si vinerea, la recitaluri, concerte educative pentru tineret, trecând prin orchestra de camera, formatia corala a Filarmonicii, recitaluri ale unor ansambluri mai mari sau mai mici, instrumentale si vocale, recitaluri solistice. In acelasi timp, patronam si doua formatii asa-zise de amatori – orchestra medicilor si cea a inginerilor.
– Orchestra noastra nationala a efectuat recent un important turneu in Belgia. Cum mai este apreciata arta interpretativa româneasca in strainatate?
– A fost un mare succes. Filarmonica a interpretat celebrul oratoriu „Creatiunea” de Haydn impreuna cu corul Samartini de la Bruxelles si corul Uniunii Europene, cu care am mai colaborat in anii trecuti. Am concertat la Bruxelles si Tournay, in organizarea cluburilor Rotary din cele doua orase.
– Care este ponderea creatiei românesti in programele dumneavoastra?
– Incercam sa includem cât mai multi compozitori români, doar ca de data aceasta programarea depinde de interpreti si nu de o impunere din partea conducerii Filarmonicii sau a Ministerului Culturii cum se intâmpla pe vremuri. Va amintiti, evident, ca in nici un concert nu putea sa lipseasca o piesa româneasca, si aceasta a adus un mare deserviciu muzicii românesti. Acum interpretii sunt cei care aleg si o fac cu mare placere, fie ca este vorba de lucrari devenite clasice, cum ar fi Enescu, sau de lucrari contemporane ale lui Pascal Bentoiu, Stefan Niculescu si altii. Toti sunt cu placere abordati fie de instrumentisti, fie de dirijori.
– Sunteti cunoscut ca un excelent pianist si organist. Exista totusi in sufletul dumneavoastra o preferinta pentru vreunul din cele doua instrumente?
– Multumesc in primul rând pentru apreciere. Daca ar fi sa aleg, ar trebui sa aleg intre trei instrumente, pentru ca sunt si clavecinist. Fiecare dintre cele trei are insa specificul lui si un repertoriu minunat. Formatia mea de baza este cea de pianist si parca acolo depinzi mai putin de partea mecanica a instrumentului si poti sa iti pui, cum se spune, si sufletul.
– Sa trecem la o zona putin mai relaxata: v-ati dori sa schimbati ceva in viata dumneavoastra, si daca da, in ce masura ati face-o?
– Nu-mi doresc decât sa am mai mult timp liber pentru a cunoaste mai mult muzica.
– Va considerati reprezentat de zodia dumneavoastra, cu bune si cu rele?
– Zodia mea este Balanta si nu am aflat inca daca ea este zodia unui om echilibrat sau a unuia care alearga dupa echilibru. Ma regasesc insa in general sub semnul unui echilibru in tot ceea ce fac.
– Daca ar fi sa va alegeti alta epoca in care sa fi trait?
– Epoca lui Mozart!
O noapte petrecuta la muzeu
Pentru prima data în istoria sa, National Gallery din Londra ofera un...
Comentarii