O legenda relateaza ca cel mai batran portocal din Real Alcazar din Sevilla (Andaluzia, Spania), a fost plantat de Petru I al Castiliei (1334-1369), un copac care este inca in picioare si care continua sa produca portocale.
Citrice care, paradoxuri ale destinului, secole mai tarziu, indulcesc papilele gustative ale ilustrilor locatari ai Palatului Buckingham, resedinta principala din Londra a monarhilor britanici.
Foarte aproape de acel portocal, ambasadorul Regatului Unit in Spania, Hugh Elliott, si primarul orasului Sevilla, Antonio Munoz, s-au intalnit in februarie, la fel ca in fiecare an, in cadrul unei traditii pierdute in anii 1980 si recuperate in 2018: aceea de a livra Regatului Unit o parte din portocalele amare recoltate, care erau apoi folosite la fabricarea marmeladei care ii placea atat de mult defunctei regine Elisabeta a II-a, informeaza EFE/Agerpres.
Traditia are atatea semnificatii incat cele 30 de kilograme de portocale care au fost livrate la inceputul acestui an au ajuns direct la resedinta ambasadorului britanic, care se ocupa personal de pregatirea marmeladei, pe baza unei retete pe care a mostenit-o de la bunica lui si care „este mai secreta decat toate secretele de stat”, a glumit el in fata jurnalistilor, desi a dezvaluit ca reteta „are circa o mie de ingrediente, deci sigur ca unele pot fi deduse”.
Ambasadorul britanic si primarul spaniol s-au plimbat prin gradinile din Real Alcazar, unde sunt plantati 1.053 de portocali si 39 de lamai, a caror recoltare este data in grija unei firme specializate, care se ocupa de culegerea manuala a tuturor fructelor.
Ambasadorul Hugh Elliott a recunoscut ca, printre portocale, s-au strecurat si cateva lamai „tocmai bune pentru un gin tonic”, iar primarul a tinut sa-i aduca aminte ca livrarea portocalelor vine cu o conditie: sa returneze Consiliului Municipal din Sevilia o parte din aceste portocale, dar sub forma de marmelada pusa frumos in borcane, al caror caracter artizanal este atat de pronuntat incat pana si eticheta este realizata si personalizata de ambasadorul britanic insusi, pentru a-i conferi mai multa valoare.
Un dar demn de o regina
„Marmelada facuta din portocale de Sevilla este foarte iubita in Anglia si reprezinta o fuziune perfecta a celor doua culturi”, a declarat ambasadorul Elliot, bucuros ca se recupereaza o traditie care, probabil, ii va face placere si regelui Charles al III-lea, pentru prima data cand va primi delicatesa, in calitate de suveran. Ambasadorul britanic isi aminteste insa cu emotie cat de mult se bucura in fiecare an regina Elisabeta a II-a cand primea aceste portocale.
O alta legenda relateaza ca regele Carol Quintul al Spaniei si Isabela a Portugaliei au plantat un portocal in gradinile lor cu ocazia casatoriei, pe 11 martie 1526.
Aceasta ultima parte a povestii nu a fost verificata, dar s-a dovedit stiintific ca un portocal dateaza de la inceputul secolului al XVI-lea, asa ca ar putea foarte bine sa fie cel pe care cuplul regal l-a plantat.
Au trecut cinci veacuri pentru un copac care este inca in viata si care produce portocale amare, din care s-au luat numerosi butasi pentru a fi plantati in alte locuri. Portocalii amari cresteau in gradinile Real Alcazar inca din secolul al XII-lea, iar prezenta lor in livezile sale a fost documentata istoric inca dinainte de secolul al XV-lea.
Nu a fost deloc greu ca povestea acestor portocale din Sevilia sa ajunga la urechile casei regale britanice si sa devina favoritele reginei Elisabeta a II-a. De altfel, cu prilejul Jubileului de platina, sarbatorit in iunie 2022, suverana britanica a scos din geanta un sandvis cu marmelada de portocale de Sevilla, intr-un videoclip extrem de popular in care regina aparea alaturi de ursuletul Paddington (un personaj celebru in Marea Britanie, in literatura pentru copii, creat de Michael Bond in anul 1958).
Dupa moartea reginei Elisabeta a II-a, la 8 septembrie 2022, cererea pentru gemul de portocale a crescut cu aproape 20%, potrivit firmei de consultanta Kantar.
Cel mai vechi palat regal locuit din Europa
Construit in secolul al XII-lea, Real Alcazar, inconjurat de circa 7.000 de metri patrati de livezi de portocali si lamai, este cel mai vechi palat regal din Europa care este locuit.
Toate portocalele amare care sunt culese in fiecare an in Sevilla – cu o productie in 2021 de 5,7 milioane de kilograme obtinute de la copacii din Alcazar si de la alti mai bine de 48.000 de arbori care impanzesc parcurile si strazile din acest oras din sudul Spaniei – sunt folosite pentru compost si produse cosmetice, pentru a hrani caprele de la fermele industriale si pe post de combustibil pentru a produce electricitate. O cantitate infima din aceasta recolta este folosita in industria alimentara, ca urmare a controalelor de calitate foarte stricte.
Fructele sunt culese de mana pentru a incuraja inflorirea si pentru ca orasul sa nu-si piarda aroma imbatatoare de flori de portocal din timpul primaverii.
NICUSOR DINCA
Comentarii