O stiuca de 600-800 g, o ceapa, 1 morcov, 100 g ciuperci, 50 g unt, 70 ml vin alb, sare, piper, o legatura patrunjel verde.
Pentru sos: o lingurita faina, 2 galbenusuri, 3 linguri smantana, zeama de lamaie.
Se curata stiuca si se pune intr-o cratita cu ceapa si morcovul taiate felii, sare, piper, ciupercile intregi, untul si vinul. Se fierbe 15 mi-nute acoperit la foc potrivit. Se scoate pestele cu ciupercile, iar zeama se strecoara si se lasa sa mai scada. Preparam sosul de smantana, adaugand peste zeama oprita faina, galbenusurile, smantana si zeama de lamaie. Se bat bine pe foc apoi se trece sosul prin sita peste stiuca si ciuperci. La final se presara putin patrunjel verde.
Prajitura cu smochine
6 smochine, 6 oua, 6 linguri faina, 6 linguri zahar, 50 g ciocolata amaruie, 50 g ciocolata alba, 1 zahar vanilat, 1 praf de copt, o lingura ulei, o lamaie.
Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se adauga treptat zaharul si se mixeaza pana devin ca o bezea. Galbenusurile se mixeaza cu zeama de la lamaie si uleiul, apoi se adauga in albusuri, omogenizand bine compozitia. Ciocolata se taie bucati mici si se adauga in compozitia de mai sus, amestecand usor. La sfarsit se pune faina amestecata cu praful de copt. Compozitia obtinuta se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt, iar deasupra se pun felii de smochine. Se da la cuptor pentru 30-35 minute. Prajitura se taie cand este rece si se presara deasupra zahar pudra.
Comentarii