Viata portughezilor n-a fost una roz în zona cuprinsa între Marea Rosie si Oceanul Indian, asa cum nu fusese nici atunci cand Vasco da Gama a reusit, primul, sa descopere o ruta maritima spre India; India adevarata, si nu cea închipuita de Cristofor Columb. E drept ca acum, la jumatatea secolului al XVI-lea si la jumatate de secol de la marea izbanda maritima, problemele erau mai numeroase si asta din cauza ca dupa ce euforia descoperirii geografice trecuse, portughezii au fost tentati sa devina si stapanii comertului din aceasta zona.
Situatie complicata si de pretentiile financiare, dar si de întinderea zonei lor de influenta înspre China. Si lucrurile nu s-au oprit aici, iar hazardul a avut si el rolul sau. Dar pana a trece mai departe, sa amintim totusi ca, în ciuda faptului ca portughezii au fost pusi pe fuga de la hotarele marelui imperiu al Chinei si a faptului ca au fost complet exclusi din circuitul marfurilor în relatia cu China, ei au reusit sa se infiltreze, pentru ca acesta este cuvantul, în relatiile economice cu chinezii, dar nu pe cale oficiala, ci pe la „subsol”, folosind asadar culoarele economiei subterane.
Si aceasta „inginerie” a continuat pana cand, observand guvernul chinez ca e mai mare pierderea la vistierie permitand comertul subteran în care se infiltrasera negustorii straini, acesta a decis în 1530 sa ridice complet interdictia impusa comerciantilor straini si sa aduca, astfel, economia subterana la lumina zilei. Asa se face ca dupa un sfert de secol de la aceasta manevra, mai precis în anul 1555, primele referinte despre o comunitate de negustori portughezi stabilita la Macau apar în însemnarile oficiale.
Astfel, Macau devine o piesa importanta în comertul cu matase, argint, aur si portelan, între Gao, China si Japonia. De ce apare si Japonia în acest nod comercial? Pentru ca, printr-o întamplare, de fapt un accident obisnuit pe mare, Japonia a fost descoperita, mult dupa America, mai exact în anul 1542, cand o corabie cu marfuri si cu negustori a fost împinsa în afara rutei de un taifun.
Dupa 15 zile de deriva, curentii i-ai dus pe nefericiti pe insulele Japoniei. Nefiind înarmati, neavand aer de luptatori si cu atat mai putin de invadatori, negustorii au fost bine primiti de japonezi, care i-au ajutat sa-si repare corabia si în cele din urma naufragiatii si marfurile lor au ajuns cu bine la Malacca. În acelasi an, 1542, a fost fondata Societatea lui Iisus, ai carui membri sunt mai bine cunoscuti sub numele de Iezuiti. Unul dintre fondatorii acestui ordin a fost Sf. Francis Xavier, care a si întreprins o misiune în Japonia, în anul 1549.
Întamplarea a facut ca misiunea lui sa pice prost, pentru ca Japonia, în acel moment, se confrunta cu o mare dezordine civila datorata în primul rand caderii guvernului central. Împaratul Japoniei fusese adus în postura de figurant, puterea centrala a tarii trecand în mana sogunului. Acest lucru aducea numai dezavantaje, deoarece sogunul a fost nevoit sa faca fata unor lupte intestine pentru putere si, mai ales, s-a dovedit incapabil sa stapaneasca ambitiile sefilor locali si disputele dintre diferitele manastiri ai caror membri puneau la cale incursiuni regulate asupra oraselor, în cautare de provizii. Xavier s-a trezit astfel în mijlocul unui lac cu ape tulburi, în care era imposibil sa pescuiasca ceva. (Va urma)
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii