O stire bunã pentru toatã lumea: TVR2, post de televiziune declarat educational, intrã pe satelit, ceea ce înseamnã o ofertã acoperind nu doar 38 la sutã din teritoriul tãrii, ca acum, ci peste 70 la sutã propulsând al doilea canal public pe locul secund în tarã, ca potential de pãtrundere în casele cetãtenilor români. Pentru ca TVR2 sã devinã cât mai repede adevãratul post public de care educatia nationalã are nevoie este însã obligatorie participarea dv.
O stire bunã pentru toatã lumea: TVR2, post de televiziune declarat educational, intrã pe satelit, ceea ce înseamnã o ofertã acoperind nu doar 38 la sutã din teritoriul tãrii, ca acum, ci peste 70 la sutã propulsând al doilea canal public pe locul secund în tarã, ca potential de pãtrundere în casele cetãtenilor români. Pentru ca TVR2 sã devinã cât mai repede adevãratul post public de care educatia nationalã are nevoie este însã obligatorie participarea dv. la actiune, prin convingerea furnizorilor de cablu de a se dota cu aparatul care transformã semnalul digital primit de la satelit (cãci TVR2 intrã în era digitalului) în semnal analog; sau, în localitãtile mici, achizitionarea antenelor potrivite – ambele rezolvãri însemnând introducerea, prin micile dv. resurse, a unui post puternic, proaspãt, serios, la care deviza este nu „Te uiti si câstigi” ci „Te uiti si înveti!”. Si cine are carte, are parte – credeti-mã, asa se întâmplã în lumea largã, asa s-a întâmplat, timp de decenii, si la noi si, dupã ce va trece vremea „tepelor”, învãtarea va fi principalul furnizor de viitor sigur, într-o lume din ce în ce mai complexã si mai inteligentã. Emisiunea educationalã de pe TVR2 „Lumea de mâine”, are rubrici interesând, cred eu, toate vârstele, dar mai ales pe adolescentii si tinerii care îsi vor trãi cea mai mare parte a vietii în veacul ce vine. Una dintre rubricile emisiunii poartã titlul articolului de fatã – si în cele din urmã vã voi da o mostrã de buletin de „stare a lumii”, asa cum îl prezint la TVR2, cu informatia principalã culeasã din mass media lumii. Iatã bitii, pe „bumbi” cum spuneam noi, ziaristii, adicã pe „idei principale”. În lume se aflã în functiune 436 centrale nucleare (România fiind, se stie, beneficiara uneia dintre cele mai moderne centrale atomoelectrice, cea de la Cernavodã); în afarã de energia ieftinã produsã, centralele mai au si meritul sã ne fereascã de 18000000000 tone CO2, pe care ni le-ar fi furnizat termocentralele de care am fi avut nevoie, dacã nu stãpâneam atomul. Celor douã mari concurente la descifrarea genomului uman (Human Genome Project si Celera Genomics) li s-a adãugat, neasteptat, un al treilea, Double Twist, o companie particularã de geneticieni-computeristi, care anuntã, zilele trecute, descifrarea a 650000 gene din ADN-ul uman! Hackerii, adicã spãrgãtorii de coduri de pe Internet au fãcut publicã lista – altfel, ultrasecretã – a tuturor satelitilor trimisi pe cerul de deasupra capetelor noastre de cãtre marile puteri: Heavens-Above. com; doritorii pot accesa, aflati, nu numai satelitii de telecomunicatii si de cercetare ci chiar satelitii spioni ai armatelor SUA si Rusiei!
În urmãtorii 10 ani, prognozeazã jurnalistul Tom Peters, urmare a dezvoltãrii Internet-ului, administratiile dar si marile companii din SUA si Europa de Vest îsi vor muta „gulerele albe”, adicã functionarii pe web, pe reteaua informaticã; urmarea va fi cã mai ales India, apreciazã cunoscutul viitorolog, va prelua aceastã activitate birocraticã, dotându-se astfel cu 50000000 noi locuri de muncã (!) si câstigând nu mai putin de 1000 miliarde dolari anual! Evident, noii functionari indieni vor rãmâne la ei acasã, în India, prelucrând datele trimise „instantaneu” pe Internet de cãtre utilizatorii lor si retransmitându-le, dupã prelucrare, tot instantaneu: este vorba de inventare, contabilitate, asigurãri, imobiliar, chiar transferuri financiare; India, mare producãtoare de software (programe de computer) devine astfel patria birocratiei – culmea! – occidentale. Pânã în 2005, se prognozeazã, vânzãtorii de autovehicule si de pãrti componente pentru autovehicule se vor organiza, pe Internet, fãcând oferte comune, publicitate comunã, chiar vânzãri, printr-o companie electronicã comunã (deci e-commerce, comert electronic); vor participa la actiuni gigantii … Ford, General Motors, si Daimler-Chrysler, economisind astfel nu mai putin de 750 miliarde dolari, adicã produsul national brut al României pe 21 de ani!
În sfârsit, ultimul „bumb”, care ar trebui sã-i punã pe gânduri pe bãrbatii României: tot apud Tom Peters, a doua mare revolutie socialã a omenirii – prima a fost iesirea din cavernele preistoriei, cu drumul spre vânãtoare si agriculturã – este pe cale sã se producã: este vorba de emanciparea femeii, Sapient pregãtit deja, ne amenintã eseistul, pentru ascensiunea pe care o meritã, spre comenzile civilizatiei umane.
Surprinzatoarea criza messiniana
Marea Mediterana a pierdut 70% din apa în urma cu 5,5 milioane...
Comentarii