Informatiile minime pe care ar trebui sa le aiba fiecare potential pacient ne determina, între altele, sa ne însusim cunostinte serioase despre ce reprezinta, ce rol are si care sunt sursele de vitamina K. Aceasta detine în primul rând un rol esential în coagularea rapida a sângelui, fiind indicata în oprirea hemoragiilor de orice natura, în diferite tulburari hepatice (icter, hepatita, insuficienta si ciroza hepatica), în colite, urticarii, degeraturi, slabirea rezistentei capilare, diminuarea debitului menstrual, dupa tratamente cu antibiotice etc. În caz ca cel putin unul dintre aceste simptome s-ar manifesta, exista implicit suspiciunea unei carente a acestei vitamine, dar la fel de important este sa stim si ca o putem gasi si asimila din numeroase alimente.
Produsele farmaceutice aflate în opozitie cu vitamina K sunt prescrise cu scopul de a împiedica formarea cheagurilor de sânge, extrem de periculoase, prin fluidificarea sângelui, în scopul facilitarii circulatiei acestuia prin corp. Principala forma alimentara a vitaminei K este vitamina K1 (filoquinona). Ea se gaseste preponderent în legumele verzi cu frunze, precum si în anumite uleiuri vegetale (de soia, masline, bumbac s.a.), însa trebuie retinut si faptul ca hidrogenarea uleiurilor vegetale poate reduce nivelul absorbtiei si efectul biologic al vitaminei K alimentare. Deoarece cantitatea mare de vitamina K alimentara ingerata (ori sub forma de supliment alimentar) are capacitatea de a diminua substantial efectul anticoagulant al produselor antagonice cu aceasta, pacientii care iau asemenea medicamente sunt – sau macar ar trebui sa fie, în mod obligatoriu – avertizati în legatura cu eventualele excese ori variatii în ceea ce priveste consumul de vitamina K.
Cantitatea zilnica de vitamina K necesara unei persoane este de 1,5- 2 miligrame. Carenta ei provoaca hemoragii la nivelul mucoaselor si al creierului, îndeosebi în urma tratamentelor îndelungate cu antibiotice. Trebuie mentionat si faptul ca aceasta poate fi furnizata organismului si prin sintetizarea ei de catre flora microbiana intestinala (circa 50%). Întrucât antibioticele distrug flora intestinala sintetizatoare de vitamina K, se recomanda ca odata cu administrarea acestora sa se consume si iaurt sau lapte batut. La nou-nascuti, organismul nu produce suficienta vitamina K, lucru care explica diferitele hemoragii ce apar frecvent în aceasta perioada a vietii, precum si necesitatea ca si în cazul alaptarilor artificiale sa fie adaugate, la alimentele respective, sucuri de rosii sau de alte vegetale care contin vitamina antihemoragica. Pe de alta parte, medicii si terapeutii sunt de acord ca pacientii care au un tratament cu produse opuse actiunii acesteia trebuie sa consume cât mai multe dintre alimentele ce o contin, spre a se forma astfel un echilibru în organism.
Nu se cunoaste suficient de precis, deocamdata, continutul de vitamina K al alimentelor, astfel încât sa poata fi înscris pe etichetele alimentelor. Se stie în schimb care sunt cele mai importante surse de vitamina K naturale. Va prezentam o asemenea lista, sub rezerva ca ea poate suferi unele modificari în sensul maririi ei cu noi produse similare, primele locuri fiind ocupate de varza alba (cruda), spanacul (crud), patrunjelul (crud), sfecla rosie, salata verde, broccoli etc., precum si uleiul de soia, rapita ori masline si maioneza. De asemenea, între alimentele consumate mai frecvent si care au un continut mai important de vitamina K, apar si ficatul de vita, fulgii si germenii de grâu, cartofii si, în foarte mica masura, laptele, carnea, ouale, anumite fructe si legume etc.
Concentratiile cele mai ridicate se gasesc în legumele cu frunze de culoare verde-deschis si în plantele aromatice. Exista totusi si în cazul de fata alimente care ar trebui evitate, motivul principal fiind dereglarea timpului de coagulare a sângelui. Ceaiul verde si infuziile, suplimentele alimentare cu ulei de peste, adaosurile pe baza de papaina pentru produsele din carne, uleiul de soia, ceapa prajita etc. pot lipsi din alimentatia pacientilor cu probleme legate de coagularea sângelui. În acelasi timp, suplimentele cu vitaminele A, E, K si C, consumate în cantitati mari pot genera complicatii similare. În fine, se mai recomanda ca dintre micile – dar, uneori (prea) marile – „placeri ale vietii”, sa se renunte la bauturile alcoolice si la cele care contin cofeina; spre beneficiul sanatatii noastre.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii