Ideea ca taiatul cepei ne produce lacrimi a fost oarecum revizuita, in sens pozitiv. Mai exact, nu ar mai fi cazul sa „plangem” la intalnirea cu aceasta leguma aproape niciodata absenta din mancarurile preparate, ci sa ne bucuram. Motivul – ceapa are o multime de calitati care o recomanda ca pe un protector de incredere al sanatatii noastre. Odata cu inaintarea in varsta, estrogenii nu-si mai exercita efectul protector asupra oaselor si, in acelasi timp, inflamatia cronica si stresul oxidant se instaleaza si se acutizeaza, pe masura trecerii anilor. Rezultatul, oasele se degradeaza, elibereaza mai mult calciu pe care nu-l mai fixeaza (acesta se resoarbe), ceea ce le fragilizeaza.
„Arma” anti-osteoporoza
In cadrul prealabil a unor teste efectuate pe animale, s-a lucrat cu un polifenol prezent in mare cantitate in ceapa, constatandu-se ca acesta impiedica degradarea osului si ca este mult mai eficace decat izoflanonele (recunoscute pentru efectele protectoare asupra scheletului), proprietate manifestata atat in ce priveste densitatea, cat si rigiditatea oaselor. Concluzia logica ar fi ca polifenolul mentionat poate face din ceapa o pretioasa materie prima pentru industria farmaceutica. El se gaseste in vegetale, insa difera proportiile. In familia cepei, cea alba nu contine decat putin din acest polifenol, cea galbena ceva mai mult, iar cea rosie si mai mult. In general, cu cat o vegetala este mai adorata, cu atat contine mai multi antioxidanti.
De la carie, la cancer
Se stie din batrani ca e bine sa se consume ceapa cruda, pentru a preintampina aparitia unor probleme la nivelul cavitatii bucale si al gatului. La fel ca „varul” sau, usturoiul, si ceapa se remarca prin proprietati antibacteriene si antiseptice deosebite. De altfel, s-a demonstrat acest lucru si prin teste in cadrul carora diferite tipuri de bacterii au fost expuse la extracte din ceapa, constatandu-se astfel ca sunt ucise bacterile generatoare de carii dentare, de gingivite si de parodontite totodata, ceapa actioneaza si impotriva anginelor. Mai mult decat atat, persoanele care consuma multa ceapa ajung sa aiba un risc de cancer cu pana la 60% mai scazut, fata de cele care consuma putina, asa cum indica si un studiu european deosebit de amplu. Astfel, protectia ridicata despre care vorbim se refera la riscul de cancer pulmonar, la cel al prostatei si la cel al ovarelor. Pe langa polifenoli, alti compusi care dau cepei valoroasele virtuti terapeutice sunt in primul rand sulfatii si seleniul.
Ustura, dar nu arde
Nimeni nu contesta faptul ca, mancata cruda, ceapa ne pisca la limba, dar „ostilitatea” ei se opreste aici. De fapt, compusii ei fac din ceapa un potential aliat de nadejde impotriva bolilor inflamatorii, cum este astmul, ca si impotriva tabagismului. De asemenea, consumatorii de ceapa inregistreaza si un risc de mortalitate cauzata de maladii cardio-vasculare mai scazut decat la non-consumatori. Efectul se datoreaza unor compusi sulfurati care fluidifica sangele si previne formarea cheagurilor de sange.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii