Pe intregul glob exista nenumarate specii de peste, dintre care multe se pescuiesc pentru consumul alimentar, fiind si foarte bune pentru sanatate. Bogat in microelemente esentiale, proteine, vitamine, pestele este folosit in alimentatia oamenilor de zeci de mii de ani. Sa ne permitem asadar deliciul acestui dar al naturii de cel putin doua ori pe saptamana, cu toata siguranta ca sanatatea va avea doar de castigat!
Proteine, fara calorii
Proteinele din peste sunt complete: ele contin toti aminoacizii indispensabili, care, la randul lor, servesc drept „material” pentru tesuturile organismului. Pestele contine pana la 27 grame de proteina in 100 grame de produs, uneori chiar mai mult decat anumite tipuri de carne de vita sau de porc. Speciile cele mai bogate in proteine sunt tonul (27 g la 100 g de produs) si batogul (25 g).
Pestele poate fi consumat cu incredere si in curele de slabire, deoarece are considerabil mai putine calorii decat celelalte carnuri. Astfel, heringul ne ofera 167 kilocalorii la 100 g de carne, iar tonul – 160 kcal. Pentru si mai putine calorii, alegeti pestele de apa dulce, care are carnea mai slaba decat cel oceanic si, in consecinta, un aport caloric mai mic. De exemplu, 100 g de pastrav contin 85 kcal, iar aceeasi cantitate de crap – 83 kcal. Se stie si ca pestele contine mult fosfor: circa 300 miligrame in 100 g de ton si pana la 470 miligrame in aceeasi cantitate de sardine. Asociat cu calciul, fosforul este indispensabil pentru mentinerea structurii oaselor. Pestele furnizeaza si iod (mai putin valabil pentru pestii de apa dulce), necesar pentru fabricarea hormonilor tiroidieni. Iodul si hormonii tiroidieni sunt importanti pentru dezvoltarea creierului copilului si mentinerea unui ritm adecvat al cresterii organismului.
Vitamine din belsug
Nu este de neglijat nici cantitatea de vitamine pe care le furnizeaza carnea de peste. Ea contine vit. B6 (care faciliteaza sinteza lipidelor si a proteinelor), vit. B12 („lupta” contra anemiei), vit. D (esentiala pentru asimilarea calciului) si vit. A (benefica pentru ochi si piele). In general, pestele reprezinta una dintre cele mai bune surse alimentare de vitamina D; dintre toate speciile se remarca insa heringul. Sunt suficiente doar 100 grame de hering pentru a acoperi jumatate din doza zilnica de vit. D. In sezonul rece, cand nu putem vorbi despre expunere la soare, aceasta vitamina importanta pentru imunitate si sanatatea sistemului osos este luata preponderent din alimente. In afara de peste, ea se mai gaseste in galbenusul de ou, unt sau ficat.
Trebuie stiut ca inima are un beneficiu major de pe urma consumului de peste. Pestele gras este bogat in acizi grasi omega-3, protectori cardiovasculari (contrar grasimilor din alte tipuri de carne, care sunt mai ales acizi grasi cu mare afinitate pentru peretii vaselor de sange). Acizii grasi omega-3 cresc energia fizica, maresc tonusul psihic si ajuta la lupta contra obezitatii.
Grasimile din peste previn imbatranirea precoce si protejeaza sistemul nervos. S-a demonstrat chiar ca in cazul copiilor, pestele stimuleaza dezvoltarea capacitatilor intelectuale. Iar batranii care mananca peste de trei-patru ori pe saptamana sunt mai putin predispusi riscului de a suferi de boala Alzheimer. Aceasta, deoarece creierul, un organ vital al organismului uman, are nevoie pentru functionare de acizi grasi esentiali. Altfel spus, o dieta in care includem pestele stimuleaza buna functionare a creierului. Tot acizilor grasi omega-3 din peste li se datoreaza si efectul cardioprotector al acestui aliment, ei mentinand elasticitatea vaselor sangvine si prevenind depunerile de grasimi pe peretii acestora.
In cazul dislipidemiilor (tulburari ale metabolismului grasimilor in organism), pestele si suplimentele cu ulei de peste scad nivelul colesterolului si trigliceridelor. In acelasi timp, ca urmare a consumului de peste, tulburarile de ritm cardiac scad ca frecventa, iar riscul de aparitie a accidentelor vasculare cerebrale este si el diminuat. Acesti acizi sunt insa foarte fragili: se oxideaza in aer si la temperatura mare. Pentru a-i conserva, optati pentru marinare sau fierbere. Cu cat pestele este mai in varsta si mai mare ca dimensiuni, cu atat contine mai multi acizi benefici, iar speciile salbatice contin o cantitate mai mare omega-3 decat cele dezvoltate in crescatorii.
Digestie usoara, dar cu prudenta!
Carnea de peste este mai usor de digerat decat alte feluri de carne, depinde insa de modul in care o preparam. Cel mai bun este pestele fiert, pregatit la abur sau la gratar. Astfel isi pastreaza toate proprietatile nutritive. Pestele prajit nu este recomandat. Daca insa nu rezistati tentatiei, ar fi bine sa il pregatiti intr-un ulei rezistent la prajire – ulei de masline, de palmier sau de rapita.
De asemenea, e bine sa nu exagerati cu pestele afumat, el fiind mai greu de digerat din cauza fumului, care contine si substante nocive, chiar cancerigene. Unele persoane prefera pestele sarat. Potrivit nutritionistilor, acesta este mai bun decat cel congelat la care nu s-a respectat lantul de frig, insa trebuie desarat inainte de consum, mai ales de catre hipertensivi.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii