O mentalitate cel putin bizara face ca din ce in ce mai multi oameni sa identifice sentimentul implinirii, satisfactia si chiar fericirea cu ideea de a manca si a lenevi cat mai mult, astfel ca vechiul dicton "Nu traim ca sa mancam, ci mancam ca sa traim!" s-a rasucit astazi cu 180 de grade, nu in folosul, ci impotriva noastra. Asa se face ca marile sarbatori colective, cum este si Pastele, si-au pierdut aproape total esenta spirituala si au devenit un prilej de indestulare a pantecelui, pana la limita extrema. Si uite-asa, din multumirea de "a trai" pe langa masa plina de bucate, multi ajung sa sufere la propriu, punandu-si singuri in pericol sanatatea si uneori chiar viata.
Ati mancat prea mult? Daca da, asteptati-va la o indigestie, adica intr-un fel la cea mai "ingaduitoare" consecinta a nestapanirii poftei. Nu e insa cazul sa va repeziti la cutia cu medicamente, de indata ce va dati seama ca ati cam intrecut masura la masa. Multe solutii pot fi gasite in cadrul remediilor traditionale si in al asa-numitei medicini blande. In primul rand putem vorbi despre plante medicinale care combat indigestia, deoarece dispepsia, digestia dezechilibrata ori indigestia cauzata de mesele prea abundente exista de cand lumea si deci au preocupat omul dintotdeauna, iar natura s-a aflat mereu alaturi de cei suferinzi. Va prezentam mai jos cateva plante recomandate in asemenea cazuri neplacute.
– Ghimbirul este foarte bine cunoscut pentru efectele sale impotriva greturilor. Poate fi consumat dozat in capsulele ce se gasesc in magazinele de specialitate, preparat sub forma de dulceata sau taiat in bucatele fine folosite la prepararea ceaiului. Atentie: aceasta metoda face ca, in contact cu apa fierbinte, ghimbirul sa elibereze vapori destul de picanti.
– Menta, musetelul, spornicul (verbina) sunt si ele recomandate frecvent pentru efectele lor favorabile combaterii durerilor de stomac.
– Alte plante cu virtuti de purificare si depurative recomandate in cazuri similare sunt anghinarea, fumarita, armurariul, care se gasesc in magazinele de produse naturiste si uneori in farmacii, sub forma de extracte si capsule, dar si in flora noastra spontana.
Leacurile bunicii isi au si ele locul lor bine definit in cadrul tratamentelor contra indigestiilor, revendicandu-se de altfel tot din sfera fitoterapiei, careia i se adauga si alte elemente benefice. Este vorba in general, despre anumite ceaiuri, dar trebuie precizat ca unii terapeuti considera ca simplul fapt de a inghiti un lichid cald ajuta foarte mult, deoarece caldura calmeaza durerile abdominale. Prin urmare, daca veti constata ca aceasta procedura va ajuta, nu ezitati sa o aplicati, la nevoie, dar evitati totusi cafeaua, care ea insasi poate pricinui uneori dureri de stomac, fara un abuz de alimente. Altfel, in situatia in care aveti o digestie "lenesa", dati-i un impuls la actiune, efectuand masaje usoare pe abdomen.
Indigestia cea mai nedureroasa este… cea care nu exista! Aceasta vorba de duh se refera, fireste, la prevenirea unor asemenea situatii neplacute, ceea ce implica, fara niciun fel de discutie, o doza de intelepciune si de echilibru in plus, necesara si in privinta consumului de alimente. Sa incercam asadar cateva "trucuri" in acest sens! l Pentru zilele de sarbatoare care stiti ca inseamna belsug culinar, planificati si activitati de grup care sa va oblige la miscare (mers pe jos, jocuri de societate sau – de ce nu? – sport si dans), in loc sa ramaneti imobilizati in jurul mesei, pana la golirea farfuriilor. l In timp ce mancati, efectiv, mestecati foarte bine alimentele, fara sa va grabiti s-o expediati pe traseul digestiv, chiar daca, sa presupunem, v-au facut deja cu ochiul alte feluri de mancare, parca mai savuroase; pastrati ritmul dumneavoastra de hranire, acceptand ideea ca va sosi si randul altor preparate. l Ca un corolar la ideea precedenta, va sugeram sa nu va privati de ceea ce va place cu adevarat (nu ceea ce "pare a fi foarte gustos"), dar faceti-o fara sa va fortati stomacul, aparatul digestiv si intregul organism. Si asta, mai ales daca deja ati golit a doua farfurie!
La urma-urmei, intelepciunea si cumpatarea pot aduce incomparabil mai multa satisfactie autentica, decat un abuz temporar urmat de suferinte mai reduse ori mai ample.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii