Conjunctivita este data de inflamatia conjunctivei, o mebrana foarte subtire, care acopera ochii si interiorul pleoapelor. Poate fi de origine alergica, bacteriana sau virala. Frecventa si de cele mai multe ori lipsita de gravitate, aceasta infectie nu necesita un tratament foarte complicat. Dar pentru a evita ca problema sa se complice, e bine sa se actioneze imediat. In general, tabloul clinic include mancarimi, inrosire accentuata a pleoapelor, usturimi, scurgeri. Daca simptomele se accentueaza sau persista mai mult de doua-trei zile, atunci consultul de specialitate devine obligatoriu, caci manifestarile se pot datora unei afectiuni oculare mai grave, cum ar fi keratita sau chiar glaucomul.
Simptomatologia este variata
Formele virale sunt cele mai frecvente si totodata contagioase. Cauza lor este legata de cele mai multe ori de infectia cu un adenovirus care de obicei sta la originea otitelor si racelilor, boli cu care de altfel se poate asocia. Conjunctivita afecteaza de obicei un singur ochi, apoi pe celalalt, transmitandu-se foarte usor prin contact direct cu persoana deja infectata – o strangere de mana, urmata de atingerea ochiului sanatos si gata imbolnavirea! Scurgerile din ochi sunt albicioase, iar langa ureche se simte umflat un ganglion. Daca inflamatia atinge ambii ochi, care sunt rosii, umflati, provoaca mancarimi iar secretiile sunt transparente la originea problemei este o alergie. Infectiile bacteriene se caracterizeaza prin secretii galben-verzui care fac sa se lipeasca pleoapele, mai ales dimineata, la trezire.
Tratamentul nu este complicat
Spalati imediat pleoapele cu ser fiziologic. Nu folositi aceeasi compresa pentru ambii ochi. Indepartati roseata cu ajutorul unei comprese calde, pe care o aplicati pe pleoape pentru circa 5-10 minute, de trei ori pe zi. In cazul conjunctivitelor alergice, folositi comprese reci, care ajuta la calmarea mancarimilor. La fel de potrivite pot fi cateva pliculete de ceai umezite tinute cateva minute la congelator.
Pentru inmuierea crustelor care se formeaza din cauza scurgerilor oculare, puteti utiliza cu foarte bune rezultate o solutie de bicarbonat. Dizolvati un varf de cutit de bicarbonat de sodiu intr-o ceasca de apa fiarta si racita si spalati pleoapele dimineata, folosind comprese sterile.
Pentru lubrifierea ochilor si calmarea simptomelor folositi lacrimi artificiale. Efectele benefice se instaleaza garantat daca aveti de-a face cu o forma minora de conjunctivita. Daca simptomele nu dispar in maximum trei zile, mergeti la medicul oftalmolog. Nu va frecati la ochi pentru a nu irita si mai mult zona afectata si mai ales nu bandajati ochii in caz ca suferiti de o forma bacteriana a bolii, caci microbii se dezvolta in spatii anaerobe. Daca va tratati cu medicamente, nu opriti administrarea mai devreme de cinci zile.
Sfaturi pentru a evita reimbolnavirea
– Aruncati sau spalati la temperatura inalta prosopul sau orice altceva a venit in contact cu ochii bolnavi, pentru a evita o noua imbolnavire.
– Spalati-va mainile de mai multe ori pe zi si nu atingeti cu degetele neprotejate ochii afectati de infectie.
– Inainte de a merge la culcare, folositi un unguent cu antibiotic, cu conditia ca problema sa fie de origine bacteriana.
– Inlocuiti fardurile de ochi sau creioanele daca ati suferit de o conjunctivita bacteriana.
– Nu folositi in comun prosoape sau servetele cu alte persoane.
– Folositi pana la vindecare o fata de perna noua in fiecare seara.
Remedii din plante
– Ceai de silur. O jumatate de lingurita de planta care se opareste cu o ceasca de apa clocotita. Se lasa vasul acoperit cateva minute, apoi se strecoara printr-un tifon sau o panza mai deasa, ca sa nu treaca bucati mici de planta ce pot irita ochii. Apoi se inmoaie comprese sterile si se aplica pe pleoapele inchise. Se lasa sa actioneze 10-15 minute, apoi se indeparteaza.
– Infuzie de salvie. Se obtine din doua lingurite de pulbere de planta uscata, peste care se toarna o cana cu apa clocotita. Se lasa sa stea acoperita 15-20 de minute, apoi se strecoara. Se foloseste sub forma de comprese, utilizand in acest scop o bucata de tifon steril sau chiar vata.
MIHAELA VLAD
Comentarii