Desi in general se crede ca cistita (inflamatie a mucoasei vezicii urinare) este o afectiune strict feminina, de ea sufera atat barbatii, cat si femeile. Ea se inregistreaza mai frecvent la femeile pana la 40 de ani, pe cand barbatii sunt afectati preponderent la batranete. Totusi, reprezentantele sexului frumos sunt afectate mult mai des comparativ cu partenerii lor, de vina fiind particularitatile anatomice ale uretrei (la femei este mai scurta si mai larga, ceea ce favorizeaza patrunderea infectiei). Crizele pot aparea la orice varsta, insa sunt mai dese la pubertate, in perioada sarcinii, dupa nastere sau la menopauza.
Care sunt simptomele?
In majoritatea cazurilor, cistita se manifesta prin urinari frecvente, cu dureri sau usturimi, si urina tulbure. La aceste simptome, uneori se adauga: mictiuni nocturne, senzatii imperioase de a urina, pierdere involuntara de urina, dureri suprapubiene si lombare joase, sange in urina. De obicei, temperatura corpului nu este ridicata, iar simptomele debuteaza cel mai frecvent dupa un contact sexual. Inflamatia vezicii urinare apare la una din cinci femei cel putin o data in viata; recidive se pot manifesta pot aparea de cel putin trei ori la interval de o luna (circa 50% din cazuri).
Cum se actioneaza?
Se bea un litru de ceai cald din romanita pe parcursul unei ore; procedura se repeta de doua ori pe zi. Respectati regimul de sedere la pat si nu iesiti afara, mai ales daca e frig si atmosfera umeda. De asemenea, bolnavul trebuie sa urmeze si o dieta speciala ce include terciuri, supe, siropuri. Se exclud: alcoolul, cafeaua, ceaiul tare, iritantele (piper, curry, chimen, ketchup etc.). Pe langa tratamentul medicamentos, exista si remedii cu plante care ajuta in cazul cistitei: infuzie de nalba – o lingura de planta la o cana cu apa, se beau 2-3 cani pe zi; infuzie din muguri de pin – o lingura de planta la o cana cu apa, se beau 2-3 cani pe zi; infuzie de afin – o lingurita de frunze la o cana cu apa, se infuzeaza o jumatate de ora apoi se strecoara si se beau 2-3 cani de ceai pe zi; infuzie de coacaz negru cu doua lingurite frunze la o cana cu apa, se beau trei cani de ceai pe zi inainte de mesele principale; decoct de merisor – o lingura si jumatate la o cana cu apa, se fierbe 5-10 minute si se beau doua cani pe zi, adaugand un varf de cutit de bicarbonat de sodiu la fiecare cana.
Alte remedii blande
Seara, la culcare, se unge partea inferioara a abdomenului cu ulei de ricin cald, apoi se pune deasupra o tesatura de lana. Se sta asa cel putin o ora, dupa care se spala pielea din zona respectiva cu apa si sapun. Atentie: la femei, nu se foloseste procedura ungeri cu ulei de ricin in partea inferioara a abdomenului in timpul menstruatiei. Se mai pot face bai de sezut cu coada-calului: 100 grame de planta se pun seara in circa un litru de apa rece, a doua zi se incalzeste pana la punctul de fierbere si se adauga in apa din cada, care trebuie sa fie suficienta astfel incat nivelul sau sa acopere zona rinichilor. Baia dureaza 15-20 de minute, apoi, fara sa va stergeti, va puneti halatul de baie si stati astfel intinsa pe pat cel putin o ora. In aceeasi ordine de idei, evitati frigul si umezeala: trebuie sa va fie mereu cald la picioare, iar daca noaptea picioarele sunt reci purtati sosete in timp ce dormiti. Este contraindicata lenjeria sintetica, ea opreste atat caldura, cat si umezeala, favorizand dezvoltarea bacteriilor si a ciupercilor. O deosebita atentie trebuie acordata combaterii constipatiei, caci ea intretine inflamatia in zona.
De asemenea, se recomanda zilnic consumul a 2 litri de lichid (sucuri de fructe, ceaiuri de plante, supe de legume etc.). Se remarca in special sucul de afine sau eventual capsulele de afine, deoarece aceste fructe schimba nivelul de aciditate din vezica urinara impiedicand bacteriile sa irite peretii vezicii. Se pot face chiar cateva zile de repaus alimentar absolut, numai cu lichide si sucuri de morcovi, sfecla, rosii etc. Dupa acest repaus se incepe alimentatia cu un regim usor, bazat pe lactate, multe fructe si legume.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii