Stresul este in prezent, fara doar si poate, una dintre cele mai de temut amenintari la adresa sanatatii. Aproape ca nu exista segment al organismului uman care sa nu fie vulnerabil la stres, de la simpla acnee pana la temuta boala Alzheimer sau infertilitate, de la colon iritabil pana la obezitate si diabet – toate aceste afectiuni pot avea o componenta psihosomatica. Cum va puteti ajuta sa faceti mai usor fata solicitarilor de zi cu zi aflati in cele ce urmeaza.
Apelati la remediile homeopatice
Remediul Ignatia 15 CH se recomanda persoanelor care descriu stresul prin persistenta senzatiei de nod in gat sau in stomac. Un alt remediu util este Gelsemium 15 Ch, recomandat in situatiile de inhibitie totala (senzatie de lesin la examene, de picioare moi etc.), ce se manifesta prin nevoia de a urina sau scaune diareice. Preparatul homeopat Argentum Nitricum 15 Ch este benefic in caz de stres prin anticipare, iar Aconit 15 CH pentru persoanele anxioase, care fac adesea palpitatii cardiace si carora le este frica de moarte. Indiferent de remediul ales, posologia este de cinci granule dimineata si seara, timp de cinci sau sase zile.
Plantele nu va lasa la greu
Puteti lupta contra efectelor stresului (anxietate, insomnie, nervozitate etc.) apeland la fitoterapie.
– Nucsoara intareste nervii si poate fi folosita in condimentarea mancarurilor. La fel de utile pot fi anasonul busuiocul, cuisoarele sau usturoiul.
– Ceai de mere. Taiati bucatele un mar cu coaja cu tot si opariti-l cu o jumatate de litru de apa clocotita. Lasati-l sa se infuzeze o ora, apoi indulciti-l cu 2-3 lingurite de miere. Beti ceaiul seara, inainte de culcare.
– Ceai combinat. Puneti in parti egale (o lingurita) talpa gastei, menta, hamei si cimbru. Opariti amestecul cu un litru de apa clocotita, apoi puneti vasul pe foc, sa dea doar un clocot. Veti obtine astfel un minunat remediu impotriva insomniei, un mijloc sigur de relaxare, de lupta impotriva oboselii si a stresului.
– Ceapa este cunoscuta ca excelent calmant nervos si usor somnifer. Consumati ceapa cruda seara, inainte de culcare, sau preparati o fiertura din ceapa si lapte, pe care sa o folositi ca somnifer.
– Patrunjelul are efect calmant. Amestecati frunze proaspete, spalate si maruntite bine, cu doua-trei linguri de lapte si o lingurita de miere.
Beneficiati de puterea aromelor
Uleiurile esentiale reprezinta o cale pe cat de blanda, pe atat de eficienta de combatere a stresului. Este suficient sa puneti o picatura de ulei extras din una din urmatoarele plante pe fata interna a incheieturii mainilor sau la genunchi pentru a calma tensiunile acumulate peste zi.
Levantica. Este suverana in combaterea stresului, constituind in acelasi timp si un excelent somnifer natural.
Menta. Parfumul acestei plante are un efect linistitor asupra organismului. Duce la calmarea durerilor de cap, la disparitia senzatiei de apasare in piept si la regasirea linistii.
Hamei. Efectul acestei plante este calmant, fiind totodata si un excelent somnifer.
Trandafir. Parfumul acestei plante stimuleaza functionarea sistemului cardio-vascular si protejeaza organismul impotriva microorganismelor patogene.
Conifere. Mirosul cetinei, rasinii si al conurilor calmeaza sistemul nervos si in acelasi timp imbunatateste functia respiratorie.
Citrice. Aroma de lamaie scade sensibilitatea la stres, iar un ceai cald, fara zahar, in care s-a adaugat lamaie, creste capacitatea de munca. In caz de dureri de cap este bine sa inspiram parfumul pe care-l degaja coaja de lamaie, aplicand, in acelasi timp, bucatele de coaja pe tample. Durerea de cap scade treptat, pana dispare cu totul.
Dafin. Este o planta ce restabileste fortele si aduce un somn bun. Puneti in perna cateva frunze de dafin sau inmuiati cateva in apa rece, apoi puneti-le pe calorifer sau pe soba, intr-un saculet de panza. Curand, oricat de obositi, stresati si suparati am fi, vioiciunea si energia ne vor reveni.
MIHAELA VLAD
Comentarii