In ultima vreme, in majoritatea mijloacelor de informare, dar mai ales la radio si televiziune, se deruleaza un spot de numai cateva secunde care ne avertizeaza asupra pericolului pe care il reprezinta consumul exagerat de zahar, sare si grasimi. Din pacate, nimeni nu catadicseste sa intre in amanunte, explicand in ce anume rezida acest pericol, si mai ales cum sa ne ferim de el. In cele ce urmeaza, vom incerca sa dezlegam „misterul” in privinta unui produs extrem de consumat si apreciat al lumii moderne: zaharul. Desi sursa din care provine este naturala, anume sfecla de zahar, prin rafinare zaharul pierde majoritatea elementelor nutritive, devenind total neinteresant ca si continut pentru organism.
Din cauza faptului ca este foarte concentrat, el macina organele sistemului digestiv si nu numai, actionand efectiv ca un acid asupra organismului uman, obisnuit sa se hraneasca, de mii de ani, cu zaharuri brute si complexe luate din miere, fructe si alte produse alimentare. In aceste conditii, obisnuinta dobandita din pacate de la varste fragede de a ne hrani cu produse care contin mari cantitati de zahar rafinat poate reprezenta o modalitate sigura si rapida de a ne imbolnavi de unele maladii grave, precum afectiunile cardiovasculare sau diabetul.
Fiind foarte greu de metabolizat, zaharul determina in organism adevarate furtuni. In afara unei senzatii placute de satietate si o mincinoasa stare de energie si euforie, zaharul nu mai aduce nimic bun. Lista pericolelor este insa foarte lunga. In primul rand se imbolnaveste pancreasul, care, suprasolicitat, nu mai poate tine in frau nivelul glicemiei si astfel se declanseaza diabetul zaharat, o boala extrem de grava, de care doar in tara noastra sufera circa o jumatate de milion de persoane. Ficatul sufera la randu-i, deoarece isi transfera o parte din rezerva de glucide in sange, provocand dereglari ale metabolismului si epuizand sitemul nervos. Efectele indirecte ale „obosirii” organismului prin ingerarea masiva de zahar se traduc prin imbolnaviri frecvente de gripa, viroze, candidoze, infectii intestinale sau urinare, sinuzite, dar si prin tulburari de ciclu menstrual, gastrite sau colite de fermentatie.
La aproape 95% dintre persoanele care consuma frecvent dulciuri sau alte preparate cu zahar, apar cariile dentare, problema aproape total necunoscuta medicinei de acum cateva secole, cand nu se inventase zaharul rafinat. Asta pentru ca organismul isi mobilizeaza toate resursele de calciu pentru a neutraliza zaharul, in detrimentul sistemului osos si al dentitiei. Si nu in ultimul rand, urmare a consumului consecvent de zahar apare, mai devreme sau mai tarziu, obezitatea, cu tot cortegiul ei de probleme, iar boli precum anemia, astenia, reumatismul, scleroza multipla se agraveaza. Studii intreprinse in ultimul deceniu au demonstrat ca persoanele care consuma multe dulciuri sunt predispuse la cancere digestive, incidenta cancerului de colon, de pilda, fiind de cinci ori mai mare la consumatorii de dulciuri decat la cei care consuma zahar in cantitati mici.
Nici copiii nu sunt scutiti de probleme, cu atat mai mult cu cat ei sunt cei mai expusi „tentatiei” dulciurilor si preparatelor din zahar, carora li se face publicitate pe toate caile posibile. Consumul frecvent de dulciuri de catre cei mici influenteaza negativ procesul de crestere, favorizeaza aparitia rahitismului si fragilitatea osoasa, declanseaza pubertatea prematura, duce adesea la probleme de comportament, chiar la manifestari de violenta.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii