Nu trebuie sa te autoflagelezi, sa te supui cine stie caror suplicii fizice sau sa-ti scoti sufletul alergand neaparat kilometri intregi, in fiecare zi, ca sa ai o stare de sanatate buna, dar si un trup flexibil si bine proportionat. Aceste insusiri nu se culeg, totusi, de pe marginea drumului, dar le poti avea, cat ai zice… „stretching”! In limba engleza, acest cuvant inseamna „intindere” – de la verbul „a intinde” – si reprezinta de fapt o metoda de pastrare a formei fizice si psihice (se intelege ca sanatatea primeaza), prin exercitii de origine orientala, derivate din yoga.
Cu grija si rabdare
Ca in orice practica sportiva, nu trebuie sa-ti supraestimezi capacitatile, ci sa-ti fixezi obiective realiste: intretinerea supletii si a linistii interioare, nu torturarea propriei persoane! Daca anumite posturi iti par prea dificile, poti alege variante mai simple sau se pot folosi accesorii, ca peretele, scaunul, perna, cuvertura etc. In acest fel, vei evita supunerea corpului la eforturi suplimentare inutile. Exercitiile trebuie efectuate in maniera destinsa, fara schimbari de intensitate bruste si mai ales dupa o incalzire prealabila. E bine sa ai in minte permanent gandul ca o miscare brusca risca sa provoace chiar dureroase rupturi musculare.
De asemenea, daca stii ca ai unele probleme de sanatate, trebuie consultat un medic, inaintea inceperii lucrului. Aceasta, deoarece unele exercitii pot fi contraindicate sau necesita masuri de precautie suplimentare, mai ales in cazul unor probleme vertebrale, de hipertensiune, de greutate corporala s.a.m.d. Pe de alta parte, nu trebuie sa crezi ca ar exista o anumita varsta sau un anumit moment pentru a face stretching, totusi e de preferat intotdeauna sa nu fie practicat cu stomacul plin. Daca alegi dimineata, trebuie inceput usor, cu o anumita doza de prudenta, deoarece somnul „amorteste” unele grupe de muschi si articulatii, care nu lucreaza noaptea.
Pe locuri, fiti gata…
Cum se procedeaza? Programeaza-ti sedintele astfel incat sa nu ai neplacuta surpriza a unui deranj (inchide telefonul, neaparat!) si mai ales sa te simti in largul tau, intr-un loc linistit, spatios, aerisit, unde sa nu-ti fie frig, sa nu te gandesti la problemele cotidiene. Alege pentru lucru imbracaminte confortabila, in culori neutre si confectionata din fibre naturale. Pentru eventualitatea ca ti-ar fi frig, pastreaza la indemana un pulover. Nu sunt indicate incaltarile care ar putea impiedica buna desfasurare a exercitiilor, dar se poate purta ceva gen tarlici, pentru a mentine gleznele calde. Spre a preveni riscul de a aluneca, executa exercitiile pe un covoras sau pe mocheta.
De asemenea, se recomanda sa ai la indemana si o cuvertura, in care sa te infasori dupa incheierea sedintei, in deplina relaxare. Accesoriile necesare (si utile) sunt, prin urmare: un scaun, una sau doua cuverturi, doua-trei perne mari si una mica, doua centuri sau chingi, doua „caramizi” de lemn, un prosop. In special vara, pe plaja, poti improviza „perne” de nisip (de circa 5 si 10 kilograme), care vor ajuta la mai buna executare a unor exercitii.
…Start!
Fiecare corp este unic si are diferite puncte puternice si slabe. Daca mobilitatea acestuia tinde sa scada odata cu varsta, pozitiile incomode, vicioase, ca si lipsa exercitiului fizic, accelereaza in mod cert procesul respectiv. In acest context, a practica stretching e similar cu a-i reda corpului supletea, dar si cu localizarea zonelor lui slabe, rigide ori chiar dureroase.
1. Mai intai, intinde-te pe abdomen, indoaie bratele pastrand coatele pe langa talie, apoi arcuieste-ti coloana vertebrala, incepand cu zona pelviana, pana cand partea superioara a corpului s-a ridicat cat mai sus posibil. Daca nu reusesti sa-ti ridici bazinul, va trebui sa-ti intaresti muschii abdominali si pe cei dorsali.
2. Intinde-te pe spate si incearca sa-ti ridici picioarele la verticala, fara arcuirea zonei lombare. Daca exercitiul nu-ti reuseste, inseamna ca abdominalii tai au nevoie de tonifiere.
3. Pentru a-ti evalua supletea, apleaca-te spre inainte. Poti sa-ti atingi cu palmele degetele de la picioare, fara sa-ti curbezi spatele? Daca nu, atunci muschii din dosul coapselor si cei din josul spinarii sunt destul de rigidizati (intepeniti – in limbaj comun!), astfel ca iti lipseste supletea in indoirea bazinului.
4. Incearca sa te asezi „turceste”, cu labele picioarelor incrucisate si cu genunchii pe sol. Daca nu reusesti, inseamna ca gambele tale sunt cam intepenite si pivoteaza defectuos catre exterior.
5. Din pozitia in genunchi, te poti apleca spre inainte, pentru a-ti „imbratisa” picioarele? Daca nu, cu siguranta spinarea ta, precum si cvadricepsii duc serioasa lipsa de suplete. Trebuie sa stii insa, de la bun inceput, ca – asa cum sanatatea nu ne e un dat etern, ci se poate altera cat ai clipi – orice afectiune fizica ori de alta natura, a fapturii umane, poate fi indreptata. Cu multa rabdare, tenacitate si convingerea ca vei reusi!
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii