Calugarii budisti si calugaritele catolice îsi îmbunatatesc capacitatea cerebrala prin meditatii si rugaciuni, dar si ateii se pot bucura de avantajele mentale derivate din puterea credintei, potrivit unui specialist în neurologie, americanul Andrew Newberg. Secretul acestor performante consta „în concentrare si în efectele calmante pe care meditatia si rugaciunile intense le au asupra creierului”.
Meditatia transforma materia cenusie
Scanarile creierului au relevat faptul ca meditatia intensa transforma materia cenusie, crescand activitatea cerebrala din zonele în care se afla centrii responsabili cu concentrarea si stimuland sentimentul de compasiune prin calmarea centrilor nervosi responsabili cu aparitia fricii si a supararii. Indiferent daca persoana care mediteaza crede în forte supranaturale sau este un ateu care repeta o mantra, rezultatul poate fi acelasi – cresterea sentimentului de compasiune, predicat de toate religiile din lume, si o scadere a intensitatii sentimentelor si emotiilor negative.
„Nu conteaza daca esti crestin, evreu, musulman, hindus, agnostic sau ateu, creierul reactioneaza în acelasi fel”, a aratat Andrew Newberg, autorul acestei teze si, totodata, directorul Centrului pentru Spiritualitate si Minte de la Universitatea Pennsylvania. Andrew Newberg a explicat ca „neuroteologia” – stiinta care studiaza rolul creierului asupra convingerilor religioase – începe sa aduca lumina asupra fenomenelor ce au loc în mintile credinciosilor în momentul în care acestia se roaga la Dumnezeu.
Opuse sau complementare?
Stiinta si religia sunt considerate adeseori ca doua tabere opuse, în unele cazuri adeptii uneia dintre tabere respingand-o pe cealalta în mod deschis, însa acest doctor si profesor de radiologie, psihologie si de istorie a religiilor nu vede niciun impediment în a le studia pe amandoua împreuna. „Cele mai puternice doua forte din toata istoria omenirii au fost religia si stiinta. Ele ne-au ajutat sa ne organizam lumea si sa o întelegem. De ce sa nu le contopim, sa le facem sa îsi «vorbeasca» una celeilalte si în final sa ajute omenirea într-un mod mai eficient?”, a declarat autorul acestei lucrari.
Ateii considera ca rezultatele scanerelor care urmaresc fluxul sangvin din creierele calugarilor ce mediteaza sau al calugaritelor cufundate în rugaciuni, reprezinta dovada ca ideea de credinta este doar o iluzie. Profesorul Newberg combate aceasta ipoteza: „Daca vezi radiografia creierului unei calugarite care simte prezenta lui Dumnezeu în aceeasi camera cu ea, tot ce îti spune acea radiografie este ceea ce s-a întamplat în momentul în care creierul ei a perceput prezenta lui Dumnezeu în camera. Nu încerc sa spun ca religia este rea sau neadevarata, ci doar ca oamenii sunt fiinte religioase si ca trebuie sa încercam sa întelegem efectul pe care îl are credinta asupra lor”.
„Circuitele lui Dumnezeu”
Profesorul american a schitat anumite „circuite ale lui Dumnezeu” în creier si efectele lor, considerand ca acestea sunt îmbunatatite prin meditatie în acelasi fel cum activitatea musculara este ameliorata prin antrenamente fizice. Meditatia activeaza lobul frontal, care „creeaza si integreaza toate ideile unei persoane despre Dumnezeu”, si calmeaza activitatea din nucleul amigdalian, zona cerebrala emotionala, responsabila cu generarea imaginilor zeitatilor supreme si cu inhibarea gandirii logice.
Circuitul cerebral parietal-frontal le ofera oamenilor capacitatea de a identifica spatiul înconjurator si locul ocupat în interiorul acestui spatiu. Meditatia suprima acest simt, contribuind la aparitia unui sentiment de liniste si de comuniune cu Dumnezeu si cu lumea. „Chiar si numai 10 sau 15 minute de meditatie au efecte pozitive semnificative asupra activitatii cognitive, a relaxarii si a sanatatii psihologice”, a explicat expertul american. Concluzia, pentru oricine vrea sa aiba o minte sanatoasa si un corp sanatos, este ca apropierea de credinta in mod discret, dar cu convingere, face adevarate minuni.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii